Јапанци увелико раде на производњи аутомобилских делова од – дрвета

Japanci uveliko rade na proizvodnji automobilskih delova od – drveta

18 avgusta 2017

JAPANSKI naučnici i inženjeri, koji traže načine kako da automobile učine lakšim, imaju nameru da kao materijal za proizvodnju automobilskih delova koriste vlakna koja će dobijati iz – drveta“

List Toyo Keizai objavio je da su ta vlakna već dobila ime „nanovlakna celuloze“ (CNF cellulose nanofiber).

Objavio je i prognozu tima koji na projektu radi da će ta vlakna postati zamena za čelik!

I ne samo to: sve što se od njih napravi biće pet puta lakše i pet puta čvršće!

Japanci su uvereni da će smanjivanje težine automobila odigrati jednu od najpresudnijih uloga u razvoju i proizvodnji elektromobila. Formula je prosta: što je lakši – to troši manje struje, a samim tim postaje dostupniji i „običnim porodicama“.

Rad na nanocelulozi započeo je pre 20 godina profesor Kjotskog univerziteta Hirojuki Jano.

On priznaje da ga je nadahnulo iskustvo američkog milijardera Hauarda Hjuza koji je 1947. godine uspeo da napravi avion od drveta (Spruce Goose).

Danas Jano naglašava: „Rekao sam sebi: ako je mogao da leti avion od drveta – od tog materijala se i automobil može napraviti“.

Trenutno Japanci za proizvodnju kilograma nanoceluloze troše oko 10 dolara. Međutim, Jano planira da troškove do 2030. dvostruko smanji preko mešanja vlakana drveta sa plastikom.

Uveren je da će tako dobijeni novi materijal moći da se takmiči sa visokoelastičnim čelikom i aluminijumom čija je cena sada u Japanu – 2 dolara za kilogram…

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *