ЈАНКОВИЋ ЗАПРЕТИО ВУЧИЋУ лустрацијом

JANKOVIĆ ZAPRETIO VUČIĆU lustracijom

21 oktobra 2017

„U 21. veku se borimo da sačuvamo naše glasove od krađe vlasti”, rekao je Janković na protestnom skupu PSG na Trgu Republike.

On je najavio i da će PSG sprovesti lustraciju i odstraniti iz javnog života one koji su odgovorni za sadašnji period.

„Moći će da žive i rade, ali ne i da nam sole pamet”, rekao je Janković.

Na skupu su govorili i profesorka Srbijanka Turajlić, glumac Sergej Trifunović i student Pavle Grbić.

Po završetku skupa, na Trgu Republike okupljeni su krenuli u šetnju do zgrade Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), Radio-televizije Srbije i Skupštine grada Beograda, gde će predati zahteve za održavanje fer i poštenih izbora.

Skup „Beograd se voli, Beograd se brani” u organizaciji Pokreta slobodnih građana počeo je večeras nešto posle 19 časova u Beogradu.

Učesnici skupa nose zastave Pokreta slobodnih građana, kao i veliki transparent na kojem piše „Protiv izborne krađe”.

PSG je ranije saopštio da zahteva da birački spisak bude uređen, tačan i potpun, u skladu sa Zakonom o jedinstvenom biračkom spisku.

Traži se i da građani mogu ostvarivati biračko pravo na teritoriji lokalne jedinice na kojoj imaju prebivalište najmanje šest meseci, čime bi se sprečila zloupotreba biračkog prava fiktivnim prijavljivanjem prebivališta.

PSG zahteva da bude obezbeđeno pravo na uvid u birački spisak do šest meseci pre raspisivanja izbora preko ovlašćenih lica.

Insistira se i na zakonitom sastavu Gradske izborne komisije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima, koji propisuje da nijedna stranka ili koalicija ne može imati više od polovine članova u njenom stalnom sastavu.

Traži se i jednak tretman vladajuće koalicije i opozicije u medijima, kao i dosledno sprovođenje Zakona o javnom informisanju i medijima, Zakona o elektronskim medijima, kao i Zakon o medijskim javnim servisima.

Od Regulatorne agencija za elektronske medije (REM) se zahteva da vrši svoju nadzornu funkciju u skladu sa zakonom i da se stara o ravnopravnom tretmanu političkih aktera u izbornoj kampanji.

PSG zahteva da se eliminiše prednost u medijskom predstavljanju za izborne takmace koji su istovremeno nosioci javnih funkcija, kao i da se zabrani izveštavanje o njihovim službenim aktivnostima dve sedmice uoči kraja izborne kampanje.

Od vladajućih stranaka se zahteva da pozovu i omoguće da izbore prate domaći i međunarodni posmatrači, uključujući misiju OEBS-a u punom kapacitetu.

Beogradski izbori trebalo bi da budu održani u martu iduće godine.

KOMENTARI



2 komentara

  1. pedjaprorus says:

    "Drugosrbijanci" i "LGBT populacija"! Biti na protestu zajedno sa Goranom Markovicem - ODVRATNO !

  2. zlatko says:

    Zapretio mu lustracijom? Baš ga je prepao! Ili je mislio na deratizaciju i dezinsekciju!? Ja mislim da je to! Samo se pogrešno izrazio.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *