ЈАКОВ КЕДМИ ТВРДИ: Русија је у овом тренутку…

JAKOV KEDMI TVRDI: Rusija je u ovom trenutku…

1 aprila 2018

Rusija – zahvaljujući svom novom superoružju koje je javno prodemonstrirao Vladimir Putin – može ubrzati raspad NATO , ocenio je poznati izraelski geopolitičar Jakov Kedmi.

On je u karijeri rukovodio i tajnom službom „Nativ”, a svoju procenu razvija i obrazlaže ovako:

„Putin je pokazao da je Rusija dostigla najvišu tačku bezbednosti u celoj svojoj istoriji. Da sada ni Sjedinjene Države ni Evropa nemaju čime da joj pariraju. Putin je takođe pokazao da je ceo odbrambeni sistem NATO potpuno beskoristan i da više nije u stanju da išta uradi protiv Rusije”.

Kedmi naglašava i da ujedinjena Evropa nema nikakvu zaštitu i da Rusija s njom dalje može pregovarati u dve etape:

„U prvoj fazi o ukidanju sankcija i o uklanjanju svih baza NATO sa teritorije EU. A u drugoj – o raspuštanju NATO kao krajnjem rezultatu. Uostalom, sdada je već jasno da je NATO beskoristan i da ništa ne znači na odbrambenom planu i da od njega u slučaju rusko-evropskog rata ne bi bilo vajde. NATO je u vojnom smislu izgubio značaj i upravo zato ga treba raspustiti”.

Kedmi sugeriše Kremlju da upravo to postavi kao uslov normalizacije odnosa između Rusije i EU.

On je podsetio da je poslanica naciji parlamentu ruskog lidera imala dva segmenta – vojni i nevojni. Pritom je ukazao:

„Nevojni je za Sjedinjene Države strašniji od vojnog. Jer, ispostavlja se da Rusija – iako je pod narastajućim zapadnim pritiskom preko sankcija čije posledice su uporedive sa ratnim razaranjima – našla način i sredstva da reši sve probleme i propuuštanja nagomilane tokom 20 godina i da stvori novu razvojnu bazu. U suštini, pokazalo se da su i pritisak i sankcije beskorisni jer ne utiču ni na politiku Rusije ni na njen razvoj. Što je posebno važno i čega su se posebno bojali – ni na njeno naoružavanje”.

Kedmi smatra da će Amerikanci i njihovi saveznici odsad imati veliki problem i sa svojom i sa ruskom pomorskom moći.

„Sjedinjene Države su u središtu svoje vojne moći uvek imale mornaricu. A ona će – sudeći po onome što je predočio Putina – postati potpuno bespomoćna u sluačju Rusije. Ruske podmornice i podvodni aparati postali su pretnja i američkoj floti i obalama SAD. Neki od ruskih aparata mogu izazivati i cunami. A svih deset grupa američkih ratnih brodova oko nosača aviona postalo apsolutno golo pred raketama `Kinžal`. Te udarne grupe su ostale bez atakujuće uloge prema Rusiji”.

KOMENTARI9 komentara

 1. Sasa S says:

  Lepo covek objasnio...a zapadnjaci proteruju Ruske diplomate,bojim se da iste uskoro molecivo zamole da se vrate o svom trosku.Kompas potpuno izgubljen..sa halabukom nista nisu uradili ali znaju oni ponizno da kleknu,saviju se do patosa.....izvinu se i to pretvore u pobedu.....

 2. Velika Metla says:

  Da,sada kada su uzeli pare od evropskih ovaca i ovnova može se i reći "nato"nije više eu-rajhu ni potreban! Tako da neka se eu-rajh sam snalazi! Ali naravno nema od toga ništa! Pirgavi nakot ne bi lako dozvolio da Nemci budu ekonomski,vojno,ili na bilo koji drugi način ispred njih,pa čak i po cenu rata širokih razmera! Upravo je to i jedan od razloga što su švabama utrpali milione migranata,da bi u slučaju potrebe migranti po naređenju pirgavih dizali frku u Nemačkoj kad god se to pirgavima prohte!

 3. Miraš says:

  NATO jeste postao odvratno dosadan sa tom njihovom primenom divljačke sile po svetu i posebno je dosadio sa dobro razradjenim psihološko-propagandnim ratom. Gori su od najgorih stenica, A I OVO JE BLAGO REČENO. Ne verujem da će se EU lako odreći NATO-a, ali ako ih on puno udara po džepu na to jesu osetljivi pa će nekako reagovati. Posebno ako bude rezultata u istiskivanju dolara kao rezervne svetske valute to će dovesti do padanja vrednosti dolara u odnosu na druge valute. Za zemlje izvoznice to je problem jer naplatiće robu u nekom ugovorenom roku a zbog padanja vrednosti dolara dobiće samo manje. Dakle počeće da traže plaćanje unapred ili odmah, ili će taj problem još nekako dodatno regulisati. Uglavnom izvoz u SAD će biti manje siguran i manje privlačan pa tražiće izvoznici sigurnija tržišta. NEĆE GODITI NI JEDNOJ EU DRŽAVI DA GUBE NA IZVOZU U SAD, PA MA KAKO DA SU kulturno i politički bliski. Ovo će opet smetati SAD jer ne mogu brzo da razviju domaću proizvodnju koja bi zamenila deo robe i usluga koje su ranije obavezno uvozili, a posebno oni i nemaju mnoge sirovine i poluprizvode. Živela Rusija, Rusi i svi ostali narodi u Ruskoj Federaciji.

 4. Miraš says:

  Jakov Kedmi kaže da ceo odbrambeni sistem NATO potpuno je beskoristan i da više nije u stanju da išta uradi protiv Rusije. U pravu je, ali ovo će s jedne strane izazvati NATO članice da povećaju ulaganja u naoružanje što će im otežati život tj. umanjiti standard, a s druge strane oni su već krenuli neprijateljski prema Rusiji pa neće to tako lako prekinuti. Treba biti oprezan, jer oni koji mrze po pravilu su glupi. Glupi neće lako odustati od svojih ciljeva, ma kako da su to njihove predrasude, pretpostavke i sami ciljevi glupi. Provociraće i dalje i vršiće i dalje psihološko propagandni rat protiv "nevaljale i grabljive" Rusije. Ne mislim da su svi Evropljani zlobni i glupi, ali kakve su im političke elite koje vladaju! Oni bi i da sakriju ovakve vesti pa RT se već ne prikazuje u SAD. Videćemo kako će i šta će EUropica preduzimati na informativnom i propagandnom planu. Po tome ćemo znti da li menjaju kurs.

 5. Miraš says:

  Čak i ova vest ukazuje da je svrstavanje Srbije u EU blok veoma glup izbor, jer taj sistem će sve više da stenje i ekonomski i politički. Za nas koji ulazimo poslednji to znači da bi u tom bloku postali vazalna kolonija najnižeg ranga, a to znači dobili bi tek mrvice ili ni mrvice. Zauzvrat uzeli bi sve najkapitalnije od nas kao što već uzimaju unapred... Dobra je narodna izreka: U dobru se ne usvisi, a u zlu se ne ponizi. Ali kako to balkanskim i ovim našim drugosrbijanskim skorojevićima uliti u njihov "najpametniji" mozak. Takvi naši izrodi nas vode iz poniženja u poniženje gore nego najbednije prosjake.

 6. goran says:

  Sankcije su ojacale Rusiju, ne bi bilo dobro da Ameri skinu sankcije.

 7. Pikt says:

  Zaoštravanje sa Rusima je marketinška kampanja Amera da u plimi indukovanog straha rasprodaju Patriote, avione i ostali sekundar bistrim Poljacima,Hrvatima, Arapima i ostalim "korisnim budalama". Dok se ne sazna gruba realnost o njihovoj efikasnosti.

 8. Ilija Krneta says:

  unija se nece nikad za nikad odreci nato pakta to je oruzana sila katulika u svetu nije merkal srbi u beogradu sto su izdajice samog sebe

 9. Ognjen says:

  Dok te nove rakete zaista pokazu sta mogu od te price nema nista. Provokacija prvog udara i gubitka strpljenja moze da resi sukob. Ni slucajno ne treba sebi dozvoliti takvu slabost. Rusi ce vec znati gde su slabe tacke. Ovde kao da je vec svima jasno ko pobedjuje sto vise ljudi to bude shvatilo ovo paranoicno ludilo sa izmisljenim trovanjima i ostalim izrazima panike ce propasti. Osnova svih ovih problema je propast zapadne ekonomije koji oni opet pokusavaju da sakriju sukobima. Tako da cemo na zapadu imati vrlo uzburkan politicki zivot sa revolucijama koji je vec poceo u americi, jer tramp je revolucionar i ameri su ga izabrali ako ga ovi ubiju tek onda nastaje prava revolucija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *