Јагма за хит писцима на Сајму књига

Јагма за хит писцима на Сајму књига

25 октобра 2016

kul-sajam-_620x0

СУДЕЋИ према минула два сајамска дана, посета је чак већа него

лане, а књигољупци долазе са унапред припремљеним списковима жељених дела. Највише се траже романи, чији су аутори стекли статус хит писаца.

На “Лагунином” штанду највише посетилаца тиска се око “Шпијунке” Паула Коеља, приче о чувеној Мати Хари. Најновији роман скандинавског писца кримића Ју Несбеа “Полиција”, како нам је рекла Ана Марковић, директорка маркетинга “Лагуне”, траже подједнако и млади и стари, и жене и мушкарци.

– Радује нас да су и књиге домаћих писаца изузетно тражене. Међу популарнијим насловима су и романи младог писца Владимира Табашевића “Пакао”, “Виа а небо” Вање Булића, “Немањићи – Два орла” Владимира Кецмановића и Дејана Стојиљковића, “Андрићева летвица ужаса” Светислава Басаре, “Исечци времена” Вука Драшковића, “Спас 3” Исидоре Бјелице – каже Ана Марковић.

Из продукције “Вулкана”, како нам је рекла Марија Миловановић, убедљиво се највише тражи “Ноћ ми те узима” Доната Каризија. Пажњу су привукли и трилер “Нека се игра заврши” Ное Фоли, “Девојка из воза” Поле Хокинс (снимљен истоимени филм) и дански бестселер “Ефекат Марко” Јуси Адлера Олсена.

Ове године “Геопоетици” се посрећило, јер се неколико писаца светског реномеа, на чија дела имају право, огласило новим књигама. Ту су “Жена црвене косе” турског нобеловца Орхана Памука, “Лутка” Јустина Гордера, “Шум времена” Џулијана Барнса, збирка прича Харукија Муракамија “Мушкарци без жене”, “Нула К” Дона де Лила, као и посмртно објављено дело Умберта Ека “Папе Сатан Алепе”. Нова дела имају домаћи писци – Владислав Бајац “Хронику сумње”, а Мухарем Баздуљ “Лутку од марципана”.

“Геопоетика” је управо добила и ексклузивна права за сва књижевна дела Боба Дилана за српски језик.

– Наша кућа успешно балансира између комерцијалног и духовног. Трудимо се да сачувамо књижевне стандарде и мислим да смо пронашли свој пут – каже Јасмина Новаков, уредница у “Геопоетици”.

На штанду “Евробука”, према речима Зорана Миодрага, тражи се “Хари Потер и уклето дете”, али и књига Сајмона Сибага Монтефјореа “Романови”. Међу хит ауторе неочекивано се историјским романом “Јаничар” пробио и Саша Еди Ђорђевић, полицијски инспектор и певач групе “Патриас”.

*****
НАЈПРОДАВАНИЈА ИЗДАЊА НА ШТАНДУ “НОВОСТИ”

„КРСТ НА КРИЖУ“ БЕЗ ПРЕМЦА

ШТАНД “Новости” и трећег сајамског дана највећи број посетилаца напуштао је са примерком књиге “Крст на крижу” Ратка Дмитровића у рукама. Колика је популарност овог дела говори и то да су га многи читаоци тражили и на другим штандовима, због чега су издавачи, за најупорније купце, резервисали примерке Дмитровићеве књиге код “Новости”. Захваљујући овој колегијалности сви заинтересовани у уторак и претходних сајамских дана могли су да дођу до свог примерка књиге “Крст на крижу”.

У фокусу су била и остала нова издања наше куће попут Изабраних дела Исидоре Секулић и “БГ прича” Зорана Љ. Николића.

Поред српских и руских народних бајки, тражени су и стари хитови у издању наше компаније – Лаушевићева исповест “Година прође, дан никад” и књиге Емира Кустурице – пре свега “Сто јада”, збирка која садржи и приповетку по којој је Кустурица снимио тренутно актуелни филм “На млијечном путу”.

*****
ФУДБАЛЕР ДУЛЕ САВИЋ УЧЕСТВОВАО НА ТРИБИНИ “ШТА ЈЕ МЕНИ КЊИГА”


ЧИТАМ ЗАХАРА ПРИЛЕПИНА

ПРОСЛАВЉЕНИ фудбалер Црвене звезде и репрезентације Душан Савић пасионирани је читалац, што је био разлог да говори и у оквиру трибине “Шта је мени књига”.

– У последње време моје читалачке склоности окренуте су руској књижевности – каже Савић. – Читам Захара Прилепина и његова “Писма из Донбаса” и поново читам “Несвети а свети” архимандрита Тихона. Интересују ме историјске и политичке теме, као и дела која се односе на актуелне догађаје, а радо бих прочитао и биографију Доналда Трампа.

*****
КЊИГA ТЕОЛОГА ЖАН-КЛОДА ЛАРШЕА О СРПСКОМ ПАТРИЈАРХУ

ПАВЛЕ ЈЕ СВЕ ВОЛЕО ИСТОМ ЉУБАВЉУ

ГОВОРЕЋИ о књизи “Патријарх Павле светитељ наших дана” француског теолога Жан-Клода Ларшеа (“Службени гласник”), патријарх српски Иринеј се са пуно пијетета присетио свог претходника.

– Како је започео монашки живот, тако га је и завршио – нагласио је патријарх Иринеј. – Био је велика личност за нашу цркву и народ га осећа као светитеља, што показује стално посећивање његовог гроба, као одлазак на ходочашће.

Директорка “Службеног гласника” Јелена Триван је истакла да је ово прва књига о патријарху Павлу из пера једног странца.

– Био је монах великог смирења, човек близак људима, тихи заступник, светац који хода, патријарх кога су сви осећали својим и који је све волео истом љубављу. Ова књига управо говори о таквом нашем патријарху – нагласила је Триванова.

Ларше је, према њеним речима, у овој књизи показао зашто је Павле светитељ свих хришћана и цењен у целом свету. Патријарх Павле представљен је као оличење скромности и посвећености Богу.

Према речима уредника Славише Орловића, у књизи има много анегдота које показују до које мере је патријарх Павле био човек из народа са смислом за хумор и благ према свима.

*****
ВЕЧИТИ ЈУНАЦИ

НА Сајму књига у уторак су, трибином, обележена четири века од смрти књижевних горостаса Шекспира и Сервантеса. У Хали 2 постављена је и изложба о њиховим животима коју је приредила Универзитетска библиотека “Светозар Марковић”.

Професор Александар Јерков је подсетио на утицај Шекспира у делима Лазе Костића и Милоша Црњанског.

– Уз Одисеја и Дон Жуана, Дон Кихот и Хамлет су свакако најчувенији ликови о којима знају и они који ретко књиге узимају у руке – рекао је Јерков.

*****
УТИСЦИ O САЈМУ

РАША ПОПОВ: ДУХОВНО ЦАРСТВО

ИМАМ две књиге на Сајму, прва је “Овчарско-кабларска бајка” – коју је објавила “Пчелица”, а другу, “Дете као загонетка” – “Букленд”. Кад сам ступио на 61. Сајам, задивило ме то бескрајно пространство духовнога царства. Идем по сајмовима књига, од оног првог у Титовој Југославији, 1947. у Новом Саду, до данас – а ако ових има већ преко 60, значи да сам и ја “собалио” многе године.

СИМОН СИМОНОВИЋ: КВАЛИТЕТ МАЛИХ

ОВОГОДИШЊИ сајам се не разликује од претходних, што је донекле добро а донекле и није јер би неке ствари требало мењати – пре свега мислим да би требало пооштрити однос према онима који се више баве штампањем књига него њиховим уређивањем. Најјачи утисак остављају мали издавачи, који су све озбиљније баве савременом српском и светском литературом.

Д. Ј. ДАНИЛОВ: ОГЛЕДАЛО ОД КЊИГА

ЗА мене је сваки Сајам, макар био и најгори – свечаност, лепа церемонија. Драго ми је да има нових књига, а истакао бих ове године “Агору” и “Клио”. Сајам је нека врста огледала за све нас, за сваког писца и издавача. Оно што је битно је да је књига преживела, несумњиво упркос том дигиталном варварству које нас окружује са свих страна. Лепо је, упркос томе, бити окружен блиставим многоженством књига.

(Вечерње новости)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u