ЈАСНА ПОРУКА РУСИЈЕ: Не стежите Србију – ТАКВА РЕШЕЊА НЕЋЕМО ДОПУСТИТИ

JASNA PORUKA RUSIJE: Ne stežite Srbiju – TAKVA REŠENJA NEĆEMO DOPUSTITI

14 maja 2020

Pozicija Rusija je sasvim jasna: Ona neće dopustiti izmenu Rezolucije 1244 osim ukoliko Beograd i Priština uspeju da pronađu obostrano prihvatljivo rešenje.

Kada se radi o Kosovu, većinski deo naše javnosti svestan je da nam je Rusija ključni faktor podrške. To dominantan deo naše nacije ceni.Bez Moskve, Priština bi odavno bila u OUN, a i ono malo naših kosovskih pozicija – i potencijala da na temelju njih dođemo do nekog po nas iole prihvatljivog rešenja – bili bi izgubljeni.

Uprkos tome, neki mediji i društveno-politički centri malo-malo pa kritički preispituju ruski odnos prema Kosovu. To čine sa dosta negativnih tonova.

Za jedne, naglašeno prozapadno orijentisane ili u lobističkoj funkciji vodećih država koje ga čine, Rusija je smetnja, kako kažu, za normalizaciju odnosa između Beograd i Prištine na način kako je to Berlin predložio (u pitanju je naše prihvatanje tzv. nezavisnosti Kosova u sadašnjim „granicama“, neko vreme bez de jure priznanja).

Za druge, koji su često iracionalno – ili marketinški – nacionalno prenaglašeni, Moskva je kolebljiva u odbrani „srpske stvari“. Oni svaku izjavu ruskih zvaničnika u vezi sa Kosovom tretiraju kao puštanje Srba niz vodu. Kao da očekuju da Rusi stvarno budu veći Srbi od Srba.

Ukratko, sa jedne strane čuje se da „Moskva ne dozvoljava srpsko-albanski kompromis“. Sa druge nam poručuju: „Rusija dopušta izdaju u vezi sa Kosovom“.

I jedno i drugo, gle paradoksa, u isto vreme! A sve to se najbolje vidi kroz prizmu komentarisanja izjava ruskih zvaničnika o Kosovu.

Ovih dana je na oba načina u fokusu intervju ruskog ambasadora u Srbiji dat listu Politika, tačnije njegov deo u kome je govorio o „crvenim linijama“ Moskve kada se radi o mogućem rešenju kosovskog problema.

Reči Bocana-Harčenka izazvale su pravu buru i niz špekulacija, iako su u potpunosti na liniji već poznate ruske politike, pri čemu je ambasador bio jasan. Otuda, ako se stvari posmatraju bez zloupotreba, nema mesta ni buri, niti špekulacijama.

Opunomoćeni predstavnik Rusije u Srbiji ponovio je stav svoje zemlje da je ona spremna da podrži sporazum između Srba i Albanaca oko Kosova. Nije tačno da Moskva ne prihvata bilo kakve formalne promene.

Ono zašta sami Srbi ocene da je dobro za njih, prihvatljivo je i za nju. Jedino insistira na tome da se radi o autentičnom srpskom stavu i fer rešenju.

Da bi tako uistinu i bilo, postoji – što se vidi i iz intervjua, samo ako se on pažljivo pročita – nekoliko ruskih uslova. I svi oni su nesumnjivo povoljni za Srbiju.

Rusija insistira da kompromis bude postignut na bazi (1) „izbalansirane uzajamnosti“, (2) „poštovanja međunarodnog prava“ i (3) „bez nametanja spoljnih šema i vremenskih okvira“.

Berlin i neki krugovi u Vašingtonu smatraju da je samo potrebno pojačati pritisak na Beograd, i on će biti prinuđen da pre ili kasnije poklekne (prihvati tzv. državnost Kosova u aktuelnim međama).

Moskva na to uporno odgovara da Rusija – ako bi se kojim slučajem stvari tako odigrale – ne bi pristala na bilo šta što je rezultat iznude (na to se odnosi izjava o odbacivanju „spoljnih šema“).

To je za Srbiju bitan činilac zaštite. Oni koji na Zapadu donose odluke koje se tiču nas uviđaju da ucenama neće ništa postići, jer je moćna Rusija na njih mnogo otpornija od male Srbije. Zato su smanjili a ne pojačali pritisak, praveći se da nam nešto nude.

Moskva želi da nam stvarno, a ne samo pozerski, nešto ponude. Insistira na tome da predstojeći pregovarački proces bude transparentan i slobodan, te da iz njega proizađe dogovor koji bi bio takav da interesi srpskog naroda ne budu potpuno pogaženi (to je „izbalansirana uzajamnost“).

Šta to znači može se zaključiti u svetlu pominjanja podele Kosova kao mogućnosti za kompromis, a ne izraza koji se kod nas nažalost često koristi. U pitanju je termin razgraničenje.

Fer podela Kosova (ako je ona za Srbe prihvatljiva), stiče se utisak, za Moskvu je opcija koja se ne shvata kao ponižavanje Srbije, dok razmena teritorija koja se krije iza priče o razgraničenju nije prihvatljiva. Kremlj, verujem, razume da bi Srbija time prizvala više novih nevolja nego što bi prevazišla starih.

Na kraju ni u čemu kontroverznog svog najnovijeg intervjua, Aleksandar Bocan-Harčenko je istakao da se do kompromisa može doći samo na nivou OUN, te da on neizostavno mora da bude potvrđen novom rezolucijom Saveta bezbednosti („poštovanje međunarodnog prava“).

Do tada, Rusija je jasna, niko nema osnov ni da se nada da će prestati da važi Rezolucija 1244, što je za nas garant da albansko-kosovska strana i njeni zapadni promoteri neće moći da isteraju sve što žele.

Da im pomenuta rezolucija nije problematična, ne bi se toliko upinjali da ona bude anulirana.

Moskva to pre postizanja za Srbe prihvatljivog aranžmana neće dopustiti, ali je, kao što je prošle godine rekao i sam Putin, „spremna da podrži kompromisna rešenja za kosovski problem“. Šta je tu nejasno?

Dragomir Anđelković (Politika.rs)

KOMENTARI23 komentara

 1. SiNiša says:

  Podela čega? I ovaj gorepotpisani mulja temu o kojoj nema govora! Za početak neka pročita rezoluciju UN 1244! Pitanje Kosova i Metohije je pitanje vlasništva republike Srbije, potvrđenog međunarodnim ugovorima, tapijama, istorijom. Većinom se radi o imanju Srpske pravoslavne crkve i Srba kojima se (decenijama i decenijama) ne omogućava da se vrate na ognjišta. To što tamo stanuju Albanci besplatno, nisu plaćali ni vodu ni struju a kamoli druge troškove, daje im prava samo da izmire dugove i počnu da se ponašaju kao i njihova Dijaspora potstanari u Nemačkoj,... Na tlu Srbije rodile su se tri generacije Šiptara koje (većinom) nisu prihvatile državljanstvo Srbije već su se prema njoj ponašali štetočinski i učestvovali u ratovima protiv Srbije. Po kom Pravu imaju prava da išta potražuju? Imaju prava samo da se sele dalje... Ako list Politika hoće da opravda svoje ime neka, za početak objavi prevod Rezolucije 1244 i neka ukaže na tzv. državnost tzv. republike Kosovo. Ako ima nešto da se ispuni sa srpske strane neka se instant obrazovani političari, nepotvrđeni u svojoj profesiji, raspitaju kod onih koji te stvari poznaju pa onda neka ih prepričavaju. Nema potrebe da oni bilo šta misle! Sve je jasno odavno.

  • E.Lirsch says:

   Ruski "car" trazi samo dogovor. Kremaljska jahara podrzava mindzoustog akrepa a narod Srpski ga ne ihteresuje. To vec godinama radi. Nije nista tu novo. Meni barem.

   • Zaliv says:

    Rusija podrzava onog za koga misli da je pravi predstavnik naroda a to je Vucic (svidelo se nekome ili ne), narod tj velika vecina je izabrala tako i Rusija to naravno postuje jer tako postuje srpski narod. Vidis ti kao pripadnik svog naroda nemas to duzno postovanje a trebao bi, verovatno si mlad i zelen pa malo sta znas ali kad tad dodje iz zadjice u glavu!

    • Slobodanka says:

     Tebi je šuplja i guzica i glava, nema šta iz tvoje guzice da stigne u glavu a trebalo bi. Vučić nije predstavnik srpskog naroda, nego je Sorošev predstavnik koji ovde na nama neprestano sprovodi interese globalista a ne interese države Srbije i interese srpskog naroda. To se vidi po njegovim veoma lošim ekonomskim rešenjima za Srbiju i po nizu veoma loših poteza za KIM tokom Briselskog dijaloga. On čak ni jednom na Skupštini Srbije nije dozvolio raspravu o KIM povodom pregovora u Briselu, a tako nešto samo uljez može da uradi.

     • persida says:

      Ako je Vucic Sorosev predstavnik a ne srpski, zasto mu je onda Putin dodelio orden? Isti Putin koji je toboze protiv Sorosa.

      • Slobodanka says:

       Izgleda da i ti si se suviše uživeo u to da nam je Rusija majka. Te čim nešto ne valja zvocaš kod mame ili protiv mame. Ne glasaju Srbi za Vučića zbog Putina, nego zbog toga što su po prirodi pretežno jaslari, vole da su na glavnim jaslama. Tako se osećaju sigurnijim pa makar na tim jaslama dobijali samo mrvice. Putin jeste protiv Soroša, ali Putin nije u poziciji da Srbiji napiše recept kad i kako da uradi bar nešto od toga što je uradila Rusija, zbog (ne)prilika u Srbiji. Osim toga Rusima nije sasvim jasno ako smo mi kao narod protiv NATO članstva, zašto smo onda za ulazak Srbije u EU. Rusi nikad nisu bili mali narod te teško se uživljavaju u našu situaciju. A Vučuć baš to radi stalno nas anestezira sa pričicama kako smo mali. I Viktor Orban je krenuo kao sorošev djak pa pogledaj ga sada. Zatim Balkanski tok (=turski tok) kroz Srbiju je prilično izgradjen, što jeste uspeh postići kod soroševog momčića. Pogledaj koliko se oteže izgradnja Balkanskog toka kroz Bugarsku, ne veruju da će biti završen ni do kraja ove godine. Rusija već razmišlja kako da gasovod kroz Srbiju poveže na neki drugi način da bi bar ovaj put izbegli bugarsku zamku.

       • Slobodanka says:

        Eto ta činjenica što nije pravio smetnje izgradnji dela ruskog gasovoda kroz Srbiju kao naprimer susedna Bugarska možda je bila razlog da dobije orden. Ma ko zna šta još vulence obeća pred čika Putinom pa posle on to prikoči ili to odradi neko od njegove sorošoidne bratije iz regiona. Zapravo mi ni ne možemo pouzdano da znamo o čemu on razgovara u Moskvi. Nego gledaš praktične poteze, a praktični potezi su loši i po našu ekonomiju i po dalju sudbinu KIM-a. Čini mi se da ona povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova* zapravo obezbedile su Kina i Rusija, a da to nisu smeli da odbiju da sprovedu.

    • test01 says:

     Ti si jos zeleniji i jos si i bezobrazan sto me jasno govori da si SNS sektas! Cak i ako si placen od sekte da siris anti-Srpsku propagandu mozda bi malo trebalo da 'oladis i zamislis se o bljuvotinama koje pises na portalima. Ali kome se ja uopste obracam...

    • E.Lirsch says:

     Muci muko podrepaska i ne jedi budjav lebac. 'oce ti se slosi, bre!

   • persida says:

    Putin je apsolutno kriv sto je Vucic ovoliko dugo na vlasti. Bez njegove podrske, Vucko bi odavno pao.

   • SiNiša says:

    Njima i Kini hvala i za podršku rešenja na osnovi rezolucije 1244. I to je dovoljno. Sve do sada "dogovoreno" nije u tim okvirima pa NE VAŽI!

  • Zaliv says:

   @Sinisa, na papiru je tako u realnosti je drugacije. Cinjenicno stanje na terenu je jedno a papir je drugo, dzaba tebi papir u vitrini kad na terenu on ne vazi nit ga iko postuje ili sprovodi ono sta pise u njemu pocevsi od nas samih tj od "zutih" a ovi su samo nastavili. Za nas kao narod u cilju opstanka i obnove nase zemlje kako bi zauzeli mesto koje nam pripada (jedna od dve najmocnije drzave na Balkanu) moraju se ciniti pametni potezi. Nama sa siptarima zivota nema a siptara na Kosovu je preko 90%, podela sa zastitom nasih manastira bi bila najpametnija opcija. Zamisli sad da nam vrate Kosovo tj da bude pod nasom kontrolom, sta da radimo sa tih +1mil siptara, da ih pustimo da se sire po ostatku Srbije!? Kad nogu napadne gangrena, ne ides okolo i mlatis se da nadjes leka vec seces bolestan deo noge i spasavas glavu tj u ovom slucaju narod. Da ih sve pobijemo pa i da to moze sta mislis da bi se desilo sa Srbijom posle toga? Ja ne razumem vecinu naseg naroda koja kao da je u transu ili se ponasa kao dete od 5god....Kosovo je pocelo da nam izmice iz ruku jer su se nase tate i dedovi kleli u onog Tita a mi sad placamo cenu. Greske jednog naroda se tesko popravljaju, ta nasa komunisticka greska nam je dosla na naplatu i tu nema nazad a ono sto je mudro mi izgleda necemo uciniti vec ce kompletno Kosovo da ode ZAUVEK! Zar neko misli da ce ovde za 20-30god i dalje da se busa u prsa sa Kosovom....pa ako nastavimo ovako nestacemo, tj deca ce da beze zbog nasih gluposti i bice nas sve manje a Srbi kao narod NESTAJU za 50 do 100god

   • Slobodanka says:

    Ne pratiš šta se dešava, a važno je da nam sasvim pogrešno namećeš i prodaješ svoju depresiju. Stanje na terenu na koje se žališ naglo će se promeniti zbog već sada značajnih promena u SAD, a zatim zbog slabljenja SAD i EU. Nećemo čekati ni 30 ni 50 godina, nego recimo 3 do 5 godina. Retko se dobije šansa da se isprave greške prethodnih generacija, a mi ćemo imati tu šansu. Sem ako depresivci medju nama pojedu svako naše zdravo zapažanje.

   • Slobodanka says:

    Šiptari su ovo postigli najpre uz podršku Broza zatim uz podršku Amerike. Broz je odavno umro i svesni smo njegovog zla, a neće dugo ni Amerika pružati pomoć Kosovu*. Šiptari već sada kukaju šta će biti ako Srbija pozove Rusiju u pregovore, što bi tek bio pokušaj da se približimo odnosu snaga 1 : 1, i to sa velikim zakašnjenjem. Medjutim neće se odvijati tako. Amerika još uvek nastupa u njihovu korist, a doći će ubrzo vreme da neće biti ni toga. EU će se zabaviti svojim sve većim problemima, ni pogled iz EU neće stizati do Kosova a kamoli nešto drugo. Ostaće Šiptari sami i kakav će tada biti odnos snaga? Šta će tada moći protiv Srbije? Moći će da brzo pakuju kofere i da odlaze. Oni ne umeju sami da naprave državu ni da je vode; ma koliko da ovo zvuči jednostavno ali to će biti naša najveća prednost i odlučujuća prednost.

    • persida says:

     I kad niko ne bi podrzavao Siptare, Srbi ne bi mogli sa njima da izadju na kraj. Siptar ce se boriti ako tako naredi deda. A Srbi su vec ispljuvali svoje starije, kako bi nesmetano gledali "Parove". To je istina i svako ko poput Slobodanke prodaje nekakvu ideju da cemo osloboditi Kosovo za nekoliko godina je najobicnija lupetara. Pitanje Slobodanki: ako Srbi i oslobode Kosovo, da li ce ona licno otici da tamo zivi? Uporedite Slobodankina lupetanja sa prognozama Dejana Lucica koji je pre nekoliko godina najavljivao da ce ruski specijalci osloboditi Kosovo i da je to samo pitanje trenutka. Bujna masta lupa svasta.

     • Slobodanka says:

      Ti si kapitulant. Zato makar šta pljuješ po meni. Nije bitno da KIM bude naseljeno jer ono mora najpre da se dobro pregleda zbog osiromašenog uranija koji nije blagovremeno sklonjen na teritoriji KIM-a. Tek 2015 godine Šiptari su počeli da shvataju kakav problem imaju, a već tada je bilo prilično kasno. Tek nakon temeljnog pregleda može da se zaključi koji delovi KIM mogu biti naseljeni. Ne samo to nego gde su zdrave oranice i pašnjaci, a gde one više nisu ni za ratarsku ni za stočarsku proizvodnju. Zatim nisam sigurna ni u gradjevinski materijal sa tog područja. Bojim se da je teže stanje na Metohiji i uz albansku granicu, a Kosovo je kako gde. Ali i pored tog velikog problema veoma je bitno ko će upravljati tim delom naše zemlje i da ubuduće tamo ne sedi nikoja neprijateljska vojska, ni SAD, ni NATO ni Kosovska vojska ni recimo vojska Albanije. Pronadji šta je o Kosovu pisao naš profesor Milomir Stepić. Naprimer: "Stepić: KiM je geopolitička makro tvrdjava - ko kontroliše KiM taj upravlja sa Balkanom." Bez obzira što živim na severu zemlje ja to veoma dobro razumem. KiM ni slučajno nije neka naša udaljena njivica bez koje se može živeti. Postepeno udaljavanje od Rezolucije 1244 je poklanjanje KiM-a. Na to kuvanje žabe ne smemo da pristanemo. Položaj KIM-a u prostoru je takav da ono jeste prirodna tvrdjava i poklonimo li tu tvrdjavu odatle će nam stalno stizati nevolje, ozbiljne nevolje ne samo u ratu nego i u miru. Mi treba da budemo vladari te tvrdjave pa makar KiM u budućnosti bilo čak veoma retko naseljeno. To je pokušao da ospori ko drugi nego Lažanski sa tvrdnjom da to nije više važno jer se danas drugačije ratuje. On je najverovatnije hteo da opravda svog zabludelog šefa, ali njegova laža je providna jer geopolitika se nije promenila bez obzira što se menja naoružanje. Ako povratimo KiM bićemo najjača država na Balkanu, ako to ne uradimo bićemo nula. Nisam za to da budemo nula. Američki stručnjaci su dobro procenili koji ćošak zemlje Srbije treba da uzmu pod svoju kontrolu, kao da su čitali Stepića. O značaju Kosova ranije je pisao i naš poznati geograf Jovan Cvijić. Uzmi pa pročitaj njegovo vidjenje Kosova. To ti je važnije nego što stalno palamudiš jedno te isto o cionistima. I baš taj ćošak zemlje Srbije Amerikanci su uzeli jer odatle bolje kontrolišu ceo Balkan. Dok naši mazgovi ne čitaju ništa nego samo slušaju svoje spoljne gazde. A sa nama manipulišu od jutra do sutra i tako skoro svaki dan Jovo nanovo.

     • Slobodanka says:

      Ma ti si neki šiptarčić koji nam se lažno poredstavlja pod srpskim imenom Persida. Te bojiš se da li će Srbi prihvatiti Putina, jer šta će onda jadni mali šiptarčić ako se udruže Srbi sa Rusima. Te bojiš se da li će Srbi preuzeti svoje KIM, baš kao šiptarčić. Te stalno prodaješ buve kako Srbi ne mogu preuzeti KIM, tešiš se da toga neće biti. Spakuj bar jedan kofer najnužnijih stvari, neka ti je uvek spreman pa ćeš se manje nervirati šta će Srbi i kad će Srbi.

      • persida says:

       Slobodanka, najvise zelim da se Kosovo oslobodi i da se likovi poput tebe tamo nastane, kako bi Srbiji moglo da svane.

      • persida says:

       Slobodanka, najvise zelim da se Kosovo oslobodi i da se likovi poput tebe tamo nastane, kako bi Srbiji moglo da svane.

   • SiNiša says:

    U sudskim presudama samo je PAPIR i važan. Ko je vlasnik a ko je uzurpator? Kada se razgrne ta politička magla onda se i zna šta treba da se radi...

   • test01 says:

    Botino, Srbi ce nestati zbog takvih kao ti i tvoga velikog vozda!

    • persida says:

     U pravu si, ja sam sa Siptarima potpisivala sve ugovore, a ne Vucic. Zato ja i jesam kriva za sadasnju situaciju. A tek kad sam od Putina licno dobila orden, onda sam tek podivljala. Izvinite srpska deco, ne znam sta mi je.

 2. Za Srbiju says:

  Problem je u Beogradu, Beograd pregovara sa teroristima. Ne pregovaraju Rusi. Beograd je "žena", koja se svakome podaje za džabe. Dok budemo glasali za liste, koje nam servira vatikansko-hrvacko-nemački lobi, imaćemo izdajnički Beograd, koji teroriše Srbe u Srbiji i regionu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *