Јапанци увелико раде на производњи аутомобилских делова од – дрвета

Јапанци увелико раде на производњи аутомобилских делова од – дрвета

18 августа 2017

ЈАПАНСКИ научници и инжењери, који траже начине како да аутомобиле учине лакшим, имају намеру да као материјал за производњу аутомобилских делова користе влакна која ће добијати из – дрвета“

Лист Toyo Keizai објавио је да су та влакна већ добила име „нановлакна целулозе“ (CNF cellulose nanofiber).

Објавио је и прогнозу тима који на пројекту ради да ће та влакна постати замена за челик!

И не само то: све што се од њих направи биће пет пута лакше и пет пута чвршће!

Јапанци су уверени да ће смањивање тежине аутомобила одиграти једну од најпресуднијих улога у развоју и производњи електромобила. Формула је проста: што је лакши – то троши мање струје, а самим тим постаје доступнији и „обичним породицама“.

Рад на наноцелулози започео је пре 20 година професор Кјотског универзитета Хиројуки Јано.

Он признаје да га је надахнуло искуство америчког милијардера Хауарда Хјуза који је 1947. године успео да направи авион од дрвета (Spruce Goose).

Данас Јано наглашава: „Рекао сам себи: ако је могао да лети авион од дрвета – од тог материјала се и аутомобил може направити“.

Тренутно Јапанци за производњу килограма наноцелулозе троше око 10 долара. Међутим, Јано планира да трошкове до 2030. двоструко смањи преко мешања влакана дрвета са пластиком.

Уверен је да ће тако добијени нови материјал моћи да се такмичи са високоеластичним челиком и алуминијумом чија је цена сада у Јапану – 2 долара за килограм…

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u