ИЗВЕШТАЈ ОЕБС КОЈИ ЈЕ СВЕ ШОКИРАО: Русија се спрема за рат у Украјини

IZVEŠTAJ OEBS KOJI JE SVE ŠOKIRAO: Rusija se sprema za rat u Ukrajini

15 avgusta 2018

Savremeni ruski sistemi za elektronsko ratovanje su uočeni u oblastima koje nisu pod kontrolom ukrajinske vlade u istočnom delu zemlje, navodi se u objavljenom izveštaju Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).U izveštaju, koji je objavljen 11. avgusta od strane Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini (SMM), govori se o tome da je bespilotno vazdušno vozilo (UAV) otkrilo vojna vozila koja su identifikovana kao ruski sistemi za elektronsko ratovanje, kao i anti-UAV sistem.

OEBS SMM je uočio sisteme za elektronsko ratovanje Leer-3 RB-341V, 1L269 Karasukha-2, RB-190A Bylina, i Repellent-1 anti-UAV sistem u blizini Čornuhine (64 km jugozapadno od Luganska) u oblasti koja nije pod kontrolom vlade.

Prema izveštaju OEBS SMM-a, savremeni ruski sistemi za elektronsko ratovanje su po prvi put viđeni u Ukrajini, dodajući da tokom drugog leta preko iste te oblasti, UAV SMM-a nije uočio te iste sisteme.

– 2. avgusta, tokom leta iznad iste oblasti, UAV nije uočio te iste sisteme – kaže se u izveštaju.

Prema rečima OEBS SMM-a, 7. avgusta u 22:15h, UAV je uočio konvoj osam prekrivenih teretnih kamiona sa po šest točkova kako se kreću istočno duž puta u blizini Toreza (62 km istočno od Donjecka, nije pod kontrolom vlade).

U blizini Maniča, oko 3,5 km pre nego što se stigne do ukrajinske granice sa Ruskom Federacijom, konvoj se okrenuo na istok na zemljanu stazu koja vodi preko granice. UAV je zatim primetio drugi konvoj koji je putovao prema zapadu sa granice sa Ruskom Federacijom duž iste te zemljane staze.

2014.godine, nakon Euromajdan protesta i pada ukrajinskoj predsednika Viktora Janukoviča, ruski vojnici su bez upozorenja preuzeli kontrolu nad strateškim pozicijama i infrastrukturom na ukrajinskoj teritoriji Krima, piše Informer.rs.

Rusija je zatim aneksirala Krim, a demonstracije proruskih grupa u oblasti Donbasa u Ukrajini su eskalirali u oružani sukob između ukrajinske vlade i separatističkih snaga (koje podržava Rusija) samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike.

KOMENTARI10 komentara

 1. Miraš says:

  Rusija nije aneksirala Krim. Postoji referendum građana poznat kao Krimski referendum te se ne može govoriti o aneksiji. Tako pišu naši prozapadni mediji 3 vesti istinito i u korist Rusije, a onda dve slažu isto kao Zapad. U Srbiji nije kao na demonkratskom Zapadu da mogu svih 5 da slažu jer onda niko takve medije ne bi hteo da čita.

 2. Milan says:

  Dakle KRIM se pripojio Rusiji, tačnije vratio se Rusiji. ... Vozila na snimku nisu specijalna vozila, liče na obične kamione. Po svoj prilici OEBS je isto u lovu na veštice.

 3. Milan says:

  Ovo je interesantnije. Crno more. Ruska crnomorska flota proglasila je ZATVORENI REJON za plovidbu brodova u severozapadnom delu Crnog mora od zapadne strane poluostrva Krim pa na suprotnoj strani do Delte Dunava (granica Rumunija Bugarska). Ograničenje traje od 7 do 20 h. U ovoj oblasti nekoliko civilnih brodova je već zaustavilo kretanje. Ruska vojska je upozorila još neke civilne brodove o potrebi da promenu kurs u vezi sa zatvaranjem primorske oblasti. Razlozi uvodjenje zatvorenog rejona za plovidbu nisu zasad objavljeni. Inače sada je u Crnom moru prisutan američki raketni razarač Karney, stigao je do bugarske luke Konstanca, dakle već je prilično blizu ovog dela u kom je zabranjena plovidba. U prevodu da se zna ko je gazda u Crnom moru.

 4. Vojna i ojdesve says:

  Ma , biche rata.... 3 svetski rat... Adios bejbi...

 5. Milan says:

  Tek sutra, eventualno prekosutra, će biti zanimljivo. Šta će da uradi američki raketni razarač Karney kada pretpostavljam da će i njega upozoriti da je tu zabranjena plovidba. Vest je sa "colonelcassad".

 6. Miraš says:

  Ova druga vest o zabranjenoj zoni u Crnom moru je veoma zanimljiva. Ako Rusija uspe da od Crnog mora napravi samo svoje jezero onda je na konju po pitanju odbrane cele njene južne granice, a baš ta južna granica Rusije je najosetljivija. Znamo već da imaju pod kontrolom i Prikaspijski region u kome značajnu ulogu igra Kazahstan kao veća država.

  • Nina says:

   Ovaj kontrolisani deo Crnog mora sa zabranom plovidbe ne dozvoljava ili značajno usporava dostavu naoružanja i ratne tehnike Ukrajini. Takodje smanjuje mogućnost direktne američke vojne pomoći Ukrajini sa brodova iz Crnog mora. Da, ako bi Rusija uspela da ima što veću kontrolu Crnog mora onda Rusija ni u cilju obezbedjivanja mira neće morati da uključuje u vojni sukob u Ukrajini. Baš su glupe pretpostavke OEBSA da će Rusija ratovati u Ukrajini. Sa Zapada stalno maštaju o velikom ratu u Ukrajini zato što planiraju i tako vode igru da se on proširi na Rusiju. Računaju sa medjuslovenskim sukobom koji će oslabiti Rusiju ili minimum na ekonomske sankcije povodom Ukrajine koje će slabiti Rusiju. Šteta je da ginu američki sinovi i kćeri, a najjeftinije im je da žrtvuju i otpišu tamo neke Ukrajince.

  • Nina says:

   Zatim uglavnom iz Crnog mora plove ruski brodovi prema Siriji te šta sada ponovo traži američki raketni razarač u Crnom moru.

  • Nina says:

   Samo je to bila vežba, ništa ozbiljnie. Danas ide vest: „U skladu sa planom obuke fregate Crnomorske flote, ’Admiral Grigorovič‘ je izvela gađanja raketnim kompleksom ’kalibar‘ po nadvodnim ciljevima na morskom poligonu u Crnom moru“, saopštili su u pres-službi. Kako se navodi, to je prvo raketno gađanje visoko preciznim kompleksom „kalibar“ sa broda u Crnom moru. Dronovi su zabeležili uspešno gađanje „kalibara“. Morski poligon je za vreme vežbi bio zatvoren za plovidbu zbog bezbednosti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *