ЈАСНА ПОРУКА РУСИЈЕ: Не стежите Србију – ТАКВА РЕШЕЊА НЕЋЕМО ДОПУСТИТИ

ЈАСНА ПОРУКА РУСИЈЕ: Не стежите Србију – ТАКВА РЕШЕЊА НЕЋЕМО ДОПУСТИТИ

14 маја 2020

Позиција Русија је сасвим јасна: Она неће допустити измену Резолуције 1244 осим уколико Београд и Приштина успеју да пронађу обострано прихватљиво решење.

Kада се ради о Kосову, већински део наше јавности свестан је да нам је Русија кључни фактор подршке. То доминантан део наше нације цени.Без Москве, Приштина би одавно била у ОУН, а и оно мало наших косовских позиција – и потенцијала да на темељу њих дођемо до неког по нас иоле прихватљивог решења – били би изгубљени.

Упркос томе, неки медији и друштвено-политички центри мало-мало па критички преиспитују руски однос према Kосову. То чине са доста негативних тонова.

За једне, наглашено прозападно оријентисане или у лобистичкој функцији водећих држава које га чине, Русија је сметња, како кажу, за нормализацију односа између Београд и Приштине на начин како је то Берлин предложио (у питању је наше прихватање тзв. независности Kосова у садашњим „границама“, неко време без де јуре признања).

За друге, који су често ирационално – или маркетиншки – национално пренаглашени, Москва је колебљива у одбрани „српске ствари“. Они сваку изјаву руских званичника у вези са Kосовом третирају као пуштање Срба низ воду. Kао да очекују да Руси стварно буду већи Срби од Срба.

Укратко, са једне стране чује се да „Москва не дозвољава српско-албански компромис“. Са друге нам поручују: „Русија допушта издају у вези са Kосовом“.

И једно и друго, гле парадокса, у исто време! А све то се најбоље види кроз призму коментарисања изјава руских званичника о Kосову.

Ових дана је на оба начина у фокусу интервју руског амбасадора у Србији дат листу Политика, тачније његов део у коме је говорио о „црвеним линијама“ Москве када се ради о могућем решењу косовског проблема.

Речи Боцана-Харченка изазвале су праву буру и низ шпекулација, иако су у потпуности на линији већ познате руске политике, при чему је амбасадор био јасан. Отуда, ако се ствари посматрају без злоупотреба, нема места ни бури, нити шпекулацијама.

Опуномоћени представник Русије у Србији поновио је став своје земље да је она спремна да подржи споразум између Срба и Албанаца око Kосова. Није тачно да Москва не прихвата било какве формалне промене.

Оно зашта сами Срби оцене да је добро за њих, прихватљиво је и за њу. Једино инсистира на томе да се ради о аутентичном српском ставу и фер решењу.

Да би тако уистину и било, постоји – што се види и из интервјуа, само ако се он пажљиво прочита – неколико руских услова. И сви они су несумњиво повољни за Србију.

Русија инсистира да компромис буде постигнут на бази (1) „избалансиране узајамности“, (2) „поштовања међународног права“ и (3) „без наметања спољних шема и временских оквира“.

Берлин и неки кругови у Вашингтону сматрају да је само потребно појачати притисак на Београд, и он ће бити принуђен да пре или касније поклекне (прихвати тзв. државност Kосова у актуелним међама).

Москва на то упорно одговара да Русија – ако би се којим случајем ствари тако одиграле – не би пристала на било шта што је резултат изнуде (на то се односи изјава о одбацивању „спољних шема“).

То је за Србију битан чинилац заштите. Они који на Западу доносе одлуке које се тичу нас увиђају да уценама неће ништа постићи, јер је моћна Русија на њих много отпорнија од мале Србије. Зато су смањили а не појачали притисак, правећи се да нам нешто нуде.

Москва жели да нам стварно, а не само позерски, нешто понуде. Инсистира на томе да предстојећи преговарачки процес буде транспарентан и слободан, те да из њега произађе договор који би био такав да интереси српског народа не буду потпуно погажени (то је „избалансирана узајамност“).

Шта то значи може се закључити у светлу помињања поделе Kосова као могућности за компромис, а не израза који се код нас нажалост често користи. У питању је термин разграничење.

Фер подела Kосова (ако је она за Србе прихватљива), стиче се утисак, за Москву је опција која се не схвата као понижавање Србије, док размена територија која се крије иза приче о разграничењу није прихватљива. Kремљ, верујем, разуме да би Србија тиме призвала више нових невоља него што би превазишла старих.

На крају ни у чему контроверзног свог најновијег интервјуа, Александар Боцан-Харченко је истакао да се до компромиса може доћи само на нивоу ОУН, те да он неизоставно мора да буде потврђен новом резолуцијом Савета безбедности („поштовање међународног права“).

До тада, Русија је јасна, нико нема основ ни да се нада да ће престати да важи Резолуција 1244, што је за нас гарант да албанско-косовска страна и њени западни промотери неће моћи да истерају све што желе.

Да им поменута резолуција није проблематична, не би се толико упињали да она буде анулирана.

Москва то пре постизања за Србе прихватљивог аранжмана неће допустити, али је, као што је прошле године рекао и сам Путин, „спремна да подржи компромисна решења за косовски проблем“. Шта је ту нејасно?

Драгомир Анђелковић (Политика.рс)

KOMENTARI23 коментара

 1. SiNiša says:

  Подела чега? И овај горепотписани муља тему о којој нема говора! За почетак нека прочита резолуцију УН 1244! Питање Косова и Метохије је питање власништва републике Србије, потврђеног међународним уговорима, тапијама, историјом. Већином се ради о имању Српске православне цркве и Срба којима се (деценијама и деценијама) не омогућава да се врате на огњишта. То што тамо станују Албанци бесплатно, нису плаћали ни воду ни струју а камоли друге трошкове, даје им права само да измире дугове и почну да се понашају као и њихова Дијаспора потстанари у Немачкој,... На тлу Србије родиле су се три генерације Шиптара које (већином) нису прихватиле држављанство Србије већ су се према њој понашали штеточински и учествовали у ратовима против Србије. По ком Праву имају права да ишта потражују? Имају права само да се селе даље... Ако лист Политика хоће да оправда своје име нека, за почетак објави превод Резолуције 1244 и нека укаже на тзв. државност тзв. републике Косово. Ако има нешто да се испуни са српске стране нека се инстант образовани политичари, непотврђени у својој професији, распитају код оних који те ствари познају па онда нека их препричавају. Нема потребе да они било шта мисле! Све је јасно одавно.

  • E.Lirsch says:

   Ruski "car" trazi samo dogovor. Kremaljska jahara podrzava mindzoustog akrepa a narod Srpski ga ne ihteresuje. To vec godinama radi. Nije nista tu novo. Meni barem.

   • Zaliv says:

    Rusija podrzava onog za koga misli da je pravi predstavnik naroda a to je Vucic (svidelo se nekome ili ne), narod tj velika vecina je izabrala tako i Rusija to naravno postuje jer tako postuje srpski narod. Vidis ti kao pripadnik svog naroda nemas to duzno postovanje a trebao bi, verovatno si mlad i zelen pa malo sta znas ali kad tad dodje iz zadjice u glavu!

    • Slobodanka says:

     Tebi je šuplja i guzica i glava, nema šta iz tvoje guzice da stigne u glavu a trebalo bi. Vučić nije predstavnik srpskog naroda, nego je Sorošev predstavnik koji ovde na nama neprestano sprovodi interese globalista a ne interese države Srbije i interese srpskog naroda. To se vidi po njegovim veoma lošim ekonomskim rešenjima za Srbiju i po nizu veoma loših poteza za KIM tokom Briselskog dijaloga. On čak ni jednom na Skupštini Srbije nije dozvolio raspravu o KIM povodom pregovora u Briselu, a tako nešto samo uljez može da uradi.

     • persida says:

      Ako je Vucic Sorosev predstavnik a ne srpski, zasto mu je onda Putin dodelio orden? Isti Putin koji je toboze protiv Sorosa.

      • Slobodanka says:

       Izgleda da i ti si se suviše uživeo u to da nam je Rusija majka. Te čim nešto ne valja zvocaš kod mame ili protiv mame. Ne glasaju Srbi za Vučića zbog Putina, nego zbog toga što su po prirodi pretežno jaslari, vole da su na glavnim jaslama. Tako se osećaju sigurnijim pa makar na tim jaslama dobijali samo mrvice. Putin jeste protiv Soroša, ali Putin nije u poziciji da Srbiji napiše recept kad i kako da uradi bar nešto od toga što je uradila Rusija, zbog (ne)prilika u Srbiji. Osim toga Rusima nije sasvim jasno ako smo mi kao narod protiv NATO članstva, zašto smo onda za ulazak Srbije u EU. Rusi nikad nisu bili mali narod te teško se uživljavaju u našu situaciju. A Vučuć baš to radi stalno nas anestezira sa pričicama kako smo mali. I Viktor Orban je krenuo kao sorošev djak pa pogledaj ga sada. Zatim Balkanski tok (=turski tok) kroz Srbiju je prilično izgradjen, što jeste uspeh postići kod soroševog momčića. Pogledaj koliko se oteže izgradnja Balkanskog toka kroz Bugarsku, ne veruju da će biti završen ni do kraja ove godine. Rusija već razmišlja kako da gasovod kroz Srbiju poveže na neki drugi način da bi bar ovaj put izbegli bugarsku zamku.

       • Slobodanka says:

        Eto ta činjenica što nije pravio smetnje izgradnji dela ruskog gasovoda kroz Srbiju kao naprimer susedna Bugarska možda je bila razlog da dobije orden. Ma ko zna šta još vulence obeća pred čika Putinom pa posle on to prikoči ili to odradi neko od njegove sorošoidne bratije iz regiona. Zapravo mi ni ne možemo pouzdano da znamo o čemu on razgovara u Moskvi. Nego gledaš praktične poteze, a praktični potezi su loši i po našu ekonomiju i po dalju sudbinu KIM-a. Čini mi se da ona povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova* zapravo obezbedile su Kina i Rusija, a da to nisu smeli da odbiju da sprovedu.

    • test01 says:

     Ti si jos zeleniji i jos si i bezobrazan sto me jasno govori da si SNS sektas! Cak i ako si placen od sekte da siris anti-Srpsku propagandu mozda bi malo trebalo da 'oladis i zamislis se o bljuvotinama koje pises na portalima. Ali kome se ja uopste obracam...

    • E.Lirsch says:

     Muci muko podrepaska i ne jedi budjav lebac. 'oce ti se slosi, bre!

   • persida says:

    Putin je apsolutno kriv sto je Vucic ovoliko dugo na vlasti. Bez njegove podrske, Vucko bi odavno pao.

   • SiNiša says:

    Њима и Кини хвала и за подршку решења на основи резолуције 1244. И то је довољно. Све до сада "договорено" није у тим оквирима па НЕ ВАЖИ!

  • Zaliv says:

   @Sinisa, na papiru je tako u realnosti je drugacije. Cinjenicno stanje na terenu je jedno a papir je drugo, dzaba tebi papir u vitrini kad na terenu on ne vazi nit ga iko postuje ili sprovodi ono sta pise u njemu pocevsi od nas samih tj od "zutih" a ovi su samo nastavili. Za nas kao narod u cilju opstanka i obnove nase zemlje kako bi zauzeli mesto koje nam pripada (jedna od dve najmocnije drzave na Balkanu) moraju se ciniti pametni potezi. Nama sa siptarima zivota nema a siptara na Kosovu je preko 90%, podela sa zastitom nasih manastira bi bila najpametnija opcija. Zamisli sad da nam vrate Kosovo tj da bude pod nasom kontrolom, sta da radimo sa tih +1mil siptara, da ih pustimo da se sire po ostatku Srbije!? Kad nogu napadne gangrena, ne ides okolo i mlatis se da nadjes leka vec seces bolestan deo noge i spasavas glavu tj u ovom slucaju narod. Da ih sve pobijemo pa i da to moze sta mislis da bi se desilo sa Srbijom posle toga? Ja ne razumem vecinu naseg naroda koja kao da je u transu ili se ponasa kao dete od 5god....Kosovo je pocelo da nam izmice iz ruku jer su se nase tate i dedovi kleli u onog Tita a mi sad placamo cenu. Greske jednog naroda se tesko popravljaju, ta nasa komunisticka greska nam je dosla na naplatu i tu nema nazad a ono sto je mudro mi izgleda necemo uciniti vec ce kompletno Kosovo da ode ZAUVEK! Zar neko misli da ce ovde za 20-30god i dalje da se busa u prsa sa Kosovom....pa ako nastavimo ovako nestacemo, tj deca ce da beze zbog nasih gluposti i bice nas sve manje a Srbi kao narod NESTAJU za 50 do 100god

   • Slobodanka says:

    Ne pratiš šta se dešava, a važno je da nam sasvim pogrešno namećeš i prodaješ svoju depresiju. Stanje na terenu na koje se žališ naglo će se promeniti zbog već sada značajnih promena u SAD, a zatim zbog slabljenja SAD i EU. Nećemo čekati ni 30 ni 50 godina, nego recimo 3 do 5 godina. Retko se dobije šansa da se isprave greške prethodnih generacija, a mi ćemo imati tu šansu. Sem ako depresivci medju nama pojedu svako naše zdravo zapažanje.

   • Slobodanka says:

    Šiptari su ovo postigli najpre uz podršku Broza zatim uz podršku Amerike. Broz je odavno umro i svesni smo njegovog zla, a neće dugo ni Amerika pružati pomoć Kosovu*. Šiptari već sada kukaju šta će biti ako Srbija pozove Rusiju u pregovore, što bi tek bio pokušaj da se približimo odnosu snaga 1 : 1, i to sa velikim zakašnjenjem. Medjutim neće se odvijati tako. Amerika još uvek nastupa u njihovu korist, a doći će ubrzo vreme da neće biti ni toga. EU će se zabaviti svojim sve većim problemima, ni pogled iz EU neće stizati do Kosova a kamoli nešto drugo. Ostaće Šiptari sami i kakav će tada biti odnos snaga? Šta će tada moći protiv Srbije? Moći će da brzo pakuju kofere i da odlaze. Oni ne umeju sami da naprave državu ni da je vode; ma koliko da ovo zvuči jednostavno ali to će biti naša najveća prednost i odlučujuća prednost.

    • persida says:

     I kad niko ne bi podrzavao Siptare, Srbi ne bi mogli sa njima da izadju na kraj. Siptar ce se boriti ako tako naredi deda. A Srbi su vec ispljuvali svoje starije, kako bi nesmetano gledali "Parove". To je istina i svako ko poput Slobodanke prodaje nekakvu ideju da cemo osloboditi Kosovo za nekoliko godina je najobicnija lupetara. Pitanje Slobodanki: ako Srbi i oslobode Kosovo, da li ce ona licno otici da tamo zivi? Uporedite Slobodankina lupetanja sa prognozama Dejana Lucica koji je pre nekoliko godina najavljivao da ce ruski specijalci osloboditi Kosovo i da je to samo pitanje trenutka. Bujna masta lupa svasta.

     • Slobodanka says:

      Ti si kapitulant. Zato makar šta pljuješ po meni. Nije bitno da KIM bude naseljeno jer ono mora najpre da se dobro pregleda zbog osiromašenog uranija koji nije blagovremeno sklonjen na teritoriji KIM-a. Tek 2015 godine Šiptari su počeli da shvataju kakav problem imaju, a već tada je bilo prilično kasno. Tek nakon temeljnog pregleda može da se zaključi koji delovi KIM mogu biti naseljeni. Ne samo to nego gde su zdrave oranice i pašnjaci, a gde one više nisu ni za ratarsku ni za stočarsku proizvodnju. Zatim nisam sigurna ni u gradjevinski materijal sa tog područja. Bojim se da je teže stanje na Metohiji i uz albansku granicu, a Kosovo je kako gde. Ali i pored tog velikog problema veoma je bitno ko će upravljati tim delom naše zemlje i da ubuduće tamo ne sedi nikoja neprijateljska vojska, ni SAD, ni NATO ni Kosovska vojska ni recimo vojska Albanije. Pronadji šta je o Kosovu pisao naš profesor Milomir Stepić. Naprimer: "Stepić: KiM je geopolitička makro tvrdjava - ko kontroliše KiM taj upravlja sa Balkanom." Bez obzira što živim na severu zemlje ja to veoma dobro razumem. KiM ni slučajno nije neka naša udaljena njivica bez koje se može živeti. Postepeno udaljavanje od Rezolucije 1244 je poklanjanje KiM-a. Na to kuvanje žabe ne smemo da pristanemo. Položaj KIM-a u prostoru je takav da ono jeste prirodna tvrdjava i poklonimo li tu tvrdjavu odatle će nam stalno stizati nevolje, ozbiljne nevolje ne samo u ratu nego i u miru. Mi treba da budemo vladari te tvrdjave pa makar KiM u budućnosti bilo čak veoma retko naseljeno. To je pokušao da ospori ko drugi nego Lažanski sa tvrdnjom da to nije više važno jer se danas drugačije ratuje. On je najverovatnije hteo da opravda svog zabludelog šefa, ali njegova laža je providna jer geopolitika se nije promenila bez obzira što se menja naoružanje. Ako povratimo KiM bićemo najjača država na Balkanu, ako to ne uradimo bićemo nula. Nisam za to da budemo nula. Američki stručnjaci su dobro procenili koji ćošak zemlje Srbije treba da uzmu pod svoju kontrolu, kao da su čitali Stepića. O značaju Kosova ranije je pisao i naš poznati geograf Jovan Cvijić. Uzmi pa pročitaj njegovo vidjenje Kosova. To ti je važnije nego što stalno palamudiš jedno te isto o cionistima. I baš taj ćošak zemlje Srbije Amerikanci su uzeli jer odatle bolje kontrolišu ceo Balkan. Dok naši mazgovi ne čitaju ništa nego samo slušaju svoje spoljne gazde. A sa nama manipulišu od jutra do sutra i tako skoro svaki dan Jovo nanovo.

     • Slobodanka says:

      Ma ti si neki šiptarčić koji nam se lažno poredstavlja pod srpskim imenom Persida. Te bojiš se da li će Srbi prihvatiti Putina, jer šta će onda jadni mali šiptarčić ako se udruže Srbi sa Rusima. Te bojiš se da li će Srbi preuzeti svoje KIM, baš kao šiptarčić. Te stalno prodaješ buve kako Srbi ne mogu preuzeti KIM, tešiš se da toga neće biti. Spakuj bar jedan kofer najnužnijih stvari, neka ti je uvek spreman pa ćeš se manje nervirati šta će Srbi i kad će Srbi.

      • persida says:

       Slobodanka, najvise zelim da se Kosovo oslobodi i da se likovi poput tebe tamo nastane, kako bi Srbiji moglo da svane.

      • persida says:

       Slobodanka, najvise zelim da se Kosovo oslobodi i da se likovi poput tebe tamo nastane, kako bi Srbiji moglo da svane.

   • SiNiša says:

    У судским пресудама само је ПАПИР и важан. Ко је власник а ко је узурпатор? Када се разгрне та политичка магла онда се и зна шта треба да се ради...

   • test01 says:

    Botino, Srbi ce nestati zbog takvih kao ti i tvoga velikog vozda!

    • persida says:

     U pravu si, ja sam sa Siptarima potpisivala sve ugovore, a ne Vucic. Zato ja i jesam kriva za sadasnju situaciju. A tek kad sam od Putina licno dobila orden, onda sam tek podivljala. Izvinite srpska deco, ne znam sta mi je.

 2. Za Srbiju says:

  Problem je u Beogradu, Beograd pregovara sa teroristima. Ne pregovaraju Rusi. Beograd je "žena", koja se svakome podaje za džabe. Dok budemo glasali za liste, koje nam servira vatikansko-hrvacko-nemački lobi, imaćemo izdajnički Beograd, koji teroriše Srbe u Srbiji i regionu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u