ЈАКЕ ЕКСПЛОЗИЈЕ ШИРОМ УКРАЈИНЕ: Уништен аеродром за америчке ловачке авионе Ф-16

JAKE EKSPLOZIJE ŠIROM UKRAJINE: Uništen aerodrom za američke lovačke avione F-16

1 juna 2024

Ruske trupe pogodile su vojni aerodrom u Lavovskoj oblasti koji je ukrajinska vojska pripremala za američke lovce F-16 kao i skladišta i fabrike sa zapadnom vojnom tehnikom, potvrdio je koordinator organizacije koja deluje u interesu Rusije na teritorij Ukrajine Sergej Lebedev.

Serijom napada pogođen je aerodrom u blizini grada Strija u Lavovskoj oblasti, rekao je Lebedev i potvrdio da je bilo četiri udara.Pored aerodroma, na udaru su se našli i skladišta bivšeg inžinjerijskog bataljona, a članovi organizacije javljaju da je odjeknula snažna eksplozija.

Druga meta bila je fabrika za popravku automobila na čijoj teritoriji se, kako javljaju članovi organizacije, nalazila zapadna vojna tehnika.

Pored toga, ruske snage pogodile su i lavovski bataljon radio-tehničke brigade protivvazdušne odbrane, koji se nalazi u blizini aerodroma.

Takođe, kako javljaju ukrajinski mediji, silovit napad bio je usmeren na kritičnu ukrajinsku infrastrukturu u više ukrajinskih regija, a kako javljaju vojni dopisnici, korišćeni su dronovi „geran“ i rakete „kalibr“ i „kinžal“.

Ministarstvo energetike i vlasti ukrajinskih gradova prijavile su posledice noćnih eksplozija u regionima – u četiri grada oštećeni su objekti energetske infrastrukture. „Pogođeni su energetski objekti u oblastima Zaporožja, Dnjepropetrovska, Donjecka, Kirovograda i Ivano-Frankivska“, potvrdio je ministar energetike Ukrajine German Galuščenko.

Prema rečima Ivana Fedorova, šefa regionalne državne administracije dela Zaporožja koje je pod kontrolom Ukrajine, jedan od objekata energetske infrastrukture u regionu delimično je uništen nakon ruskog napada.

Najveći privatni investitor u energetsku industriju Ukrajine – DTEK – je potvrdio da su dve njegove elektrane pogođene tokom noćnog raketnog napada i da je oprema znatno oštećena.

Kao odgovor na neprijateljske napade na civilne ciljeve, ruska vojska redovno izvodi vazdušne napade na lokacije na kojima je skoncentrisana živa sila i oprema Oružanih snaga Ukrajine, kao i na objekte u kojima su smešteni strani plaćenici.

KOMENTARIJedan komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *