ЈАМАЈКА СЕ СПРЕМА ДА СЕ ПОТПУНО ОДВОЈИ ОД ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

ЈАМАЈКА СЕ СПРЕМА ДА СЕ ПОТПУНО ОДВОЈИ ОД ВЕЛИКЕ БРИТАНИЈЕ

6 маја 2023

ЛОНДОНУ не прети само опасност да у догледно време изгуби Шкотску.

Јамајка се не обазире на припреме Уједињеног Краљевства за крунисање Чарлса Трећег и прави нове кораке ка проглашењу за независну републику. Предстојеће крунисање само је убрзало реализацију плана Кингстона да одржи референдум о отцепљењу и успостављању републике.Јамајчанска министарка за правна и уставна питања Марлен Малаху Форте рекла је Sky News да тај референдум може бити одржан већ следеће године.

„Јамајка се спрема да напише свој први устав са којиом ће прекинути везе са монархом у Лондону као шефом наше државе. Дошло је то време. Јамајка је у рукама Јамајке“, рекла је Форте.

И посебно нагласила: „Проглашење за републику је начин на који се опраштамо од облика владавине који је повезан са болном прошлошћу колонијализма и трансатлантском трговином робљем. Намеравамо да од Лондона захтевамо репарације за године трговине робљем, као и извињење“.

Британци су 1655. године заузели Јамајку, а 1670. су је званично прогласили својом колонијом.

Главни град острва, Кингстон, касније је постао један од центара трговине робљем у Карибима.

Трговина робљем је укинута тек 1807. године.

Принц Вилијам посетио је острво прошле године. Тада је изговорио да је „ропство одвратно“ и да „никада није требало да се деси“, али се није извинио.

Премијер Јамајке Ендрју Хоулнес је тада принцу рекао да намерава да прогласи републику, додајући да ће Јамајка постати „независна, развијена и просперитетна земља“.

(Факти)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Saturnalije says:

    Zivela država Jamajka i Skotska, zivela država Istra, država Dalmacija i država Slavonija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u