ЈАНША ИЗАЗВАО ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ: Био на састанку са муџахединима, Иранци побеснели на Словенију

JANŠA IZAZVAO DIPLOMATSKI SKANDAL: Bio na sastanku sa mudžahedinima, Iranci pobesneli na Sloveniju

12 jula 2021

MINISTAR spoljnih poslova Irana Mohamed Džavad Zarif osudio je u razgovoru sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom oduku slovenačkog premijera Janeza Janše da učestvuje na skupu militantne grupe Mudžahedin e Kalk (Narodni mudžahedini Irana), nazvavši to neprihvatljivim potezom.Na virtuelnom skupu grupe koju Iranci smatraju terorističkom organizacijom učestvovao je i slovenački premijer, zbog čijih nepromišljenih izjava, navodi Zarif, mora da reaguje Brisel.

Borelj je izrazio žaljenje zbog ovog pitanja i naglasio da Janšine primedbe nikako nisu odražavale stav EU o odnosima sa Iranom, piše IRNA.

Iransko Ministarstvo spoljnih poslova je juče pozvalo slovenačku ambasadorku u Teheranu Kristinu Radi kako bi joj uputili zvanično protestno pismo kao odgovor na „neprihvatljiv i nediplomatski“ potez slovenskog premijera.

Janša i bivši američki državni sekretar Majk Pompeo bili su među govornicima na skupu grupe koju Teheran smatra terorističkom, održanom u subotu u Berlinu.

Pripadnici te organizacije su 1986. godine pobegli u Irak, gde su na strani Sadama Huseina učestvovali u ratu protiv Irana.

Danas su Narodni mudžahedini Irana stacionirani u Albaniji, pošto im je Tirana na insistiranje SAD obezbedila da naprave kampove za obuku i nastave sa svojim aktivnostima. Zbog toga je iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei Albaniju proglasio neprijateljskom državom, dodavši da je to „đavolska zemlja koja podržava protivnike Irana“.

Više od 17.000 Iranaca, od kojih su mnogi civili, ubijeno je u terorističkim napadima Narodnih mudžahedina Irana, uključujući bombaške napade na javnim mestima i ciljana ubistva, piše IRNA.

KOMENTARI5 komentara

 1. 1389 says:

  Janša ne da je rasturio SFRJ, ne da će osiromašiti Sloveniju, nego vodi Evropsku uniju u propast zbog koje će ispaštati kompletna zapadna Evropa... Ako, tako jim i treba, kada su špijuna stavili na čelo države...

  • persida says:

   Hajde, bez preterivanja, Jansa je nebitan, a Slovenija je drzava koja postoji samo u glavama Slovenaca, najpodmuklijeg naroda na Balakanu.

 2. Vesko says:

  Salio se austrougarski kaplar samo. Pa ni on sam ne vjeruje u tu propagandu o navodnom genocidu u Srebrenici. Pa nije to Ausvic.

  • Triglav says:

   još jedan dokaz više, da je janša verni sluga velekapitala

 3. doktrina soka says:

  Kaplar Jansa,mora da slusa i prica sa bubicom u uhu. Ili ode glava,takvi ljudi su potrosna roba, kada vise nisu potrebni i vecim spijunima su padale glave,kada zavrse posao. Mrtva usta ne govore,politika je velika kurva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *