Јапанска фирма частила непушаче продужењем одмора

Japanska firma častila nepušače produženjem odmora

4 novembra 2017

Jedna japanska firma nagradila je nepušače među svojim osobljem sa još šest dana godišnjeg odmora, kako bi im time nadoknadila pauze koje njihove kolege pušači redovno koriste.

Marketinška kompanija „Piala“ sa sedištem u Tokiju pokrenula je taj program u septembru nakon što se jedan od zaposlenih požalio da njegove kolege često „nestaju“ s radnog mesta kako bi ispušile cigaretu, prenosi AFP.

„Naša kancelarija se nalazi na 29. spratu, zbog čega je pušaču potrebno najmanje 10 minuta da siđe u zajedničku prostoriju za pušače u prizemlju i da se vrati na posao“, rekao je francuskoj agenciji portparol kompanije Hirotaka Macušima.

S druge strane, napomenuo je on, u prostoriji za pušače se uglavnom vode razgovori o poslu, što pruža priliku za razmenu ideja i međusobne konsultacije.

„Zato smo zaključili da je bolje nagraditi nepušace nego kazniti pušače“, objasnio je Macušima.

Otkako je program stupio na snagu 1. septembra, četvoro od 42 pušača, od ukupno 120 zaposlenih u toj firmi, ostavilo je cigarate.

„Ako uspešno održe obećanje tokom cele godine, dobiće i oni dodatnih šest dana plaćenog odsustva“, najavio je portparol japanske kompanije.

Japan zaostaje za drugim razvijenim zemljama kad je reč o politici ukidanja pušanja, a društveni pritisak u cilju ostavljanja cigareta je manje snažan, napominje francuska agencija, dodajući da je, za razliku od mnogih zapadnih zemalja, u Japanu pušenje dozvoljeno u pojedinim delovima restorana.

Prema podacima japanskog Ministarstva zdravlja, u toj zemlji puši oko 28 odsto muškaraca i devet odsto žena.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *