JANUKOVIČ: Vratiću se u Ukrajinu, jer sam jedini legitimni predsednik

JANUKOVIČ: Vratiću se u Ukrajinu, jer sam jedini legitimni predsednik

11 marta 2014

9293 Janukovic Ukraine 64Viktor Janukovič se danas obratio javnosti, drugi put, poručivši da ostaje jedini legitimni predsednik i vrhovni komandant oružanih snaga Ukrajine.

„Siguran sam da se vojnici neće povinovati naređenjima kriminalaca“, rekao je Janukovič na konferenciji za novinare koju je održao u ruskom gradu Rostovu na Donu, u izložbenom centru „Vertol ekspo“.

On je ocenio da su predsednički izbori koji su zakazani za 25. maj „apsolutno nelegitimni i nezakoniti“, prenosi Rojters.

Prema njegovim rečima, gradovima u Ukrajini patroliraju maskirani naoružani ljudi, a bezakonje je u porastu, navodi RT. „Američki zakon ne dopušta da SAD pružaju finansijsku pomoć nelegitimnim vladama“, zaključio je Janukovič.

Neki ruski mediji su krajem prošle nedelje objavili nepotvrđene glasine da je Janukovič doživeo srčani udar i da se oporavlja u jednoj moskovskoj bolnici. On je danas rekao da je živ, da nije pobegao iz UKrajine i da će se u zemlju svakako vratiti.

„Čim okolnosti dozvole – a siguran sam da će to biti uskoro – sigurno ću se vratiti u Kijev“, poručio je opozvani predsednik, navodi AFP.

Janukovič je rekao da se Krim otcepljuje od Ukrajine, a za razvoj događaja na tom poluostrvu, koje u nedelju organizuje referendum o otcepljenju i pripajanju Rusiji, okrivio je protivnike koji su ga oterali sa vlasti, preneo je Rojters. Prema njegovim rečima, vlast u Kijevu preuzela je „banda ultranacionalista i neofašista“, navodi AFP.

Pre ili kasnije, upozorio je nove prozapadne vlasti u Ukrajini biće pozvane na odgovornost za svoje akcije i patnju kroz koju narod prolazi. „Mi ćemo prevazići ove nedaće, narod koji ste razočarali će u tome uspeti i zemlja će se podići i ujediniti“, poručio je Janukovič.

Za razliku od prethodne konferencije za novinare koju je takođe održao u Rostovu i koja je prilično dugo trajala, Janukovič, koji je i ovoga puta govorio na ruskom, danas je samo pročitao saopštenje u trajanju od sedam minuta, a potom je otišao ne odgovarajući na pitanja.

Janukovič (63) se u petak, 28. februara, prvi put pojavio u javnosti posle svog opoziva sa mesta predsednika na konferenciji za novinare u Rostovu na Donu u Rusiji, na kojoj je istakao da je i dalje legitimni lider Ukrajine, za krizu u zemlji je optužio Zapad, a Rusiju pozvao da deluje.

Istovremeno, Duma sprema izmene zakona za pripajanje Krima.

Pomenuti predlog zakona sadrži opis procedure pridruživanja subjekata Ruskoj federaciji. Stranka levog centra, Pravedna Rusija, predlaže da se novi subjekti primaju u sastav države na osnovu rezultata referenduma koji bi bio održan u tom regionu, u slučaju da na tom području nema funkcionalne suverene vlasti, kao i u slučaju da ne bude postignut dogovor na međunarodnom nivou.

Predsednik ruskog Vrhovnog saveta Vladimir Konstantinov je izjavio kako najnovije ankete pokazuju da bi više od 80 odsto populacije Krima, ukrajinskog poluostrva sa većinski ruskim stanovništvom, podržalo pripajanje Rusiji. On je takođe predvideo da će na predstojećem referendumu o sudbini Krima, zakazanom za 16. mart, izlaznost biti veoma visoka.

(B92)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *