ЈАСНА ОЦЕНА ШЕФА ГЕНЕРАЛШТАБА САД: Циљ Украјине да поврати све изгубљене територије

ЈАСНА ОЦЕНА ШЕФА ГЕНЕРАЛШТАБА САД: Циљ Украјине да поврати све изгубљене територије

26 маја 2023

СТРАТЕШКИ циљ Украјине да поврати све изгубљене територије не изгледа војно остварив у кратком року, рекао је Марк Мили, председник Здруженог комитета начелника штабова САД.

– Украјински стратешки циљ је да се ослободи читава руска окупирана Украјина. У Украјини коју је окупирала Русија има неколико стотина хиљада руских војника. То би могло бити изводљиво у војном смислу, али вероватно не у кратком року – рекао је он за новинаре конференција..

Русија је покренула специјалну војну операцију у Украјини 24. фебруара 2022. године. Руски председник Владимир Путин назвао је њен циљ „заштитом људи који су већ осам година били изложени малтретирању и геноциду од стране кијевског режима“. Он је напоменуо да је специјална операција изнуђена мера, Русији „није остављена никаква шанса да уради другачије, створени су безбедносни ризици тако да је било немогуће реаговати другим средствима“.

Према његовим речима, Русија већ 30 година покушава да се договори са НАТО о принципима безбедности у Европи , али се као одговор суочила или са циничном обманом и лажима, или са покушајима притиска и уцена, док је алијанса у међувремену упркос протестима Москве, стално се шири и приближава границама Руске Федерације, пренела је РИА.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Velika hrvat'na says:

    kad na vrbi rodi grozdje, kad od vatikanera bude covek.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u