ЈАНКОВИЋ ЗАПРЕТИО ВУЧИЋУ лустрацијом

ЈАНКОВИЋ ЗАПРЕТИО ВУЧИЋУ лустрацијом

21 октобра 2017

„У 21. веку се боримо да сачувамо наше гласове од крађе власти”, рекао је Јанковић на протестном скупу ПСГ на Тргу Републике.

Он је најавио и да ће ПСГ спровести лустрацију и одстранити из јавног живота оне који су одговорни за садашњи период.

„Моћи ће да живе и раде, али не и да нам соле памет”, рекао је Јанковић.

На скупу су говорили и професорка Србијанка Турајлић, глумац Сергеј Трифуновић и студент Павле Грбић.

По завршетку скупа, на Тргу Републике окупљени су кренули у шетњу до зграде Регулаторне агенције за електронске медије (РЕМ), Радио-телевизије Србије и Скупштине града Београда, где ће предати захтеве за одржавање фер и поштених избора.

Скуп „Београд се воли, Београд се брани” у организацији Покрета слободних грађана почео је вечерас нешто после 19 часова у Београду.

Учесници скупа носе заставе Покрета слободних грађана, као и велики транспарент на којем пише „Против изборне крађе”.

ПСГ је раније саопштио да захтева да бирачки списак буде уређен, тачан и потпун, у складу са Законом о јединственом бирачком списку.

Тражи се и да грађани могу остваривати бирачко право на територији локалне јединице на којој имају пребивалиште најмање шест месеци, чиме би се спречила злоупотреба бирачког права фиктивним пријављивањем пребивалишта.

ПСГ захтева да буде обезбеђено право на увид у бирачки списак до шест месеци пре расписивања избора преко овлашћених лица.

Инсистира се и на законитом саставу Градске изборне комисије, у складу са Законом о локалним изборима, који прописује да ниједна странка или коалиција не може имати више од половине чланова у њеном сталном саставу.

Тражи се и једнак третман владајуће коалиције и опозиције у медијима, као и доследно спровођење Закона о јавном информисању и медијима, Закона о електронским медијима, као и Закон о медијским јавним сервисима.

Од Регулаторне агенција за електронске медије (РЕМ) се захтева да врши своју надзорну функцију у складу са законом и да се стара о равноправном третману политичких актера у изборној кампањи.

ПСГ захтева да се елиминише предност у медијском представљању за изборне такмаце који су истовремено носиоци јавних функција, као и да се забрани извештавање о њиховим службеним активностима две седмице уочи краја изборне кампање.

Од владајућих странака се захтева да позову и омогуће да изборе прате домаћи и међународни посматрачи, укључујући мисију ОЕБС-а у пуном капацитету.

Београдски избори требало би да буду одржани у марту идуће године.

KOMENTARI2 коментара

  1. pedjaprorus says:

    "Drugosrbijanci" i "LGBT populacija"! Biti na protestu zajedno sa Goranom Markovicem - ODVRATNO !

  2. zlatko says:

    Zapretio mu lustracijom? Baš ga je prepao! Ili je mislio na deratizaciju i dezinsekciju!? Ja mislim da je to! Samo se pogrešno izrazio.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u