ЈАНША СТАО НА СТРАНУ ОРБАНА

JANŠA STAO NA STRANU ORBANA

3 jula 2021

Slovenački premijer Janez Janša je u razgovoru s dopisnicima evropskih medija iz Brisela ponovio da je protiv „dvostrukih standarda“ koje zapadne članice Evropske unije primenjuju u osudama tzv. konzervativnih vlada u Poljskoj i Mađarskoj.„Evropska unija nije unija bez srednje Evrope“, kazao je Janša kojeg smatraju pristalicom politike koju prema Briselu sprovodi mađarski premijer Viktor Orban, prenosi Hina.

Janša je, uz poljskog premijera, bio jedini čelnik EU koji je na samitu podržao mađarskog premijera zbog zakona o pripadnicima LGBT zajednice, a poput Orbana, sukobio se i s Briselom čije zvaničnike ume da nazove „neizabranim birokratima“, a zbog njihove kritike medijskih sloboda i sprovođenja vladavine prava i medijskih sloboda u Sloveniji.

„Nemamo problema s tim da se proveravaju vladavina zakona, sloboda štampe, finansiranje medija“, kazao je evropskim novinarima Janez Janša, čija je zemlje preuzela šestomesečno predsedavanje EU.

On je takođe insistirao da Slovenija ima svoje zakone i kontrole i da je suverena država, kao i da se u Briselu manje članice i one s istoka Evrope znaju tretirati kao drugorazredne zemlje.

„Slovenija nije kolonija i insistiramo na potpuno jednakom tretmanu“, kazao je Janša.

Korišćenje različitih standarda prema slabijim članicama moglo bi izazvati podele i kolaps Unije, a s onima koji na EU gledaju kao Orban, po Janšinim rečima, treba voditi otvoren dijalog u okviru dijaloga o budućnosti Evrope, prenosi Tanjug.

Janša će u utorak o prioritetima slovenačkog predsedavanja EU govoriti na plenarnom zasedanju Evropskog parlamenta, nakon čega po običaju slede pitanja evroposlanika iz razlicitih političkih grupa.

KOMENTARI3 komentara

 1. Rista says:

  "slovenija nije kolonija" i "slovenija je suverena država"...To ste bili samo i jedino u Jugoslaviji i nikad više. Leleeee, čitam sve više o snovima i značajnim shvatanjima krajnje beznačajnih ljudi. Slovenija uopšte nije država. Pitanje je samo kome će pripasti kada mu se digne. Drže je ko bulku među lalama. Sve države bivše Jugoslavije su privremene. I KSHS je bila privremena a ovo danas je neki prelazni period. Ako neko misli da će Evropa dozvoliti ovim novosklepanim državicama da opstanu kao prave države, sigurno se vara. Trenutno su gurnute na marginu događaja, dat im utisak da ih neko ceni ali vreme za njihov raspored tek dolazi. Ko misli da Makedonija može opstati? Ili Crna Gora, ili Slovenija, ili BiH? Hrvatska i Srbija imaju šanse da opstanu, samo koliko unakažene nemam pretstavu. Evropi sigurno ne odgovaraju sva ta "nezavisna" neba na nebu iznad.

  • Robert Wronsky says:

   Mislim da griješiš. Slovenci su kompaktibilan narod, nacija i veoma napredni. Jugoslavija je za njih bila balast, što pokazuje rast standarda nakon raspada Jugoslavije. Jugoslavija se više neće ponoviti jer je bila prevara za ostale narode koji su konačno shvatili da sa Srbima nema dogovora, da su neiskreni, jedina želja im je velika Srbija, država u koja bi teritorijalno objedinila sve Srbe. To je upravo bila Jugoslavija i mogla je opstati da Srbi nisu bili toliko bahati, željni vlasti, nastojanja da budu glavni u državi, da svoje traume iz prošlosti liječe na drugim narodima. Ako i dođe do raspada sadašnjih država u budućnosti, Slovenija, Hrvatska a možda i Crna Gora, sigurno će zadržati nekakav vid neovisnosti ali će se isto tako pridružiti zemljama zapada, gdje tradicionalno i kulturno pripadaju.

 2. Vesko says:

  EU Rajh je nemacki projekat, preko koje se ponizena i porazena nacisticka Nemacka treba da vrati u drustvo velikih. Sve je podredeno njenim ekonomskim i politickim ciljevima. A uskoro i vojnim. U tom kontekstu su se organizovali ratovi 90-tih na Balkanu takoder. Medutim izlaskom Britanije, projekat je dozivio kolaps. Britanija je sada povratila suverinitet, a u isto vrijeme je obezbijedila trgovinski sporazum koji je dobar. To vide i manje drzavice sada, da su u pitanju dvostruki standardi, sto ce jos vise produbiti antagonizme unutar okrnjutog 'saveza'. Jansa i Orban su pokazali da razmisljaju nezavisno i imaju atribute drzavnika.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *