ЈАПАН СЕ НАОРУЖАВА ПРОТИВ КИНЕ – спрема се да гради свој први носач авиона

JAPAN SE NAORUŽAVA PROTIV KINE – sprema se da gradi svoj prvi nosač aviona

4 decembra 2018

JAPAN se forsirano naoružava.

Sprema se, pored ostalog, da gradi svoj prvi nosač aviona. Na bazi najvećeg japanskog nosača helikoptera Izumo. Taj projekat će za koji dan biti uključen u srednjoročni odbrambeni program zemlje do 2024-te.

Sa tim programom Japan počinje da odstupa od svoje ustavne obaveze da ne pravu punokrvnu armiju.Jer, Tokio je već odlučio da u okvirima tog programa od SAD kupi 42 nevidljiva lovca pete generacije F-35B. A možda i još 100, na koje će potrošiti bezmalo devet milijardi dolara.

Upravo njih i treba da nosi prvi japanski nosač aviona.

Jedno japansko brodogradilište već je dobilo detaljne instrukcije kako da izmei konstrukciju nosača helikoptera Izuma i koju opremu da u njega ugrad.

Japanska ratna mornarica takve nosače helikoptera koristi od 2015-te. Zasad ih ima samo dva. Dugački su 248 metara i imaju deplasman od 27.000 tona.

Izumo će nositi do deset F-35.

Japan je na početku Drugog svetskog rata imao deset nosača aviona, a Sjedinjene Države `samo` – sedam.

U napadu na Perl Harbur učestvovalo je šest japanskih nosača aviona.

Amerikanci su godinu dana kasnije – u bici kod Midveja –potopili većinu japanskih nosača aviona, pa ih Tokio potom više nije ni gradio.

Japan Times je objavio da je Šinzo Abe već objasnio Donaldu Trampu da mu nosači aviona nisu potrebni ni protiv SAD ni protiv Rusije, već za – obuzdavanje Kine.

Posmatrajući rast vojne moći Kine, Japanci su smišljeno gradili velike nosače helikoptera da bi u pogodnom momentu mogli da ih pretvore u manje srednje nosače aviona.

Amerikanci računaju da će japanska mornarica, uključujući i Izumo biti na njihovoj strani u slučaju rata SASD i Kine za Tajvan.

Ruski vojni ekspert i specijalista za taj deo sveta – Vasilij Kašin – ukazuje:

„Japan se naoružava protiv Kine. Peking to, nema sumnje dobro zna i nastaviće da ulaže u svoje Oružane snage. Drugim rečima, počinje velika regionalna trka u naoružanju.“

KOMENTARI5 komentara

 1. raikkonen says:

  kinezi planiraju 8 nosaca sa se celokupnom pratecom grupom, grade podmornice, pri kraju su sa hipersonicnim projektilima, i vrlo snazno grabe ka masovnom produkcijom bespilotnih letilica svih vrsta a narocito udarnih, blizu su i da testiraju sletanje i poletanje na nosace aviona bespilotnih udarnih letilica dozvucne brzine na mlazni pogon i stels tehnologiju, nije vam kina ''ona'' agrarna kina...gospodo imperijalisti...letece perje ja vam garantujem!!..ja!! koji sam niko i nista!!

  • raikkonen says:

   da ne zaboravim!! tu je i novi strateshki bombarder analog na kravarski b2 ''spirit', tzv-no letece krilo, kinezi ce za 10 godina da oduvaju konjokradice na distancu na koju mogu samo da love ribu, nece im se vishe motati tu ispod nosa!!

 2. Barakuda says:

  Smješno, ameri uvijek guraju nekoga ispred sebe da vide šta će se desiti....tek onda navodna diplomatija !

 3. Roy says:

  Taj vas rat nikako da pocne. Japan tek sad planira izgradnju nosaca koja ce trajati mininum 4 godine plus godinu dana testiranja, znaci pet godina, a vi pisete kao da se nosac moze napraviti za par sati jer eto rat pocinje. Rat kad pocne ratovace svako sa onim sto u tom trenutku ima pri ruci. Nece se imati kad spremati i praviti novo oruzje. Ako se nisu pripremili i naoruzali u zadnjih 50 godina onda ne znam kad ce.

 4. Posmatrac says:

  Da se primjetiti da sve zemlje/narodi/kvazinarodi (USA) koje su pocinile zla po svijetu najvise laju I usput se naoruzavaju, osijetile hijene da im je dosao kraj, ima da platite za sva svoja nedjela I zlocine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *