Japan je kao stvoren za BiH

Japan je kao stvoren za BiH

8 decembra 2013

02 sasa bizic2Piše: Saša Bižić

Prema Dejtonskom sporazumu, EU i SAD imaju obavezu da sponzorišu OHR sa ukupno 75 odsto novca. Ali, pošto je zapadna politika u BiH došla do tačke potpune nezainteresovanosti za balkansko nedonošče od države, kojem je kumovala 1995. godine, nije na odmet okrenuti se preostalim „implementatorima mira“.

Prvi izbor većine političara i građana u RS verovatno bi bila Rusija, koja finansira OHR sa četiri odsto sredstava. Ali, oko te ideje teško bi se postigao konsenzus sa drugim entitetom. Tamo bi, po svemu sudeći, favorizovali Organizaciju islamske kooperacije, bez obzira na njihovu skromnu participaciju sa 2,5 odsto u polupraznoj kasi „jadnog“ OHR-a. To bi, opet, izazvalo buru u RS.

Kada već nema nagoveštaja da će protektorat uskoro biti završen, vredi razmisliti o mogućnosti da se oba dela BiH okrenu novim „kolonijalnim gospodarima“. Ovog puta, radi se o „vladarima“ sa Dalekog istoka. Zvanični Tokio ispunjava gotovo sve uslove da preuzme BiH od pristrasnog ali i bezvoljnog Zapada, pogotovo ako se zna da je Japan do sada finansirao OHR sa zapaženih 10 odsto. Nema sumnje da će Zemlja izlazećeg sunca pronaći adekvatno personalno rešenje za naslednika Valentina Incka, na tragu ranijih kadrova koji nisu iritirali skoro nikoga u BiH, kao što su Jasuši Akaši i Sadako Ogata.

Postoji čitav niz vrlina koje preporučuju Japan za tu ulogu, a među njima se izdvaja natprosečna izdržljivost naroda koji je uspešno podigao vlastitu ekonomiju iz pepela, posle američkih atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki. Takođe, nije za potcenjivanje ni dokazani patriotizam ove sposobne, organizovane i solidarne nacije. U njihovom identitetu važni su i ljudi i teritorije, pa su i danas spremni da se ozbiljno zauzmu za nenaseljeni arhipelag u Istočnom kineskom moru. Ta osobina će olakšati japansku komunikaciju sa Srbima, Bošnjacima i Hrvatima, izloženim neiskrenom prenemaganju iz Vašingtona i Brisela o „nevažnim granicama“.

Jedini kamen spoticanja u projektu preuzimanja BiH može da bude japanska nesklonost korupciji. Izumitelji „samurajskog kodeksa“ imaju nezgodan običaj da se oštro obračunavaju sa mangupima u sopstvenim redovima, pa čak i da sebe kažnjavaju suicidom ako budu uhvaćeni u lopovluku. Ali, ukoliko žele da uspostave vladavinu u BiH, Japanci bi mogli da naprave izuzetak od krutih pravila. Za početak, gest dobre volje bilo bi japansko razumevanje činjenice da „10 odsto“ u BiH ne predstavlja samo njihov procenat u finansiranju OHR-a, već i viševekovni minimalni iznos nagrade za ovdašnje zvaničnike, suočene sa dosadnjakovićima koji bi hteli da pokrenu nekakav „ozbiljan posao“ u neozbiljnoj zemlji.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *