IZVOR ZLA U SVAKOJ ZEMLJI: Niko neće da kupi američku ambasada

IZVOR ZLA U SVAKOJ ZEMLJI: Niko neće da kupi američku ambasada

8 avgusta 2014

bg-Ambasada _620x0Amerikanci su morali da spuste cenu svoje bivše ambasade. Tako zgradu od 17.000 kvadrata u Kneza Miloša, koju su lane nudili za 11 miliona dolara, danas procenjuju na – 7,7 miliona američkih novčanica. Do sada su je “merkali” mahom veliki svetski lanci hotela, ali niko nije dostavio konkretnu ponudu, pa je zdanje prazno već godinu dana.

Kompleks zgrada koji izlazi na tri ulice prodaje Stejt dipartment, a cena se od prošle godine menjala već nekoliko puta.

– Prvobitna cifra koja je ponuđena zainteresovanim kupcima je bila 11 miliona – kaže Srđan Vujičić iz agencije za nekretnine “King strudž”, koja je zadužena za prodaju ovog zdanja.

– Cena je korigovana nekoliko puta, pa smo je sada smanjili za 3,3 miliona dolara. Sve ponude koje dobijemo prenećemo našem klijentu, Sjedinjenim Američkim Državama. Oni odlučuju da li će je prihvatiti ili ne.

Do sada su zgradu videli poslovni ljudi iz češkog, bliskoistočnog i jednog azijskog fonda, a tokom ove i prošle godine lokaciju, kvadraturu, bezbednost i ostale karakteristike zdanja merio je i jedan američki investitor. Ipak, niko od njih, izgleda, nije ozbiljno zainteresovan da pazari objekat iz tridesetih godina prošlog veka.

– Svi potencijalni kupci su obišli nepokretnost, ali niko nije dostavio ponudu – dodaju u agenciji za nekretnine.

Zdanje u Kneza Miloša, koje Ameri nude na prodaju, prvobitno je bilo u vlasništvu kćerki Đorđa Nestorovića, da bi posle Drugog svetskog rata bilo uknjiženo kao opštenarodna imovina, a u martu 1950. kao vlasništvo vlade SAD.

Naknadno je čitavom kompleksu dodato još nekoliko zgrada u Sarajevskoj ulici, pa se ambasada proširila na čitav blok između ulica Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevske.

BIVŠI VLASNICI STIGLI DO SUDA

Dok Amerikanci traže kupca, prvobitni vlasnici zgrade svoja prava traže – na sudu. Naime, Nenad Konstantinović, član DS, i Milan St. Protić, bivši ambasador u Bernu, tvrde da su oni jedini naslednici zdanja u Kneza Miloša.

Kako kažu, predratni vlasnik zgrade Đorđe Nestorović, gradonačelnik Beograda i sudija Kasacionog suda, zgradu je prepisao ćerkama Zori Konstantinović, Katarini Protić i Jovanki Todorović.

Komunistička vlast je, navodno, zgradu oduzela njihovoj baki i primorala na prodaju po ceni nekoliko puta nižoj od realne.

AMERIKANCIMA LEPO NA DEDINjU

Ambasador SAD se sa svojim osobljem preselio na novu lokaciju još jula prošle godine. Nova zgrada ambasade smeštena je na Dedinju, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 92. Gradnja zdanja je počela u februaru 2010. godine, a koštala je 117 miliona dolara. Zgrada ima oko 14.000 kvadrata, a ambasada zapošljava oko 500 radnika. Objekat je izgrađen na mestu ruševine zgrade Kancelarije predsednika nekadašnje SFRJ.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Djubre Protic trazi zgradu... Dobili ste obestecenje izdajnicki sinovi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *