Јапанска фирма частила непушаче продужењем одмора

Јапанска фирма частила непушаче продужењем одмора

4 новембра 2017

Једна јапанска фирма наградила је непушаче међу својим особљем са још шест дана годишњег одмора, како би им тиме надокнадила паузе које њихове колеге пушачи редовно користе.

Маркетиншка компанија „Пиала“ са седиштем у Токију покренула је тај програм у септембру након што се један од запослених пожалио да његове колеге често „нестају“ с радног места како би испушиле цигарету, преноси АФП.

„Наша канцеларија се налази на 29. спрату, због чега је пушачу потребно најмање 10 минута да сиђе у заједничку просторију за пушаче у приземљу и да се врати на посао“, рекао је француској агенцији портпарол компаније Хиротака Мацушима.

С друге стране, напоменуо је он, у просторији за пушаче се углавном воде разговори о послу, што пружа прилику за размену идеја и међусобне консултације.

„Зато смо закључили да је боље наградити непушаце него казнити пушаче“, објаснио је Мацушима.

Откако је програм ступио на снагу 1. септембра, четворо од 42 пушача, од укупно 120 запослених у тој фирми, оставило је цигарате.

„Ако успешно одрже обећање током целе године, добиће и они додатних шест дана плаћеног одсуства“, најавио је портпарол јапанске компаније.

Јапан заостаје за другим развијеним земљама кад је реч о политици укидања пушања, а друштвени притисак у циљу остављања цигарета је мање снажан, напомиње француска агенција, додајући да је, за разлику од многих западних земаља, у Јапану пушење дозвољено у појединим деловима ресторана.

Према подацима јапанског Министарства здравља, у тој земљи пуши око 28 одсто мушкараца и девет одсто жена.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u