Jak zemljotres pogodio Čile, najmanje petoro mrtvih

Jak zemljotres pogodio Čile, najmanje petoro mrtvih

2 aprila 2014

528574776Pet osoba je poginulo u snažnom zemljotresu od 8,2 stepena Rihterove skale koji je potresao severnu obalu Čilea. Pokrenut cunami visine dva metra.

U zemljotresu poginulo je najmanje pet ljudi, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Rodrigo Penaliljo. Poginuli su četiri muškarca i jedna žena u gradovima Ikikeu i Alto Ospisiju.

Klizišta su blokirala pojedine puteve, struju nije imalo na hiljade ljudi, jedan aerodrom je oštećen, a nekoliko objekata zahvatio je požar, prenele su agencije.

Oko 300 osoba pobeglo je iz ženskog zatvora u Ikikeu a zvaničnici su rekli da je čilenska vojska poslala avione sa specijalnim jedinicama da čuvaju imovinu od pljačkanja.

U gradu Arika, 139 kilometara od epicentra, bolnice leče lakše povređene osobe, neke kuće su uništene, a 90 odsto potrošača je tu bez struje.

Upozorenje na cunami ostaje i dalje na snazi za obale Perua, Čilea i za Havaje tako da stotine hiljada ljudi duž obale neće spavati u svojim krevetima.

Prvi talas cunamija, kako je navedeno, udario je 45 minuta posle potresa, prenela je agencija Rojters. Vlasti Čilea objavile su opasnost od cunamija odmah posle potresa.

Vlada Čilea je saopštila da zemljotres nije pričino veću štetu.

Kako je prenela agencija AFP, posle prvog potresa, usledili su naknadni jačine 6,2 i 5,5 stepeni Rihterove skale.

Prvobitno je bilo objavljeno da je zemljotres bio jačine osam stepeni, ali je kasnije američki geološki institut objavio da je bio 8,2 stepena Rihtera.

Lokalne televizijske stanice prikazuju snimke kako se stanovnici bez panike evakuišu. Takođe se navodi da je zemljotres pokrenuo klizišta koja su delimično blokirala pojedine puteve i autoputeve.

Američki Pacifički centar za upozoravanje je saopštio da bi cunami „mogao da bude razoran za prioblaske oblasti koje su u blizini epicentra, kao i pretnja za udaljenije obale“.

U opasnosti od cunamija su i obale Perua, gde se stanovnici južnih oblasti već evakuišu, Ekvadora, Kolumbije, Paname, Kostarike i Nikaragve, navela je agencija AFP.

Zemljotres je registrovan u vodama Pacifika, u blizini severne čileanske obale, tačnije na dubini od 10 kilometara, na 83 kilometra od primorskog grada Ikike, kod granice sa Peruom, saopštio je američki geološki institut.

„Zemljotres ove jačine ima potencijal da izazove razoran cunami koji za nekoliko minuta može da udari priobalne oblasti u blizini epicentra, a nešto udaljenije za nekoliko časova“, naveo je američki geološki institut.

U opasnosti od cunamija su i obale Perua, Ekvadora, Kolumbije, Paname, Kostarike i Nikaragve, navela je agencija AFP.

Čile se nalazi na jednom od najtrusnijih područja u svetu. Zemljotres jačine 8,8 stepeni Rihterove skale i nakon toga cunami, pogodili su tu zemlju u februaru 2010. godine i tada je poginulo više od 500 ljudi, uništeno 220.000 kuća i pričinjena i druga šteta u priobalju.

Najjači zemljotres registrovan u Čileu, od 9,5 stepeni Rihtera, dogodio se 1960. godine i tada je poginulo više od 5.000 ljudi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *