Јапански научници: Муње у Земљиној атмосфери доводе и до атомских реакција

Japanski naučnici: Munje u Zemljinoj atmosferi dovode i do atomskih reakcija

28 novembra 2017

MUNJE mogu stvarati tako moćnu svetlost da njeni fotoni mogu „izbacivati“ neke nuklone iz atoma i „prisiljavati“ ih da proizvode antimateriju – naglašava se u članku objavljenom u časopisu Nature.

Naučni saradnik Instituta za eksperimentalnu fiziku u Sarovu, Leonid Babič tim povodom je objasnio:

„To otkriće je veoma važno jer je ukazalo na novi izvor izotopa u Zemljinoj atmosferi. Dosad smo znali samo za reakcije do kojih je dolazilo pod dejstvom kosmičkih zraka. Logično je pretpostaviti da do sličnih procesa dolazi u atmosferi i drugih planeta, na primer – Jupitera i Venere“.

Prirodu munje razjasnio je Amerikanac Bendžamin Franklin oš 1749-te godine, utvrdivši da je to električno pražnjenje između olujnih oblaka i Zemljine površine.

Početkom ove decenije su istraživanja pokazala da je sve znatno složenije i da u nastanku munje učestvuju i kosmički zraci koji igraju ulogu neke vrste „okidača“.

Podaci koje je prikupio satelit „Čibis-M“ pokazali su da je munja „struktura sa više nivoa“ – takozvanih fraktala, a da su njihova fizička svojstva i struktura identični munji u celini.

Tim japanskih fizičara iz Kjota, kojim je rukovodio Teruaki Enoto, otkrio je još jedno neobično svojstvo munje.

Izučavajući gama-zračenja do kojih u visokim slojevima atmosfere dolazi prilikom rađanja munje, Japanci su ustanovili da su „erupcije“ bile najjače u onim delovima spektra koji se obično povezuju sa anihilacijom antimaterije.

Fizičari to nikad dotad nisu registrovali. I, odmah se otvorilo pitanje: odakle antimaterija na periferiji munje ako se krajnje retko sreće čak i u kosmosu?

Analize munja u dama-dijapazonu pokazale su one porodile raspad azota-13 i kiseonika-15 – nestabilnih izotopa sasvim zemaljskih elemenata. A da su izotopi bili rezultat atomskih reakcija neposredno povezanih sa munjama.

Japanski naučnici tvrde (na osnovu svojih istraživanja) da munje rađaju moćne snopove rentgena i gama-zračenja, a da deo njihovih fotona raspolaže tako visokim energijama da su u stanju da bukvalno izbijaju neutrone ili protone iz atoma azota, kiseonika, ugljenika i drugih elemenata koji se nalaze u Zemljinoj atmosferi.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *