ЈАПАНЦИ БЕСНИ: Амери, идите кући!

JAPANCI BESNI: Ameri, idite kući!

19 juna 2016

588579_download-1_fHiljade Japanaca se okupilo na ostrvu Okinavi na protestima protiv SAD, jednim od najvećih za poslednjih 20 godina, javljaju svetski mediji.

„Protesti predstavljaju najnižu tačku u odnosima SAD i Japana po pitanju Okinave i dovode u pitanje planove SAD da premesti svoju bazu na druge delove ostrva“, navodi se u saopštenju agencije Rojters.

Poslednji put su Japanci na Okinavi izlazili na velike demonstracije protiv Amerikanaca pre 20 godina, kada su trojica Amerikanaca kidnapovala i silovala 12-godišnju učenicu.

Zbog demonstracija SAD i Japan su se 1996. godine dogovorili da premeste vojnu bazu Futenma, koja se nalazi u gusto naseljenom području Okinave, na drugi deo ostrva. Međutim, taj plan nije realizovan. Ove godine na ostrvu su se već dogodila dva incidenta u kojima su učestvovali američki vojnici.

Krajem maja japanska policija je uhapsila 32-godišnjeg Amerikanca Keneta Frenklina zbog sumnje da je ubio 20-godišnju Japanku Rinu Simabukuro, čije telo je pronađeno u šumi.

Posle toga je američka oficirka vozila u pijanom stanju i izazvala nesreću. Ona je bila uhapšena, a onda su Amerikanci za svoje vojnike uveli „suvi zakon“, koji je prema podacima medija „delimično ublažen“ samo 11 dana nakon njegovog uvođenja.

Na Okinavi se sada nalazi 50.000 američkih vojnika, od kojih 30.000 živi u vojnim bazama. Amerikanci su to ostrvo držali pod okupacijom do 1972. godine. Oko petine ostrva i danas se nalazi pod kontrolom američke vojske.

KOMENTARI6 komentara

 1. M says:

  M:-Za svijet je bolje da bivsi osvajaci budu"ustrojeni"da opet ne talambasaju.Vuk dlaku mijenja a cud nikada.

 2. 100 god PRINCIPA says:

  Nisam znao da je Japan jos pod okupacijom! Pa oni imaju plate oko pet hiljada eura mesecno! Kada cemo mi doziveti takvu okupaciju, da imamo plate po pet hiljada eura? Zasto sve nase okupacije doguraju jedva do 200 eura?

  • Pozuri polako says:

   Kada bi postojalo bolje poznavanje ist.cinjenica, izostali bi ovakvi komentari.Posle zavrsetka II s.r., SAD su okupirale tri clanice osovine zla, Nemacku, Italiju (u kojoj je stradalo vise hiljada italijana koji su imali nameru da na vlast dodje KPI (kom.par.ita)i Japan.Narocito je u Japanu odbijena preporuka SAD o uvidjenju drustvenog sistema i monopola klasicno kapitalistickog.Japan se opredelio da svoj sistem postepeno razvija a da upravljanje i kontrola budu pod drzavnim nadzorom, iliti diriziznom, odnosno nama prepoznatljivijem kao - drzavni kapitalizam.Ovaj model recimo danas eksploatise Kina.Takodje, veoma je indikativno,kada se sagledavaju efekti uvodjenja slobodnog ekonomskog trzista preko kapitalistickig sistema drustvenosti, upada u oci efikasnost i prednost ovog sistema koji se uglavnom prepoznaje u zemljama dalekog Istoka (Singapur, Hong kong, Indonezija, Malezija, i sada Kina), od recimo modela koji je SAD primenjivala u regionu J Amerike, gde se u ni jednoj od tamosnjih drzava nisu ostvarili slicni rezultati.Taj model je cisto eksploatatorsko pljackaski,poguban za privredu i ekonomiju jedne zemlje, gde spada i Srbija posle 5.okt Revolucije, kada je u bescenje prodato gotovo sve, pa su i plate 200 EUR.Ovo je samo mali doprinis pojasnjenja o totalnoj poremecenosti u svetu.

   • pravda says:

    svaka ti je na mestu. Zato Vuka draskovica,ucenika mike spiljaka u prdekanu ,sve dok ne propeva za koga je radio on, Dinkic,Vlahovic,Homen,Djilas,sule, seceras,djelic,i ostala BAGRA. Zato mi i jedemo suva leba,jer su nase pare zavrsile u inostranstvu,a zamlju zaduzili da nam deca u najam idu.

   • vlada says:

    Nije to sto su Japanci hteli ovako ili onako, nisu Ameri bas tako dobri. Amerima je trebao jak Japan kao prva linija protiv SSSR-a na istoku (za njih na zapadu), kao sto im je trebala jaka Nemacka kao prva linija protiv SSSR-a na drugoj strani, u Evropi. Ameri ne da nisu hteli, nego nisu mogli sebi da priuste luksuz da su te drzave slabe, i da su ljudi u njima nezadovoljni (kapitalizmom).

 3. Gordan says:

  @Vlada Tačno.Ima tu još nešto, a to je da ameri svoje prekookeanske marionetskr aktere i čuvaju,jer imaju konstantnih potreba, i diskutabilno je "odakle" su ratne finansije dr.sv.rata(a, možda i pr.sv.rata) i koji stratezi su imali(ili, još uvek imaju) interes u proizvodnji velikih ratova... Činjenica je da već ceo jedan vek, ti i takvi stratezi(čak "saveznici" protiv svojeg čeda,Hitlera,u dr.sv.ratu), imaju istog ciljnog neprijatelja, Rusiju(istok).

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *