ЈАПАНЦИ ОТКРИЛИ ПОВЕРЉИВА ДОКУМЕНТА: Ово је кинеска стратегија борбе против Америке

JAPANCI OTKRILI POVERLJIVA DOKUMENTA: Ovo je kineska strategija borbe protiv Amerike

12 jula 2018

Piše: Ivan DANILOV

JAPANSKA novinska agencija Kyodo News oobjavila je interni dokument Centralne komisije armije Kine sa jasno `nacrtanom` strategijom borbe protiv Sjedinjenih Država.

U dokumentu se naglašava da Kina treba da se sprema da „prestigne SAD u krivini“, a Vašington se otvoreno naziva „svetskim hegemonom koji slabi“.

Posebno se ukazuje: „Moramo biti spremni da izbegnemo konflikt, ali i da – bude li neizbežno – dobijemo rat“ (protiv Amerikanaca).

Ako sadržaj ovog dokumenta zaista odražava stavove kineskog državnog i vojnog rukovodstva, svet u ne tako dalekoj budućnosti čeka dramatično povećanje rizika da dođe do vojnog sukoba između SAD i Kine.

Stvar je u tome što pekinški stratezi ne nameravaju samo da obezbede zaštitu Kine, već i da upute izazov američkoj dominaciji u svetu koja Vašingtonu omoguće da guši rivale pomoću kontrole pomorskih trgovinskih puteva.

Teško je zamisliti da će (bilo koje) američko rukovodstvo dozvoliti Pekingu da realizuje ovaj plan – ne upotrebivši svu moć državnog aparata SAD i oružanih snaga.

Kyodo News i Japan Times navode ključne teze iz dokumenta koje otkrivaju da se Peking sprema da svoj uticaj i vojno prisustvo proširi daleko izvan kineskih granica.

Japanski listovi navode i ovaj citat iz dokumenta:

„S obzirom na to da se sve više otvaramo (prema svetu) i da širimo svoje interese i izvan nacionalnih granica – očajnički nam je potreba zaštita nacionalne bezbednosti po celoj Zemljinoj kugli“.

Ovo je, nesumnjivo, izazov za Amerikance jer su dosad samo oni celu planetu proglašavali za „sferu nacionalnih interesa SAD“.

Strah od kineske ekspanzije je važan segment u američkim vojno-političkim razmišljanjima,, ali je u senci antirsuke histerije.

Kada američki generali u ovom dokumentu čitaju da će reforma kineske armije omogućiti Pekingu da bolje upravlja krizom, da gasi konflikte, da „dobije rat i zaštiti ekspanziju strateških nacionalnih interesa“ – verovatno sebi govore da su bili u pravu oni koji su nedavno u Kongresu SAD govorili o „kineskoj pretnji“.

Magazin Newsweek je posle te kongresne debate objavio tekst pod naslovom „Kineska vojna ekspanzija i izgradnja globalne vojne infrastrukture ne daju mi da spavam – priznaje ministar Vojno-pomorskih snaga“ (Ričard Spenser).List navodi da je on kongresmenima rekao da Kina koristi kapital kao – oružje.

U kineskom dokumentu da ukazuje da će Pekingu upravo stvaranje armije spremne za istinski globalna dejstva pomoći da izbegne „Tukididovu zamku“.

Ovaj termin je lansirao harvardski profesor i ekspert za teoriju odlučivanja – bivši zamenik ministra odbrane SAD Graham Tilet-Anderson Mlađi.

Sama zamka je, u njegovom viđenju, u ovome: čim potencijalni hegemon ojača – dotadašnji hegemon počinje da ga se sve više boji i taj strah čini neizbežnim rat mešu njima. Za ilustraciju je uzeo rat između Atine i Sparte koji je Tukidid smatrao neizbežnim.

Autori kineske strategije, međutim, smatraju da će „radikalno širenje globalnih mogućnosti kineske armije uticati da se izbegne opsednutost neizbežnošću rata između sile u sponu i vladajućeg hegemona“.

Tramp govori samo o ekonomskim motivima trgovinskog rata sa Kinom, ali je jasno da cilj Vašingtona nije samo smanjivanje deficita u trgovin i sa Kinom.

Ako se imaju u vidu Spenserove reči da je za Kinu kapital oružje – javno je da da će trgovinski, a možda i rat sankcijama, potrajati sve do likvidacije to „strašnog kineskog oružja“.

Pitanje je: koliko će vremena trebati Vašingtonu da shvati da mu ni trgovinski rat ni sancije neće pomoći da ostvari željeni cilj?

Takođe: za čime će posegnuti Trampova administracija kad shvati da je iscrpila ekonomske metode?

To što na Tajvan uskoro stižu američki marinci verovatno nagoveštava kojim će se sredstvima SAD boriti za svoju globalnu hegemoniju.

KOMENTARI2 komentara

  1. M says:

    Permanentni međuljudski rat se neprestano podiže na sve višu razinu,sve do sveopćeg uništenja!To je Atlantidski poučak preuzet iz još starijih!

  2. rajko says:

    Jedno je sigurno. Amerika je imala osobine buldoga zarazenog besnilom ali na svu srecu ponasanje te "velike" sile sve vise podseca na ponasanje pekinezerea. Razlog je vrlo jednostavana - narod hoce da zivi u miru i blagostanju, spreman je da veliki novac izdvoji kako bi to obezbedio a danas je malo drzava gde nema pametnih ljudi. Zato se Ameriko vrati filmovima, muzici, mekdonaldu. dzinsu i ostalim sitnicama kojima si vec osvojila svet jer vise nigde neces moci tek tako da sebi priustis neku koloniju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *