Jadranka Kosor, povratak otpisane

Jadranka Kosor, povratak otpisane

9 juna 2013

SanjaModrićPiše: Sanja Modrić

Zbog više stvari privlači pažnju mala informacija da je Jadranka Kosor podnijela Ustavnom sudu i Ministarstvu uprave zahtjeve da preispitaju jesu li je iz HDZ-a izbacili kršeći zakon i stranački statut. Ona, naravno, smatra da jesu, da su je šutnuli van samo zato što nije pala pred noge sujeti Tomislava Karamarka.

Ovdje je zanimljivo najprije to što se bivša važna političarka, a na kraju i predsjednica HDZ-a, na ovaj način pobunila protiv odluke svog partijskog vodstva kao prva od svih koji su ikad izbačeni iz stranaka.

To je naprosto nova pojava na političkoj sceni Hrvatske da osoba, koju je neka garnitura potjerala iz svojih redova, traži zaštitu od suda i od državnog administrativnog tijela umjesto da nekoliko dana kuka i pravda se po medijima, a onda se pokrije ušima i, silom prilika, ode u neku drugu orbitu.

Znači, otpisana J. Kosor opet postaje interesantna vijest zahvaljujući tome što, za razliku od svih drugih koji su prije bili u sličnim nevoljama, pokazuje jedinstvenu upornost i tvrdoglavost u namjeri da se za svoju stvar tuče do kraja, i to sredstvima koja se u ovakvim sukobima inače nisu koristila.

Ali, kad se konstatira da je svoj spor s HDZ-om odlučila skrenuti na jedan neobični kolosijek, ostaje zanimljivije pitanje: Čemu?

Jer, doista, što to bivšu čelnicu HDZ-a goni da se naganja po sudovima i kancelarijama uprave sa strankom koja je očigledno ne želi? Zašto tjera mak na konac u nadi da će po sili zakona biti vraćena u HDZ u kojem će, ako se to baš i dogodi, opet biti tretirana kao ga je gubava?

Ima li ikakvoga racionalnog smisla taj poriv da se traži pravna zadovoljština od bivših kolega koji su te izdali kao ljudi, kao što su J. Kosor izdali HDZ-ovi ministri koji su s njom bili kuhani i pečeni, Kalmeta, Mlakar, Milošević, Jandroković, Milinović, Ana Lovrin i svi drugi.

Jer nitko od njih, kao ni od svih onih kojima je ona osobno povjerila ministarske položaje, nije rekao ni jednu jedinu riječ kad su je sitni Karamarkovi poltroni izbacivali iz HDZ-a samo zbog toga što je u medijima branila sebe i svoju politiku od napada novog vodstva.

Pa valjda čak ni Karamarko, Čuljak i Vaso nisu očekivali da će sve što je radila proglasiti pogrešnim čim je izgubila na izborima za predsjednicu.

E pa kakvi su to gušti da te država silom vrati tamo gdje te nitko neće i gdje će od tebe svi okretati glavu, pa sve da su sto puta prekršili svoj vlastiti Statut?

Svakako, ovako sa strane, izgleda da bi za nekadašnju prvu damu HDZ-a, kao i za bilo koga u njenoj koži, bilo najpametnije da se okrene na peti, podvuče crtu pod jedan završeni dio karijere i ode. U neku drugu stranku, u neki drugi posao, u novi život.

Zato ovaj njezin izbor djeluje kao neka opsesivna stvar, najviše povezana s taštinom i emocijama, i on Jadranki Kosor zapravo ne nosi ništa stvarno korisno. No nešto općenito korisno tu ipak ima.

Obraćajući se zbog svog problema instancama ustavnog poretka, J. Kosor gura pod povećalo javnosti činjenicu da su političke stranke pravne osobe, a ne neke usmenim dogovorom sklepane interesne skupine koje su slobodne činiti bilo što puštajući na volju primitivnom nagonu sile.

Kad Hrvatska uskoro uđe u EU, poštivanje zakonitosti i reda u strankama postat će automatski bitno važnija tema nego što je bila do sada. Možda je baš to novi poziv za Jadranku Kosor.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *