Japan nudi eksperimentalni lek za ebolu

Japan nudi eksperimentalni lek za ebolu

25 августа 2014

ebola7Japanske kompanije su spremne da, pod određenim uslovima, ponude ekspemerimentalni lek kako bi se sprečilo širenje epidemije smrtonosnog virusa ebole, koji je u regionu zapadne Afrike od početka godine odneo više od 1.400 života.Portparol japanske vlade Jošihide Suga je rekao da je, u tom cilju, Japan spreman da sarađuje sa Svetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) i da je spreman na međunarodnu distribuciju leka.

„Informisan sam da medicinski stručnjaci vanredno mogu da zatraže T-705, dakle i pre odluke SZO. U tom slučaju, voleli bismo da odgovorimo pod određenim uslovima“, rekao je on.

T-705 je razvojno ime za lek „favipiravir“, a japanska kompanija „Fudži film holdings“ i njen američki partner „MediVektor“ u razgovorima su sa američkim vlastima o upućivanju zahteva za širu upotrebu tog leka u terariji protiv ebole, navodi Rojters.

Iz japanske kompanije je saopšteno da imaju dovoljno zaliha „favipiravira“ za više od 20.000 ljudi.

SZO razmatra mogućnost upotrebe eksperimentalnog leka kao jednog od mogućih načina da se zaustavi širenje smrtonosnog virusa u zapadnoj Africi, gde je više od 1.400 preminulo, a na hiljade je inficirano.

Za sada ne postoji lek ili vakcina za ebolu, a nekoliko medikamenata se nalazi u fazi ispitivanja.

Novosti.rs

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u