ЈАВИЛА СЕ И СОЊА БИСЕРКО: Србија je требалa да буде прва земља која је признала Косово

JAVILA SE I SONJA BISERKO: Srbija je trebala da bude prva zemlja koja je priznala Kosovo

1 juna 2019

Sonja Biserko, osnivačica i predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, rekla je da je Srbija trebalo da bude prva zemlja koja je priznala Kosovo.

Ona je navela da bi to bio pokazatelj da je Srbija spremna da prihvati novu realnost, da se okrene vlastitom razvoju i tako pokrene kompletan region.

„Srbija je to davno trebalo da uradi i to je trebalo prva da uradi u postojećim granicama. To onda Srbiju čini ozbiljnim akterom u regionu. Stalno se poziva da je najveća, faktor stabilnosti, to bi bio gest koji bi pokazao da je Srbija spremna da prihvati novu realnost, da se okrene vlastitom razvoju i tako povuče region. Ceo region ima sumnje u to šta Srbija želi, to se vidi po njenom ponašanju i na Kosovu, u Bosni, Hrvatskoj“, kazala je Biserko za televiziju N1 iz Sarajeva.Ocenila je da Srbiji odgovara „zamrznuti konflikt“, jer stalno računa da će se međunarodni kontekst promeniti njoj u korist i da će vreme pokazati da te zajednice ne mogu zajedno da žive.

Prema njenim rečima, Srbija pokušava da vrati stanje na staro, time što je Rusija ušla u region.

„Srbija više služi ruskim nego srpskim interesima. Geografski Srbija pripada evropskom krugu, vezana je za region – a ponaša se kao da sebe ne vidi u regionu, stalno gleda savezništvo sa većim silama, a od nedavno je okrenuta ka Višegradskoj grupi koja ima problema sa određenim vrednostima EU, ta ksenofobija, antimigratska, islamofobija…“, kazala je Sonja Biserko.

Navela je da je Kosovo tema koja je aktuelna od sedamdesetih godina 20. veka, a na Kosovu je otvoreno i srpsko pitanje u Jugoslaviji.

„Tada se već zapravo došlo do zaključka da je nemoguća misija dominirati albansku populaciju na Kosovu s obzirom na brojnost. Pokušalo se tokom devedesetih ići na podelu, amputaciju. Rat na Kosovu je išao da se smanji broj Albanaca, ovo etničko čišćenje, oko 700-800 hiljada Albanaca koji su proterani, čiji su dokumenti spaljeni, kako se kasnije ne bi mogli vratiti. NATO intervencija je sprečila tu vrstu scenarija, tako je Srbija izgubila Kosovo u ratu“, rekla je Sonja Biserko.

Prema njenim rečima, nakon incidenata na Kosovu 2004. godine, međunarodna zajednica je donela kriterijume po kojima će rešavati budući status Kosova, a to znači da nema podele, da nema vraćanja na staro i da nema priljučenja Kosova Albaniji.

„Albanci, Kosovari, oni su većinom protiv podele. To je priča koju potencira (predsednik Kosova Hašim) Tači, on je usamljen u tome. Društvo je protiv. Većina Srba je protiv podele. Po mom uverenju, mislim da je to poslednja faza raspada Jugoslavije, da tako treba tretirati to, čak i međunarodna zajednica bi trebalo da zauzme taj stav, a istovremeno raditi na normalizaciji odnosa, a Beograd na što većoj zaštiti srpske zajednice i njenu održivost na Kosovu. Oni se zalažu za neke teritorije, a ne neke ljude. Oni negiraju multietnički kontekst koji je zagarantovan našim ustavima“, kazala je Biserko.

Beta

KOMENTARI49 komentara

  • Ivke says:

   Ma ona je Ujacko G.

  • NENA says:

   NEOPHODNO JE DA SE PROTERA IZ SRBIJE , SA CELE TERITORIJE, SA NEMOGUCNOSTI POBOLJSANJA-MENJANJA TOG STATUSA!

 1. persida says:

  Ova zena ima vaske, a stalno je svrbe Rusi.

  • Dražen Jovan Petrović says:

   Ona je čudovište, ona je monstrum, ali meni se ledi krv u žilama od saznanja da je nešto ovako moguće.Ovo je moguće samo u Srbiji.Srbija je danas jedina država na svetu u kojoj je nešto ovako moguće. Monstruozna sonja biserko ovako nešto izjavi i slobodno šeće po Srbiji!Posle ovakve izjave, u svakoj državi sveta osim Srbije, odmah se osoba hapsi i izvodi pred sud.Mnoge države za ovakve izjave kojima se napada na teritorijalni integritet i suverenitet države članice UN određuju smrtnu kaznu.Ona nigde osim u Srbiji više sunca ne bi videla.U velikoj većini država vlast i policija i ne bi došli na red, već bi je besni narod odmah na ulici zatukao.

   • Kulak says:

    Srbija je trebala da bude prva zemlja koja postupa po Ustavu i Zakonu. A to znači da je trebala sonju biserko privesti pravdi zbog njenog pokušaja rušenja međunarodno priznatih granica Srbije, članice Ujedinjenih Nacija.Ovo što radi sonja biserko u svakoj pravnoj državi je teško krivično delo.

 2. Zoran says:

  To i Vucic prica, al ga niko ne slusa.:)

 3. persida says:

  Sonja Biserko je trebala da bude prva Brizit Bardo, ali nije.

 4. da da says:

  Zadrigla babo i ti pripadaš hrvatskoj,a neko te trpi u Srbiji.

  • Biogradlija says:

   Krivično prijaviti sonju biserko i osuditi na dugogodišnju tešku robiju.

 5. Nostalgicar says:

  Da netko sa ovako antidrzavnim stavom zivi u Hrvatskoj, Bosni, Sloveniji... a o Crnoj Gori da i ne pricamo trebala bi je 24/7 cuvati barem 10 policajaca od ljutog naroda. Bilo koja drzava koja ima barem malo samopostovanja bi joj u najmanju ruku uskratila gostoprimstvo ali eto u Srbiji to prolazi... Srpski narod je izgleda kolektivno mentalno bolestan, treba se hitno nacionalno osvjestiti ili ce nestati...

  • Portopranco says:

   Tačno.To i ja stalno govorim.U drugim državama (osim u Srbiji) postojanje ovakvog čudovišta je nemoguće jer bi se sa njom obračunao ljuti narod.Niko osim Srba ne bi čekao da to uradi vlast.Ona otvoreno poziva na rušenje ustavnog poretka i razbijanje međunarodno priznatih granica Srbije i ništa joj se zbog toga ne dešava.To je moguće samo u Srbiji.Strašno!

  • persida says:

   Srpska bolest je ravnodusnost i beznadje, to je najgora bolest jer iz toga se ne izlazi, to je mocvara, smrt. Nasi preci bi se stideli danasnjih Srba.

   • Zoran says:

    O toj srpskoj ravnodusnosti pisao i Radoje Domanovic pre vise od 100 godina...Mrtvo more.

  • Velika Metla says:

   Nostalgičar,Srbija je 5.oktobra bacila pod noge svoju državnost,dostojanstvo,samopoštovanje,obraz (mada ogromnom broju srPijanaca nije bilo teško baciti obraz pod noge,jer ga i nemaju). Tako da se nemoj čuditi što po Srbiji rovari ko god hoće,i koliko hoće!

 6. Kulak says:

  Protiv ove ustaške zločinke treba odmah podignuti poternicu zbog njenog poziva na rušenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije u međunarodno priznatim granicama.Ona brutalno krši Zakon i Ustav.Teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije je nepovrediv,neprenosiv i nedeljiv,a Kosovo i Metohija su sastavni i neotuđivi deo Srbije.Srbija je u svojim međunarodno priznatim granicama punopravna članica UN.

 7. deda mraz says:

  Ona je dokaz da komunisticki sljam jos uvek drzi konce u rukama u Srbiji,ona je kcerka bivseg pukovnika Udbe i mogu samo zamisliti koliko joj je tata voleo Srbe.

 8. Velika Metla says:

  Srbi su ti skokali brata,zato ti mrziš sve šta ima prefiks SRB i RUS! Slažem se jdino s tobom u tome da Srbija jeste banana država,jer da nije odavno bi ti bila proterana,ološi jedna neopevana! Srbiju i Rusiji mođeš SAMO da mrziš,i to je sve šta ti možeš.

 9. Ja says:

  Ta žena je luda.Pod hitno joj treba oduzeti državljanstvo Srbije i protjerati. UžAS

  • Petronije Arbitar says:

   Nije ona luda, ona je puna mržnje jer je njen rođeni brat u ustaškoj uniformi poginuo kod Gospića rame uz rame sa poznatim ustašom Mirom Barešićem! Inače je pre rata bio visoki komunistički kadar u nekim važnim institucijama SFRJ!

    • persida says:

     Komunjarski olos.

   • Dražen Jovan Petrović says:

    To jeste neka mala utjeha u cijeloj ovoj strašnoj priči što su joj naši likvidirali brata ustašu.Svaka čast našim Srbima tamo što su makli tog ustaškog zlikovca.Ali,što je sa Srbima u Beogradu? Kako je moguće da ova ustaška zvijer živi u Beogradu?

  • Zorka says:

   Zbog takvih , kao što je ova kraća, doživljavamo poniženja i sramotu.Idi kod tacija nek ti da orden KUCKO.....

 10. Budi Bog s nama says:

  Baba Sonja nije žena već baba, babuška. Ali, da, ona je u pravu i u krivu. U pravu je da bi Srbija nešto trebala učiniti, ali Srbija i jeste prva priznala svoju pokrajinu Kosovo i Metohiju kao svoju i to je sve do sada, od početka do kraja. Srbija bi takođe trebalo priznati da ima mnogo zmija u nedrima poput takve jedne olinjale babuške, što je najgore nalaze se na platnom spisku i budžetu Srbije kao da su neki državni intelekt? Strašno, tu su i Danica i Vuk Drašković, da ne nabrajamo ko sve radi protiv interesa Srbije, zato i imamo u Pokrajini tu vojsku ROSU, ali nama u stvari treba tamo vojska RUSI.

 11. filip says:

  Ona prva treba da napusti Srbiju

 12. Za Srbiju says:

  Tako misli i njen rođeni brat, koji je bio u Zengama devedesetih.

 13. Portopranco says:

  Ima li Republika Srbija VLAST?Ima li USTAV? Ima li ZAKONE?Ima li TUŽILAŠTVO,POLICIJU,SUDOVE?Ima li Republika Srbija VOJSKU?Ovdje u Trstu,u Republici Italiji gdje živim,ovako nešto je apsolutno nemoguće.Kad bi državljanka Republike Italije javno dala ovakvu izjavu kojom se brutalno napada teritorijalni integritet i suverenitet Italije i dovode u pitanje njene međunarodno priznate granice odmah bi bila uhapšena i osuďena ma tešku dugogodišnju kaznu.A još je sigurnije da bi je prije dolaska policije uhvatili i linčovali građani na ulici,talijanski narod.U Srbiji ništa.Srbija je čudo.Srbi su čudo.Čudo kakvog nema nigdje na svijetu.

  • . dragana says:

   forma;no da ali sustinski ne, u Srbiji moze da vrslja ko hoce, sem Srba naravno, pa I ova amorfna masa.

 14. Kulak says:

  UŽASNO,ŠOKANTNO,STRAŠNO i NEZAMISLIVO.Ona ovo izjavi i lagodno se šeće glavnim gradom Srbije Beogradom? Znam da su joj naši iz Benkovca zatukli brata ustašu ali ipak je strašno.U drugim državama niko ne čeka da vlast reaguje,sa ovakvima se obračuna narod.

 15. petrovgrad says:

  Navela svog rođenog brata da prvi prizna nezavisnu Hrvatsku i priključi se njenim paravojnim formacijama i popio metak u čelo. Šta onda očekovati od nje da bude bolja prema ostalima. Svog rođenog brata oterala u smrt zbog politike. Mene i svakog Srbina bi prodala za siću. Ljudi svog rođenog brata u smrt oterala.

 16. padre says:

  Dobro, znamšta su to Albanci, ali šta su Kosovari?Taj termin ni Klinton, koji ga je izmislio, ne koristi više!

 17. Kulak says:

  Termin "kosovari" za šiptariju su izmislili šiptarski lobisti među Amerima koje finansira šiptarski narko-lobi.Ona je njihova produžena ruka u Srbiji koja se finansira na sličan način, ali posredno.I lova koju ovoj ustaškoj zločinki uplaćuju šiptarski lobisti izvorno se dobiva od šverca narkotika . Sve je to poznato, sve to već odavno znamo, ali je nepoznato kako je moguće da ona živi u Beogradu i Srbiji i govori ovo što govori,a da već odavno nije u zatvoru.

 18. kwaka says:

  postojanje ove spodobe je indikator Srpskog mentaliteta, kulture, religije (prastanja, ili zaborava poput ovce), korupcije, stvaranje novih laznih ali nepovratno sada postojecih nacija (pola Hrvata su bili Srbi, Bosnjaci, Crnogorci, dio Makedonaca). Pa da nas je samo dva Srbina ostalo jedan bi se transformisao u glistu i Srba vise nebi bilo. Prokletstvo ili sta vec.

 19. teoretičar says:

  Ne bi se ona nigde čula da je mediji ne objave. A mediji je objave da im ameri plate reklame za srpske prebege koji rado čitaju...Pa tako imate reklame da posetite sunčanu floridu a usput vam smeste sonjicu u mozak. Kako to mislite da takvih nema nigde na svetu? Pa ne mislite, jel tako? A svi jednako mislite da toga ima samo u Srbiji. To je željena i ciljana reakcija Srba. Ja ne čitam ništa šta Tači izjavljuje, Haradinaj, Milo, Biserka...Jednistavno - znam i zašto bih se zamarao da ih čitam i slušam. A vi svi mislite da toga ima samo i jedino u Srbiji? Pa ako svi mi ovde jednako mislimo, onda neko ne misli!(Paton general) Nemate potrebe da se žderete ali mi nije jasno da imate potrebe da je slušate. Ja sam tačno znao kakvi će biti komentari i zato sam otvorio ovu sagu o Sonji ali ni slovca iz teksta nisam pročitao. Ne zanima me. Evo vam Sonjaaa širom sveta. Bar nekoliko...U Americi imate glumce koji otcepljuju Teksas, pa onda zadrigle pudlice koje otcepljuju Kaliforniju i imaju kompletnu cepajuću organizaciju koja radi javno...a ima toga još u Merici. U Hrvatskoj imate Rudanku, u Rusiji imate "picinu pobunu" Ja tako prevodim. Ne prevodim sa pusi, jer pusi je nežno i javno u Merici a kod nas u Srbiji nije. U Kini nemate javnih igrača jer ih Kinezi pobili sve i jednog. Nemate ni u Severnoj Koreji. Nemate ni u Japanu osim male grupe ljudi koji su najstariji stanovnici Japana a uopšte nisu Japanci. Japanci ih pomlatili za vremena. U Crnoj Gori imate šipce koji naveliko i sa Milom rade na cepanju Crne Gore to jest, na umlaćivanju crnogoraca. Samo ne znam šta tamo ima da se pocepa? Znaju šipci. Dakle, Sonja ima svuda na svetu...

 20. teoretičar says:

  Uveličo ja sliku sonje, kad ono...ona je crnka i brija brkove...Nemam reči kako sam se šokantno šokirao.

 21. Biogradlija says:

  Divljaštvo ove svirepe ustaške zločinke koja je otvoreno pozvala na rušenje međunarodno priznatih granica Republike Srbije,članice Ujedinjenih Nacija,zahteva hitno krivično gonjenje i najstrožu moguću kaznu.

 22. Dujo Dubajić says:

  Da ona ovako nešto izjavi u Zagrebu i da se to odnosi na skraćenje hrvatskog teritorija,istog časa bi je progutao mrak.Policija ne bi ni stigla da je uhapsi,narod bi je raščerečio.

 23. petrovgrad says:

  Koliko mržnje prema Srbiji, a ne odlazi iz nje. Mogu zamisliti koliko se pati kada svako jutro mora da se budi u Srbiji. Za nju nema teže kazne, od toga da mora da pored tolike mržnje živi u Srbiji. Ja sam srećan što živim u Srbiji. Zamišljam Ja kako je meni a kako njoj.

  • Istina says:

   ...hahahahaha sad si me nasmejao, svaka ti čast...

 24. RUSOS says:

  Sonju Biserko na duže u Padinsku skelu.

 25. Istina says:

  ...svakog unutrašnjeg neprijatelja Srbije kazniti sa oduzimanjem srbskog državljastva, pa da vidimo hoče li još ko pričati protiv sopstvene zemlje...

 26. Djoka Drtina says:

  Da imamo vlast kakvu bi trebali imati nebih ona uspela da zalaje! Svakako zelim da se ta pokvarena i zli babetina uhapsi i metne u ludari za sva vremena.

 27. Drago says:

  Ova osoba je dokaz da Srbija nije država i da nije samostalna!!! I time se Vučić hvali da svako u Srbiji može da pljuje po to toj državi i da je to demokracija po njemu. Sramota, da takovi ljudi vode i štite državu.

  • Ivana says:

   Ne štiti Vučić Srbiju on ju planski uništava.

 28. Kulak says:

  Potpuno se slažem. U svakoj pravnoj državi poziv na rušenje te iste države i njenih granica najteže je moguće krivično delo.Ova monstruozna zločinka poreklom iz hrvatske već godinama živi u Srbiji, navodno ima i srpsko državljanstvo i uporno traži uništenje Srbije, uništenje njenih međunarodno priznatih granica u kojima je Srbija članica UN.To je teško krivično delo protiv Ustava, Zakona, međunarodnog prava i Povelje UN.Ona hitno mora biti krivično gonjena i uhapšena.I vlast koja ovu zločinku ne hapsi čini krivično delo.

 29. Zmaj Radovan says:

  sta reci o zeni koja se preziva Biserko.Vise joj ni biseri nisu smisleni vec jadni.Prezreti umobolnicu sa zapada i pruziti joj adekvatnu medicinsku pomoc u zatvoru.

 30. Dragan says:

  Zgaziti ZMIJI glavu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *