JAN LASER: NATO počinje da se plaši Rusije

JAN LASER: NATO počinje da se plaši Rusije

11 maja 2014

nato-general-filip-bridlavČvrst stav Rusije prema državnom udaru i političkoj krizi koja je usledila nakon toga u Ukrajini izazvao je ceo niz sporova u SAD i NATO, čiji funkcioneri rešavaju – kako da u takvoj situaciji brane zapadne interese u Istočnoj Evropi, Bliskom Istoku i drugim delovima sveta, ocenio je u autorskom tekstu za Associated Press politički komentator Džon-Tor Dalburg (John-Thor Dahlburg).

Pri tom je podsetio da je Jan Leser, direktor za međunarodne odnose i bezbednost Nemačkog Maršalovog fonda u SAD, posavetovao NATO da ne zaboravi savremene globalne pretnje kao što su sajberterorizam, zastoji u isporuci energenata i islamski terorizam. Međutim, ukazao je Dalburg, stiče se utisak da je Alijansa preusmerila pažnju na veliku igru u Istočnoj Evropi i držanje Rusije povodom situacije u Ukrajini.

„Danas smo se suočili sa situacijom da je poteze Rusije i njenog rukovodstva krajnje teško prognozirati. Sadašnja kriza nam govori da je Rusija država koja je izašla ispod kontrole što veoma plaši naše saveznike” – prenosi reči Lesera autor teksta.

NATO je u konfuziji jer ne zna kako da reaguje na situaciju u Evropi, pogotovo što je svu pažnju u poslednje vreme usredsređivao na Bliski Istok, Afriku i Avganistan gde su vođene osnovne operacije, piše Dalburg.

On kaže da je jedan visoki zvaničnik NATO rekao za Associated Press – nakon što je Rusija prodemonstrirala umeće da u kratkom roku mobiliše ogroman broj vojnika i održi operativne vežbe – da NATO paktu predstoji da se ozbiljno zamisli da li blok može da uzvrati.

„Sada stalno razmišljam: da li je NATO pravilno rasporedio snage i da li je u dovoljno dobrom stanju za uzvratnu reakciju? S obzirom da znamo da će gospodin Putin ostati još mnoge godine na čelu Rusije, da li ćemo biti spremni – ako se i u budućnosti Rusija bude tako ponašala – da reagujemo na takve vojne manevre na granicama drugih evropskih država? Eto, o čemu stalno razmišljam u poslednje vreme” – citira Dalburg reči generala Filipa Bridlava (Philip Breedlove), komandanta Objedinjenih snaga NATO u Evropi.

Alijansa je već pojačala vazdušno patroliranje u zemljama Baltika, postavila je „avakse” u Poljskoj i Rumuniji, uputila ratne bordove u Baltičko i Crno more kao i 600 američkih padobranaca u Poljsku i zemlje Pribaltika.

Ali, danas se osnovni sporovi vode povodom dugoročnih mera, piše Dalburg. Diskusije bukte na temu kako će NATO morati da pregrupiše vojsku i koju će novu ratnu tehniku koristiti da bi bio u stanju da odgovori na ono što smatra „izazovom Moskve”. Zato će ovo pitanje biti najaktualnije za Obamu i 27 lidera zemalja članica NATO na septembarskom samitu u Velsu.

Za vreme nedavne posete Kanadi, Bridlav je pozvao političke lidere NATO da razmisle o stalnom dislociranju NATO snaga u Istočnoj Evropi – da bi bila pojačana borbenu gotovost zemalja tog regiona. To može da znači i prekid dislokacije američke armije iz Evrope koja je počela `90-tih godina pa čak i njihov povratak.

Uzgred, bivši stalni predstavnik SAD u NATO Ivo Dalder u svom nedavnom intervjuu izjavio je da NATO ne treba toliko da brine zbog Rusije, već da se usredsredi na globalne pretnje uključujući i tzv. arapsko proleće.

Osim toga, i dalje je nejasno da li evropske članice NATO žele da više troše na odbranu, uprkos pozivu trenutnog generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena.

(za Fakti.org preveo: Goran Šimpraga)

KOMENTARI2 komentara

  1. boris says:

    U pitanju je potpuna zamjena teza.Upravo je NATO ta strana koja je stvorila sve navedene probleme,a Rusija ta koja vuče iznuđene poteze.NATO je veliki biznis i umreženim faktorima je održavanje i zloupotreba NATO-a osnovni cilj.

  2. mladen says:

    nato je taj koji ugrozava mir i bezbednost u svetu,sad sire price kako su jevreji ugrozeni u donjecku.1/5 jevreja zivi u rusiji 1/5 u americi,1/5 u evropi,a u rusiji i i ukraini ima u rusiji i ukraini2/5

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *