JANUKOVIČ PRISTAO NA IZBORE: U Ukrajini mirno

JANUKOVIČ PRISTAO NA IZBORE: U Ukrajini mirno

20 фебруара 2014

52dfebf685544.imagePremijer Poljske Donald Tusk kaže da je ukrajinski predsednik Viktor Janukovič pristao da se ove godine održe prevremeni predsednički i parlamentarni izbori.

Janukovič je u razgvoru s ministrima spoljnih polsova Poljske, Nemačke i Francuske pristao i da se u narednih 10 dana obrazuje vlada nacionalnog jedinstva, rekao je Tusk.

„Preneto mi je da je s Janukovičem dogovoreno da se i predsednički i parlamentarni izbori održe ove godine, a da se već u narednih 10 dana formira vlada nacionalnog jedinstva“, rekao je Tusk novinarima.

„Tri ministra u Kijevu razgovaraju o izvesnom dokumentu, koji pruža nadu u okončanje nasilja i postizanje sporazuma“, rekao je Tusk, a prenosi Rojters.

U Kijevu danas, kao predstavnici EU, borave šefovi diplomatija Poljske, Nemačke i Francuske, Radoslav Dikorski, Frank Valter Štajunmajer i Loran Fabijus, i pregovaraju s Janukovičem i vodjama opozicije o smirivanju krize.

Agencija Itar-Tas je večeras javila, pozivajući se na dobro obavešteni evropski diplomatski izvor, da tri ministra sa Janukovičem i liderima opozicije razgovaraju o nacrtu sporazuma o prevremenim izborima 2015. godine, ustavnoj reformi i formiranju koalicione vlade nacionalnog jedinstva.

Prema tom izvoru, u razgovorima u Kijevu postiže se izvestan napredak, pošto se strane približavaju sporazumu.

Istovremeno, portparol poljskog Ministarstva spoljnih poslova izjavio je da će Sikorski, zajedno sa Fabijusom i Štajnmajerom, nastaviti tokom noći razgovore sa ukrajinskim zvaničnicima i opozicionim liderima.

Tri ministra „će produžiti boravak u Kijevu do sutra. Čeka nas noć teških pregovora“, napisao je na Tviteru portparol Ministarstva Marćin Vojćijehovski, koji se nalazi u Kijevu sa Sikorskim.

Višečasovni sastanak šefova diplomatija Nemačke, Francuske i Poljske i predsednika Janukoviča završen je u Kijevu danas po podne, u okviru posredničke misije EU u cilju iznalaženja mirnog rešenja za političku krizu koja već tri meseca potresa Ukrajinu, gde sukobi između policije i demonstranta od utorka eskaliraju.

Sastanak sa Janukovičem je trajao pet sati i trojica ministara su se nakon toga uputila ponovo na sastanak sa liderima opozicije sa kojima su razgovarali jutros po dolasku u Kijev.

Kako su preneli ruski mediji, šefovi diplomatija tri zemlje su Janukoviču predložila da skrati mandat do kraja godine.

Agencije su ranije danas prenele reči neimenovanih diplomatskih izvora da su se „pojavile šanse za kompromis, koji se odnosi na skraćenje rada predsednika i parlamenta, izrade novog ustava u toku nekoliko meseci i formiranja nove vlade Ukrajine u toku nekoliko dana“.

Prema podacima Ministarstva zdravlja Ukrajine, najmanje 67 osobe je poginulo, a više od 550 ljudi je povređeno u nasilju na ulicama Kijeva od utorka. Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je život izgubilo 13 policajaca.

Evropska unija odlučila je večeras da uvede sankcije koje uključuju zabranu izdavanja viza i zamrzavanje imovine onima koji su odgovorni za nasilje u Ukrajini.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u