ЈАКО ЈЕ БИТНО ДА ЛИ ЋЕ БАЈДЕН БИТИ ПРЕДСЕДНИК САД – и за Србију, и за Републику Српску

JAKO JE BITNO DA LI ĆE BAJDEN BITI PREDSEDNIK SAD – i za Srbiju, i za Republiku Srpsku

22 oktobra 2020

Piše: Aleksandar PAVIĆ

TOKOM kampanje za američke predsedničke izbore 2016, mnogi glasovi sa ovih prostora – inače listom navijači Hilari Klinton –trudili su se da ovdašnje javno mnjenje ubede kako za naš prostor neće biti bitno ko će da pobedi – Tramp ili Hilari. Otprilike je argument glasio: američki interesi ostaju isti ko god da osvoji Belu kuću, pa tako i američka spoljna politika.Kako stvari izgledaju četiri godine kasnije?

Može se reći, ukratko, da radikalnih zaokreta u američkoj politici prema Srbima i srpskim interesima svakako nije bilo, ali da se ipak osetilo izvesno popuštanje pritiska. I to tek onda kada je Tramp uspeo da postavi neke svoje ljude na odgovarajuća mesta.

Na prvom mestu Ričarda Grenela, koji je ubrzo potisnuo u drugi plan klintonistu Metjua Palmera. A i novi američki ambasador u Beogradu, Entoni Godfri, doprineo je novoj, opuštenijoj atmosferi, ako ništa drugo svojim prirodnim i jednostavnim ponašanjem koje jasno odudara od Skotovog nadmenog manira.

Ovakvi zaključci bi možda delovali kao hvatanje za slamke i ”nebitne” detalje, da iz Bajdenovog izbornog štaba nisu u poslednjih nekoliko dana izašla dva dokumenta, o Bajdenovoj politici prema Albaniji i ”Kosovu” i Bosni i Hercegovini, da nas podsete da bitne razlike između Trampa i njegovih klintonističkih protivnika ipak postoje.

Da za Srbe ipak nije svejedno ko će odneti pobedu u trci za Belu kuću 3. novembra – odnosno kad god se bude utvrdilo ko je stvarno pobedio u očekivanom američkom izbornom haosu.

Dovoljno je samo uočiti ključnu Bajdenovu – tj. onoga ko je u njegovo ime ovo sastavljao – konstataciju da je pristup Trampove administracije prema Srbiji i tzv. Kosovu ”neuravnotežen”, pa da vidimo koliko je sati. Jer, čak i najzagriženijim protivnicima vašingtonskih pisama o namerama potpisanih u Beloj kući pod Trampovim pokroviteljstvom 4. septembra je jasno da je, ako je ijedna strana favorizovana, to bila strana koja formalno nije ni učestvovala u zvaničnoj ceremoniji potpisivanja – Izrael.

Činjenica da je ”Kosovo” u vašingtonskim pismima o namerama tretirano ravnopravno sa ostatkom Srbije svakako bode oči svima koji poštuju Ustav Srbije i Rezoluciju 1244 – ali ni to za Bajdena i njegovu ekipu očigledno nije dovoljno ”izbalansirano”. Jer je Bajden, kako se u dokumentu njegove kampanje jasno ističe, ipak bio ponosni inicijator američke i NATO agresije na SRJ 1999, i smatra da su i agresija i potonje jednostrano otcepljenje južne srpske pokrajine bili u skladu sa međunarodnim pravom.

On je čvrsto na strani Prištine i OVK. A, moglo bi se pretpostaviti na osnovu prljavog veša koji sada izbija na površinu vezano za koruptivno delovanje njega i njegovog sina u Ukrajini posle majdanskog prevrata– ne bi bio alergičan ni na neku mrvicu profita od glavnih delatnosti iz kojih su finansirani albanski teroristi i njihova ”država”.

Ni Republika Srpska ne bi imala čemu dobrom da se nada, s obzirom da je jedna od ključnih tačaka kojima se Bajden preporučuje američkim glasačima bosansko-muslimanskog porekla jasna podrška sankcijama koje je Obamina administracija uvela protiv Milorada Dodika – i to za ”opstrukciju Dejtonskog sporazuma”.

Time Bajden samo potvrđuje da je potpuno usvojio i internalizovao propagandu antisrpskih sarajevskih krugova, s obzirom da se upravo Dodik i političke snage koje ga podržavaju već godinama zalažu za poštovanje ”izvornog Dejtona”, odnosno poništavanje svih jednostranih, nasilnih odluka raznih visokih predstavnika koje su odstupale od mirovnog sporazuma i ustava BiH čiji je on sastavni deo.

Još kad vidimo ko je sve oduševljen Bajdenovim porukama – od Aljbina Kurtija pa do izvesnog Reufa Bajrovića, kome je izgleda glavna preporuka za napredovanje u životu ispoljavanje maksimalne mržnje prema Republici Srpskoj (”kopile genocida” je među „kreativnijim” epitetima koje koristi), jasno nam je da bi Bajdenova pobeda bila shvaćena, bar od njegovih lokalnih saveznika, kao svojevrsni povratak u 1990-te, ili još dalje, u ”stara dobra vremena” NDH i fašističke Velike Albanije.Ali i, kako to Bajrović priželjkuje, povratak SAD „aktivnom intervencionizmu i preuzimanju liderstva od Evropske unije u Bosni i Hercegovini”. A, čekajući Džoa, kako Bajrović savetuje svoje sarajevske istomišljenike, ”vrlo je bitno da Sarajevo ne baci pojas za spašavanje Dodiku i Čoviću tako što će im omogućiti da neki eventualni domaći kompromis predstave kao bolju opciju od bilo čega što može doći iz Vašingtona kao vizija za Bosnu i Hercegovinu”.

Drugim rečima – šta će nam kompromis kad možemo dobiti sve.

U takvom razmišljanju je lepo sažeta politika koju Sarajevo vodi od Alije Izetbegovića do dan-danas, i od koje ne namerava da dobrovoljno odstupi.

Inače, može se pretpostaviti da je velikog udela u oblikovanju ovih Bajdenovih stavova imao direktor njegove kampanje za odnose i angažman prema etničkim zajednicama, Elvir Klempić, takođe rođen u BiH, koji je pre stupanja na tu funkciju bio izvršni direktor američke Organizacije za tursko nasleđe, zbog čega je nedavno bio primoran da javno potvrdi svoju privrženost Bajdenovoj politici zalaganja za priznavanje turskog genocida nad Jermenima.

Postoji škola mišljenja, čak i među Srbima koji su inače pristalice Trampove politike generalno, da ni Bajdenova pobeda ne bi bila katastrofalna po nas jer bismo bar imali čistu situaciju – ceo Zapad bi bio protiv nas, i mogli bismo da se okrenemo jedino ka istoku.

To bi moglo da bude izvodljivo, ali samo pod uslovom da se iznedri i politička elita koja bi takav manevar uspešno sprovela.

Naravno, neće nam baš cvetati ruže ni ako Tramp pobedi, s obzirom na negativne stavove velike većine njegovog okruženja prema Rusiji i – pogotovo – Kini.

Pritisak u pravcu eliminisanja ili bar značajnog smanjenja njihovog prisustva u Srbiji, Srpskoj i Crnoj Gori bi se svakako nastavio, a bar u slučaju Kine i pojačao.

S druge strane, pojačali bi se i američki napori u pravcu pariranja nemačkom uticaju – što bi za Srbe predstavljalo dobitak.

U svakom slučaju, sa Trampom se ipak može voditi aktivniji dijalog, jer on, za razliku od Bajdena i njegove ekipe, nema ličnu, antisrpsku agendu niti, generalno, ideologizirane stavove.

Ipak, ko god da pobedi, činjenica je da se, uprkos željama naših neprijatelja, 1990-te ne mogu vratiti. Jednopolarni svet je nepovratno otišao.

Nikad više zapadni pritisci ne mogu da budu onakvi kakvi su tada bili.

Dakle, uz nacionalno jedinstvo, hrabrost i jasne ciljeve na prvom mestu, mnogo toga može da se uradi. Kao i uvek, uostalom.

Lično, navijam da Tramp, koji, ako ništa drugo, nikad nije podržao agresiju, klevete i zločine protiv nas, počisti ”korumpiranog Džoa”, čiji tragovi smrde nečovještvom ne samo kod nas, već širom zemaljske kugle.

       sveosrpskoj.com/komentari/pavic-tramp-ili-bajden-ni-za-srpsku-i-srbiju-nije-svejedno/

KOMENTARI3 komentara

  1. Rista says:

    Mislim da to uopšte nije bitno za Srbiju. Amerika ima svoju dugu i kratku spoljnu politiku i bilo koji precednik, pa makar bio i mormon, vodiće istu dugoročnu spoljnu politiku a KiM i Srbija su stvar američke(srednjoškolske) dugoročne politike. Eto, najkraće, ni Tramp ako ostane precednik neće ništa promeniti. Možda je metod Trampa malo "simpatičniji" ali ja nečuh da on reče "Kosovo neće biti država" a to je jedino što bi imalo značaj. Sve ostalo je srnj...ovaj... eto - mašta! Ili ono poznato - dobar i loš milicajac.(Znate ono - ide pera i sretne milicajca i kaže Zdravo cajac! Milicajac se naljuti i kaže nisam ja taj ja sam onaj a Rista kaže - Ma znam, ali ono "mili" ne mogu nikako da prevalim preko usana! Ni ja ne mogu da prevalim MILI Tramp)

  2. Avangard-Kinzal says:

    Nama rat i treba da očistili KiM. Vojska je naoružana,Putin je voljan. Gde god su kauboji zapalili a Rusija se umešala,kauboji su popušili i Rusija je oslobodila dotičnu teritoriju! A ovu dvojicu kad se gleda, kauboja i šiptars, jednako je kad se pogledaju slike KROmanjonca Pavelića i Hitlera kako se grle i keze. Istorija se ponavlja a KiM ratom mora da se vraća.

  3. Nine says:

    A što bi to bio voljan Putin da ratuje za Kosovo i Metohiju kojeg se odriče neko ko vlada ovom državom. Taj neko nije na godišnjicu oslobođenja Beograda posetio spomen obeležje oslobodiocima Beograda (Rusima) već je posetio spomenik neznanom junaku na Avali, koji nema nikakve veze sa oslobođenjem Beograda, ni sa Drugim svetskim ratom. Da li je ikad spomenuo uključenje Rusije u pregovore o rešavanju pitanja Kosova i Metohije? Bože sačuvaj! Nikad ne pominje ni ustav države na koji je položio zakletvu, ni Rezoluciju 1244, ali zato sve učestalije i prkosnije njegov javni servis (naše pravo da znamo sve) južnu srpsku pokrajinu naziva Republikom Kosovo, tek toliko da se narod navikne na ono što je predviđeno protivustavnim Briselskom sporazumom potpisanim daleke 2013. godine. Samo slepac ne vidi kakvu politiku vodi otkad je uzjahao Srbiju. I kad je bojkotovao gasni projekat Južni tok i išao da traži alternativni način snabdevanja gasom u Azerbejdžan niko njegove poslušnike nije mogao uveriti da je to ne samo antiruska, već i antisrpska politika. I šta se desi nedavno u Vašingtonu? Obaveza se na diverzifikaaciju snabdevanja energentima, što znači da će Srbija morati uvoziti američki gas, tri puta skuplji od ruskog. Na kojem tenderu je bilo koji posao dobila ruska kompanija za vreme njegove vladavine? Ni na jednom. Nije li išao u Rusiju da pokuša izvršiti reviziju ugovora o kupovinu NIS, tvrdeći da je štetan za Srbiju? I šta je dobio? Dobio je odlaganje isplate dugovanja za isporučeni gas. Za koliko je procenata povećao izvoz proizvoda u Rusiju sa kojom Srbija ima najpovlašćeniji trgovinski status. Po tvrdnji Anje Filimonove trgovina sa Rusijom je za vreme njegove vladavine smanjena za više od 30%. Neka mu Rusija sutra zavrne gas narod neće imati ni drva za grejanje, jer se šuma nemilosrdno seče i u nacionalnim parkovima, o čemu ne odlučuju ni Zavodi za zaštitu spomenika kulture ni šumska gazdinstva već lokalni funkcioneri u zamenu za dati glas na izborima. Malo im je albanskog krompira i luka i konzervi kompanije Matijević pa su udarili i na javna dobra koja nikad nisu bila predmet prodaje, a još manje poklona. Sve su rasprodali pa sad prodaju (sami sebi) jednu po jednu zgradu u Beogradu. Malo je nekom nekretnina u Beogradu i Srbiji, pa nije zgoreg kupiti i Beograđanku. Već se priprema prodaja zgrade BIGZ-a i Sava centra. EPS je doveden na rub propasti, isto kao i Telekom, da bi se strani investitor što jeftinije dograbio opet onog što ni jedna ozbiljna država na svetu ne prodaje. Hoće li i posle toga krivi biti "žuti" kojih je puna njihova stranka, pored bivših članova G17+, DSS (ne brojim u tu bulumentu SPO, LDP, LSV, Pokret socijalista, jer njihove stranke i pokreti više i ne postoje, ali im to ne smeta da se lepo uglave tamo gde im nije mesto). Zavetnici se pojave samo na izborima na kojima dobiju dva promila glasova birača, ali to ne smeta Milici da skoro svakodnevno izigrava pomoćnika Milomiru Mariću na Hepi TV, naravno uz Šešelja, koji je konačno na poslednjim izborima pokazao kakvu podršku naroda ima. Ništa bolju sudbinu neće doživeti ni vladajuća stranka, ali će se tek njihovim treskom narod opametiti, samo će mu biti kasno. Umesto obećanog zlatnog doba neće imati pas za šta da ga ujede. Eno im slike "zlatnog doba" ispred narodne kuhinje kod Vukovog spomenika. Veći su redovi onih sa plastičnim kanticama u rukama nego što su nekad bili za kupovinu ulaznice za fudbalski derbi. NapreDNO!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *