JANUKOVIČ: Moramo vratiti Krim

JANUKOVIČ: Moramo vratiti Krim

2 aprila 2014

9293 Janukovic Ukraine 64Moramo da postavimo takav zadatak i da tražimo načine da vratimo Krim u Ukrajinu pod bilo kojim uslovima, rekao je svrgnuti predsednik Viktor Janukovič.

Svrgnuti ukrajinski predsednik Viktor Janukovič rekao je u Rostovu na Donu da je od ruskog predsednika Vladimira Putina tražio da pošalje vojsku u Ukrajinu, ali da nikada nije naredio da se puca na demonstrante u Kijevu.

On je u intervjuu za agenciju AP i rusku televiziju NTV istakao da se nasilje kosi sa njegovim principima i da “nijedna vlast nije vredna kapi prolivene krvi”, kao i da je odvajanje Krima od Ukrajine tragedija za koju je odgovorna aktuelna vlast u Kijevu.

“Moramo da postavimo takav zadatak i da tražimo načine da vratimo Krim u Ukrajinu pod bilo kojim uslovima, tako da Krim može da ima maksimalni mogući stepen samostalnosti, ali da bude deo Ukrajine”, kazao je Janukovič.

On je naveo da je sa Putinom imao “smiren”, ali “težak” razgovor, kao i da ustavna reforma može da ukloni postojeće protivurečnosti u Ukrajini ili da barem inicira njihovo uklanjanje.

„Posle tih mera zemlja će biti spremna za izbore”, ocenio je Janukovič.

Svrgnuti ukrajinski predsednik rekao je da su “agencije za sprovođenje zakona zloupotrebile vlast”, ali da “gomila siledžija koji diktiraju svoju volju uz prećutnu saglasnost Evrope ne daju legitimitet aktuelnim vlastima” u Kijevu.

“Vrhovnom radom šetaju banditi i donose zakone. Kakva je to demokratija”, naveo je Janukovič.

On je dodao da je ponuda Evrope o sporazumu o integraciji u predloženoj formi bila takva da nije bila isplativa nikome, ni Ukrajini, ni Evropi, a ni Rusiji.

Janukovič je naglasio da je referendum na Krimu bio vid protesta lokalnih žitelja prema novim vlastima u Kijevu i da za referendum nije kriv on, ali ni Rusija, kao i da do svega ne bi došlo da je on ostao na vlasti.

On je rekao da je ukrajinska poljoprivreda i mašinska industrija integrisana sa Rusijom i da nema nikakve veze sa Evropom.

Ovo je bio prvi Janukovičev intervju od kako je krajem februara napustio Ukrajinu i prešao u Rusiju

Pri tome je dodao da on lično i Rusija nisu krivi za otcepljenje.

 

Janukovič je kazao da su događaji na Krimu tragedija „sa kojom je teško pomiriti se“.

„To je primer kada stanovništvo tako velikog regiona sa protesnim raspoloženjem održava referendum i izlazi iz sastava Ukrajine. Lično, ne mogu da se složim s tim“, rekao je Janukovič.

Bivši ukrajinski predsednik je agenciji AP kazao da za otvaranje vatre 20. februara u centru Kijeva nije kriv, da nije izdao takvu naredbu i da se pucalo sa zgrade koju je kontrolisala opozicija.

Prema rečima Janukoviča, vatra iz snajpera počela je u trenutku kada je razgovarao sa predstavnicima EU.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *