ЈАСУШИ АКАШИ ПОСЛЕ МНОГО ГОДИНА ОТКРИО ИСТИНУ: Срби су желели мир, а Бошњаци и Американци рат!

JASUŠI AKAŠI POSLE MNOGO GODINA OTKRIO ISTINU: Srbi su želeli mir, a Bošnjaci i Amerikanci rat!

24 novembra 2015

yasushi-akashi-da-un-je-kriv-za-srpski-genocid-u-srebrenici-504x335-2012072Bivši mirovni izaslanik UN u Jugoslaviji Jasuši Akaši izjavio je danas, u nastavku haškog procesa Ratku Mladiću, da 1994-95, vlada u Sarajevu, s ohrabrenjem iz SAD, nije želela dugoročni sporazum o primirju u BiH, za razliku od Srba…

Akaši, koji svedoči na poziv Mladićeve odbrane, rekao je da su muslimanski lideri i zvanični Vašington verovali da bi trajnije primirje omogućilo bosanskim Srbima da zadrže veliki deo teritorije BiH koji su zauzeli tokom prethodnih ratnih godina.

Kao primer, svedok je naveo da je vlada Alije Izetbegovića odbila da produži četvoromesečno primirje koje je, uz pomoć bivšeg američkog predsednika DŽmija Kartera, bilo sklopljeno krajem 1994.

Akaši je naznačio da su Srbi, u jednom trenutku, držali oko 70 odsto teritorije BiH, ali da su, na kraju, pristali da im, po Dejtonskom sporazumu, ostane 49 odsto teritorije.

Optužnica generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske, tereti za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u šest opština imao razmere genocida.

Dok ga je ispitivao Mladićev branilac Dragan Ivetić, Akaši je potvrdio da su „aktivnu vojnu pomoć“ Armiji BiH, uprkos embargu UN, pružale SAD, Nemačka i neke islamske zemlje.

Akaši je posvedočio i da šest zaštićenih zona UN, uključujući Sarajevo i Srebrenicu, nije bilo demilitarizovano, kako je bilo predvidjeno sporazumom o njihovom proglašenju.

General Mladić optužen je i za genocid nad muslimanskim muškarcima iz Srebrenice, u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu koja je bila pod zaštitom UN.

Japanski diplomata izjavio je i da je istraga UN utvrdila da su granatu, koja je na sarajevskoj pijaci Markale 1994. ubila i ranila desetine gradjana, mogle ispaliti obe zaraćene strane.

Prema optužnici koja generala Mladića (73), tadašnjeg komandanta VRS, tereti za terorisanje stanovništva Sarajeva, granatu je na Markale ispalila ta vojska.

U eksploziji jedne minobacačke granate, na Markalama je 5. februara 1994. poginulo 66 građana, a ranjeno je više od 140 osoba.

– Zaključak komisije, koji sam ja prihvatio, bio je da je napad mogao doći sa obe strane – posvedočio je Akaši, napominjući da je taj zaključak bio suprotan tvrdnjama međunarodne štampe, uključujući i Njujork tajms, da je odgovorna bila srpska strana.

Mladićev branilac dokazivao je, ispitujući svedoka, da su Srbi imali pravo da u zonu isključenja teškog oružja oko Sarajeva, uspostavljenu posle eksplozije na Markalama, vrate artiljeriju ako budu napadnuti.

Akaši to, međutim, nije mogao da potvrdi.

KOMENTARI10 komentara

 1. Milutin says:

  Akaši je posvedočio i da šest zaštićenih zona UN, uključujući Sarajevo i Srebrenicu, nije bilo demilitarizovano, kako je bilo predvidjeno sporazumom o njihovom proglašenju. /////// Naravno. Sve je bilo deo Velikogplana. Da stravicnim ubistvima , napadima, itd. - isprovocira Srbe. Ti ce nasesti na mamac, uci u nebranjen grad. Agen Erdemovic $ Co. ce verovatno streljati nesto musl. civila, posle dati kriv iskay u Hagu, na koji se inace poyivaju kof svih presuda. itd

 2. Ranko-Banja Luka says:

  Kakvog genocida? O čemu pišete vi novinari na ovom portalu? General Mladić je veličina koja zahtijeva poštovanje kada o njemu pišete, a ne da ga predstavljate koljačem i razbojnikom, sram vas bilo!

 3. Za Srbiju says:

  A gde je do sada bio Akaši da kaže istinu?

 4. Apis says:

  Za Srbiju, kako da zamerim nekom Jasušiju što je ćutao kada je puna Srbija i R. Srpska onih koji su za pare podrzavali agresiju i pokolje srpskog naroda? Oni su sada ,,ugledni" i bogati sloj drustva na najvisim drzavnim i privrednim funkcijama. Pred njima klanjaju preziveli borci i njihova deca moleći za neku crkavicu da prezive. Da nije bilo Putina Tadić bi davno dočekivao Taćija u Beogradu sa počasnom gardom hlebom i soli isto kao Vučić sekretara NATO pakta koji je uzorao Srbiju i posejao tone uranske municije. NIKO SRBE SA ZAPADA NIJE IZDAO JER TAMO NASIH PRIJATELJA NIKAD BILO NIJE. SVETSKI RAZBOJNICI SU KRENULI U PLJAČKAŠKE POHODE ČASNI SRBI STALI SU U ODBRANU A FUKARA SE PRIDRUZILA RAZBOJNICIMA. I KADA VUČIĆ GRLI RAZBOJNIKE I PROSTIRE CRVENI TEPIH OKUPATORU A SRBI SE TIHO ISPRED TV EKRANA IZČUĐAVAJU JA SE PITAM DA LI JE POGINULO SVE STO JE BILO CASNO I PAMETNO MEĐU SRBIMA.

 5. Miodrag says:

  Nabijem ja Vas na qrac sve licemjerne skotove koji ćutite 20 godina i kada vas počne gristi savjest kao kažete istinu. Zar je trebao rat i pogibija toliko i raseljavanje tolikog broja ljudi.....bolje da si ćutao to nam sada ništa ne znači.....fuj stoko neopevana.

 6. novica says:

  razmisljam i sta se moze tu reci,sve se znalo unapred,i sada se zna sta nameravaju,ali istina sama izlazi na videlo,bog nas stiti,samo kako ce nalogodavci ziveti s tom istinom,nevredi im i da se sakriju u misiju rupu.Naci ce ih njihova savest,istina,znate kako je to,idete ulicom sami,a osecate da niste sami,osvrcete se ali nema nikoga,pa ponovo,opet nema nikoga da vidite,a tu ke kod vas ,pored vas s vama je,trazi da je javno iskazete,istinu,i neda vam mira dok je ne ispovedite,dok javno ne izgovorite ISTINU.Mnogo tesko breme,tako zive necisti i zli ipolako ih sustize kazna.Nedao bog nikome takvoga zivota.

 7. Apis says:

  Novica! Savest je na zapadu davno zaboravljen pojam. Da imaju savest bilo bi masovnih samoubistava. Pa ne zbog Srba nego zbog najkrvavijih zlocina sirom sveta. Oni to definisu kao dominaciju i uspesnost jace i bitne rase nad slabijom i nebitnom. POJMOVE STIDA I SAVESTI POZNAJE SAMO PRAVOSLAVNI SVET.

 8. LASER says:

  Pa pi.ka ti materina gdje si se smuc'o do danas s tom tvojom izjavom,majku vam banditsku...

 9. Radmila Pavlovic says:

  Ma,belosvetski BESTIDNICI.Kako imaju obraza za izjavu bilo koje vrste,nakon svega sto su uradili svim narodima ba Balkanu.Sad se kaje po jedan iz svake zemlje i izvinjava,cas iz Francuke,cas Danske,Norveske isl.SMESNI SU ZAISTA

 10. Savle says:

  Što je ovim ljudima? Pred smrt im proradi savijest i seru o nečemu što su morali spriječiti. Ići ćete u Pakao goveda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *