Ја сам Аница

Ja sam Anica

23 jula 2015

DANICA POPOVICH EKONOMISTAPiše: Danica Popović

Neobična prepiska na stranicama „Politike”: novinarka napiše logičan ekonomski komentar (kaže, molim sve one koji podržavaju Grke da mi pozajme po sto evra, ali da ostanu dosledni i da sutra ne traže da im pare vratim), na šta jedan profesor ekonomije stane da joj spočitava kako takvu glupost može da napiše samo neko ko ne zna finansije.

Šta je nelogično i kakve veze sa finansijama ima komentar Anice Telesković, koji u stvari kaže samo to da sirizoljupci nisu dosledni, jer da jesu, i sami bi davali pare onima koji im nikada neće vratiti? Ovo je jedna tačno izvedena logička vežba, koja će (možda) ponekog čitaoca podsetiti na to da jedan princip, ma kako privlačno izgledao, da bi bio valjan, mora da važi uvek i za sve. Ako Grci ne moraju da vrate dug, ne mora niko nikada ništa ni da vrati.

Ali, kaže profesor Cvjetićanin, Anica ne zna finansije i zato ne vidi da je izvor ovog duga u stvari zla namera kreditora, kojima je cilj da bace siromašne zemlje u dužničko ropstvo. Dobro, kakve to ima veze? Anica piše o neodgovornosti dužnika, a kako to ne može da ospori, Cvjetićanin joj sa visine spočitava kako ona ne zna šta je kreditna multiplikacija. Mašala, profesore.

Ili kaže: „U bankama evropske ’osovine’, zajedno sa suficitom u razmeni sa zemljama ’periferije’, javio se veliki suficit novčanih sredstava koji su banke silno želele da plasiraju”. A svi znamo da suficit u razmeni ima samo Nemačka, dok ostale zemlje „evropske osovine” godinama beleže silne deficite, pa im ona sitnina od suficita sa istoka ne pokriva ni troškove za kafu i kiselu vodu. Neće biti da su odatle te pare prikupljene…

I sad, krunski argument o zloj nameri poverilaca: „Grčka poseduje privredne i prirodne resurse koji će se u trenutku bankrota moći kupiti po bagatelnim cenama, pa će poverioci biti u potpunosti obeštećeni”. Zar ovaj profesor ne zna da nijedna zemlja nikada ne ide u stečaj? I šta se to desilo Argentini, šta su to od obale, resursa i prirodnih lepota prodali i šta su im to poverioci okupirali? I konačno, zar nije svima jasno da je Grčka isposlovala da sve što mora da proda da bi vratila dugove ostane u njenoj potpunoj ingerenciji, što će reći da verovatno ništa od toga nikada neće ni prodati? Kako će poverioci onda biti u potpunosti obeštećeni?

Posle ovoliko Cvjetićaninovih pogrešnih zaključaka, skoro zaboravih kako je polemika počela, ali evo, setih se. Anica je tražila od sirizoljubaca pozajmicu, a ja bih da je zamolim da od svakih sto evra koje primi piscu ovih redova prosledi po jedan evro. Za duševnu bol koju mi je pisanje ovog uzaludnog teksta izazvalo. A da je uzaludan, to je barem jasno.

(Politika)

KOMENTARI10 komentara

 1. Apis says:

  ANICA MESA BABE I ZABE! Jedno je dugovati coveku a drugo mafiji koja te ciljno dovodi u duznicko ropstvo. NOVAC JE NAJVECA PREVARA POJEDINCA I NARODA. Da li se ikada pitate ko je taj kojem duguju svi pa cak i SAD, oni najvise. Rumuni nisu dugovali nista, ziveli su bedno i zato ubise Ćauseskua. Danas su duzni a opet siromasni, kako? Na novcanici pise neka brojka koja izdavaca nista ne obavezuje. Za 100€ danas mozete kupiti biciklo ali za sutra vam niko ne gaarantuje da mozete kupiti ni gumu. Ali ako posudite novac od banke vi morate vratiti realnu vrednost, nema inflacije ni drugih prevara u vasu korist. MMF posuđuje vam novac i uslovljava gde smete da potrosite. Hteli ste kupiti kravu i prodavati mleko i telad da vratite dug a oni kazu dajte na rulet. Vi poslusate i izgubite, rulet je njihov a dugovi vasi. Vi krvavo radite i stedite oni proglase inflaciju, vas trud propao. Ukratko vas plackaju na svakom koraku. A POSTENI NEMCI SAMI SU SEBI OPROSTILI DUGOVE IZ OBA SVETSKA RATA. KURVA PRICA O POSTENJU

 2. Ankica says:

  Apis@svaka cast za repliku! Amen!

 3. Nebojsa says:

  Apis pobrko si loncice brate, Ako to sve tako dobro znas, zasto uzimas kredit? Da li je neko terao Grke da uzimaju kredit? Dok su uzimali kredite i kupovali besna kola bilo im je lepo, a sad kad treba da vrate svi im krivi. Sto bi nas narod rekao "niko ih nije sibao po usima da uzimaju kredite"

 4. Apis says:

  Nebojsa, nije mi cilj da nekoga ovdje verbalno pobedim. Niti da branim one koji uzimaju kredit zato sto moze a ne zato sto je neophodan. Sustinsko pitanje je odkud odjednom poplava novca, nude i nezaposlenom i bez ziranta, reklamiraju na TV dođite delimo dzabe a zatim recesija, mrak nema nista. Ko ima i otkuda mu toliki novac da mu ceo svet duguje. Zasto građanin nije ravnopravan u odnosima sa bankom. Valjda znas koliko kamate banka daje a koliko uzima. Ti svoj trud pretvoren u novac das u banku oni ti obezvrede ili cak uopste ne vrate kao Jezda i Dafina i niko ne odgovara. Ti svoj dug banki garantujes svim svojim imanjem pa i slobodom jer ako ne vratis ceka te robija. A TI NEVIDLJIVI POVERIOCI NAJPRE RUSE LEGALNU VLAST, POSTAVE OLOS KOJI POTPISUJE DUGOVE U IME NARODA KOJI PARE NIKAD VIDEO NIJE ALI MORA DA VRACA. Pare najcesće i ne postoje to je igra s papirima jer NI JEDNA BANKA NEMA NOVCA KOLIKO NJENI KOMITENTI NA RACUNU TE ISTE BANKE.

 5. Apis says:

  ANKICE, HVALA I LEP POZDRAV TEBI!

 6. Nebojsa says:

  Apis slazem se sa svim tvojim komentarima. Banke bi trbalo da budu servis gradjana i da sacuvaju njihovu ustedjevinu za penzionerske dane i za nova ulaganja koja ce zaposliti nasu decu. Uglavnom mi treba da se manemo rasprave o Grcima i da se okrenemo nama samima! Da postavimo pitanje ko je opljackao nase banke (Beobanku, Jugobanku i ostale banke koje su bile dobre dok ne dodjose DOSmanlije na vlast). Da se Dinkic i Djelic izvedu pred sud i objasne zaduzivanje za ovih petnest godina. I sto je najvaznije da se donese (kako ga neki nazivaju) FINANSIJSKI USTAV! Koji bi zabranio zaduzivanje drzave i naroda i drzavnih firmi !

 7. miloš says:

  Slažem se sa Apisom ! U stara vremena se pozajmljivalo samo BOGATOM,a danas ostaje nejasno ZAŠTO pozajmljuju svima, a najviše onima koji već duguju ! SAD je nazaduženija država na planeti, a funkcioniše na XXXL !? Za štampanje ih košta samo papir i boja.....I na koncu, ko je taj MMF i odakle im novac da ga dijele okolo i na dužnički način okupiraju države ?

 8. Apis says:

  Hvala za razumevanje! Samo da vas podsetim. Dinkić ni bilo koji drugi hostapler nikad nece odgovarati za bilo koju pljacku i rusenje drzave Srbije. Ista mafija postavlja vlast i posle Dinkica a uslov nije patriotizam nego poslusnost, autosovinizam i bezobzirnost prema svom narodu i drzavi. Baviti se grckim problemom nije bas pusta danguba. Bolje se baviti tuđim problemom pre nego isti postane tvoj. Kao sto je bolje ratovati na granici nego pred svojom kucom. Neprijatelj koristi gotovo isti sablon za rusenje vlasti i drzava u cilju najobicnije pljacke i okupacije. Da su to shvatili Ukrajinci na primeru SFRJ mozda ne bi danas krv prolevali za racun SAD.

 9. teletabis says:

  G-go Popović, ja nisam ekonomista i neću ulaziti u raspravu sa Vama jer Vam nisam dorastao. Nego recimo idite u neko selo i pozajmite novac, pa pre nego što vratite idite ponovo da pozajmite od istoga. Znate tu novu pozajmicu nećete dobiti jer staru niste vratili. Valjda se oboje u ovom slučaju slažemo: pozajmio si vrati. Ali gle čuda, najveći ekonomski eksperti, savetnici i ostala kalankurija, u najvećim bankama daju pozajmice i šakom i kapom, udaraju zelenaške kamate i to je svima normalno. E vidite, jednom seljaku domaćinu to nije normalno i nika ne bi više dao zajam nekome ko ni prethodni nije vratio, a nije mi jasno kako Vama Dr ekonomije je to normalno? Jedino logično rešenje ovog rebusa je nepoštena krajnja namera onoga ko daje kredite bez pokrića. A takođe je nepošteno i braniti ono što je nepošteno.

 10. rodoljub zaharijevic says:

  a sto se cudite komentaru cvijeticanina,covek je doktor ekonomije socijalizma i tako se ponasa,zalosno je to sto nam on i takvi kao on uce studente ekonomiji,a po pitanju dinkica i djelica ne treba trositi reci,obojicu obesiti za j..a nasred terazija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *