ЈАСНА ПОРУКА ЕПИСКОПА ИРИНЕЈА: Закон о истополним заједницама не треба да дође у Народну скупштину

ЈАСНА ПОРУКА ЕПИСКОПА ИРИНЕЈА: Закон о истополним заједницама не треба да дође у Народну скупштину

27 априла 2021

Уверени смо да Закон о истополним заједницама, у понуђеном облику не треба да дође пред Народну скупштину нити да буде изгласан, поручио је епископ бачки Иринеј.

Он је у разговору за „Политику“ подсетио и да се поводом овог питања Синод огласио саопштењем за јавност које је одмерено, јасно и недвосмислено.„Претходно је и влади упућен одговарајући предлог. Нисмо желели да у јавности подижемо температуру због овога. Црква је последња која жели да, по било ком основу, дели народ, иначе вешто ускраћен за могућност да се добро упозна са предлогом закона и да се о њему изјасни“.

Владика Иринеј каже и да СПЦ не жели да било ко буде дискриминисан у остваривању својих права због својих уверења, личних склоности и томе слично.

„Никога не одбацујемо нити проскрибујемо због личних склоности или проблема било које врсте. Напротив, спремни смо да пружимо духовну помоћ и потпору свакоме. Нисмо, међутим, спремни да поздравимо, и то, како неки очекују, са одушевљењем, пропагирање и рекламирање греха као пожељног. Наше служење Богу и људима представља култ живота, а не култ смрти.“

Иначе, свети архијерејски синод Српске православне цркве оценио је као неприхватљив Предлог закона о истополним заједницама. Истичући да је већина одредаба у супротности са вековним учењем Цркве, предлажући да се имовинска, правна и друга питања партнера у овим заједницама, решавају кроз друге законе.

Закон о истополним заједницама би, према најавама, пред посланицима требало да се нађе у мају. Закон, између осталог, предвиђа да припадници истоплних заједница, које се склапају пред матичарем уз сведоке, могу да наслеђују имовину, буду једни уз друге поред болесничке постеље, да се посећују у затворима… Претходно је Министарство за људска и мањинска права и друштвени дијалог Србије позвало на јавну расправу о помутом закону.

KOMENTARI6 коментара

 1. Gardista says:

  Gde ovo sve ide...vidim da cemo i mi na litije.

 2. Kulak says:

  Danas je u Zagrebu preminuo Jovan Petrović,Srbin iz Trrbinja,otac košarkaša Aleksandra i Dražena Petrovića.

 3. Rajko says:

  Episkope ne zavisi od tebe već od premijerke a njoj je taj zakon preko potreban zbog same sebe.

 4. Srb says:

  Brak je brak i ne moze "novogovorom" Velikog brata, da to vazi i za "protivprirodni blud", bez obzira na prava pojedinaca da mogu da budu drugaciji od drugih, ali i njihovi odnosi mogu da budu vezani drugim pravnim aktima. Stalno pokusavaju da ono sto je nema veze sa normalnoscu i normalnom logokom, zakonima da na silu uguraju u narod. Isto kao sto ovih dana "novogovorom" Velikog brata vrti se teza "da ako je neka osoba pre 10, 20,..godina DOBROVOLJNO isla na sex zbog dobijanje radnog mesta, uloge na filmu, ili druge "usluge za uslugu", nazivaju silovanje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u