ЈАСНА ПОРУКА ЕПИСКОПА ИРИНЕЈА: Закон о истополним заједницама не треба да дође у Народну скупштину

JASNA PORUKA EPISKOPA IRINEJA: Zakon o istopolnim zajednicama ne treba da dođe u Narodnu skupštinu

27 aprila 2021

Uvereni smo da Zakon o istopolnim zajednicama, u ponuđenom obliku ne treba da dođe pred Narodnu skupštinu niti da bude izglasan, poručio je episkop bački Irinej.

On je u razgovoru za „Politiku“ podsetio i da se povodom ovog pitanja Sinod oglasio saopštenjem za javnost koje je odmereno, jasno i nedvosmisleno.„Prethodno je i vladi upućen odgovarajući predlog. Nismo želeli da u javnosti podižemo temperaturu zbog ovoga. Crkva je poslednja koja želi da, po bilo kom osnovu, deli narod, inače vešto uskraćen za mogućnost da se dobro upozna sa predlogom zakona i da se o njemu izjasni“.

Vladika Irinej kaže i da SPC ne želi da bilo ko bude diskriminisan u ostvarivanju svojih prava zbog svojih uverenja, ličnih sklonosti i tome slično.

„Nikoga ne odbacujemo niti proskribujemo zbog ličnih sklonosti ili problema bilo koje vrste. Naprotiv, spremni smo da pružimo duhovnu pomoć i potporu svakome. Nismo, međutim, spremni da pozdravimo, i to, kako neki očekuju, sa oduševljenjem, propagiranje i reklamiranje greha kao poželjnog. Naše služenje Bogu i ljudima predstavlja kult života, a ne kult smrti.“

Inače, sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve ocenio je kao neprihvatljiv Predlog zakona o istopolnim zajednicama. Ističući da je većina odredaba u suprotnosti sa vekovnim učenjem Crkve, predlažući da se imovinska, pravna i druga pitanja partnera u ovim zajednicama, rešavaju kroz druge zakone.

Zakon o istopolnim zajednicama bi, prema najavama, pred poslanicima trebalo da se nađe u maju. Zakon, između ostalog, predviđa da pripadnici istoplnih zajednica, koje se sklapaju pred matičarem uz svedoke, mogu da nasleđuju imovinu, budu jedni uz druge pored bolesničke postelje, da se posećuju u zatvorima… Prethodno je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije pozvalo na javnu raspravu o pomutom zakonu.

KOMENTARI6 komentara

 1. Gardista says:

  Gde ovo sve ide...vidim da cemo i mi na litije.

 2. miki says:

  A patrijarh?

 3. Kulak says:

  Danas je u Zagrebu preminuo Jovan Petrović,Srbin iz Trrbinja,otac košarkaša Aleksandra i Dražena Petrovića.

  • Rajko says:

   Zalutao si ovde

 4. Rajko says:

  Episkope ne zavisi od tebe već od premijerke a njoj je taj zakon preko potreban zbog same sebe.

 5. Srb says:

  Brak je brak i ne moze "novogovorom" Velikog brata, da to vazi i za "protivprirodni blud", bez obzira na prava pojedinaca da mogu da budu drugaciji od drugih, ali i njihovi odnosi mogu da budu vezani drugim pravnim aktima. Stalno pokusavaju da ono sto je nema veze sa normalnoscu i normalnom logokom, zakonima da na silu uguraju u narod. Isto kao sto ovih dana "novogovorom" Velikog brata vrti se teza "da ako je neka osoba pre 10, 20,..godina DOBROVOLJNO isla na sex zbog dobijanje radnog mesta, uloge na filmu, ili druge "usluge za uslugu", nazivaju silovanje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *