JAVIO SE I MILAN PANIĆ: Nije Milošević bio jedini ludak, Klinton je mislio da su on, Tuđman i Izetbegović kriminalci

JAVIO SE I MILAN PANIĆ: Nije Milošević bio jedini ludak, Klinton je mislio da su on, Tuđman i Izetbegović kriminalci

16 marta 2014

13-MilanPanicBivši jugoslovenski premijer Milan Panić ispričao je za novi broj Nedeljnika da je Jugoslavija trebalo da uđe u Evropsku uniju početkom devedesetih godina, jer je za to bila spremnija i stabilnija od Portugala i Grčke.

„Trebalo je da uđemo u EU, i to bi Evropu koštalo deset puta manje. Ja sam još davno rekao da je Genšer trebalo da završi u Hagu zbog početka raspada Jugoslavije“, kazao je Panić u opširnoj ispovesti za Nedeljnik, u kojoj je govorio o svom odlasku iz Srbije 1955, uspehu u Americi, odnosu SAD i Rusije, ukrajinskoj krizi i posebno vremenu koje je proveo na čelu Savezne vlade.

On je pričao o tome kako je još na Londonskoj mirovnoj konferenciji 1992. bio ubeđen da će pobediti Miloševića i primorati ga da potpiše mir i podnese ostavku.

„Bio sam ubeđen da ću da ga izminiram. Bio sam ubeđen da ću ga pobediti. Ja sam tada bio šef delegacije, imao sam komande u rukama i bio iznad Miloševića i Ćosića. Sećam se tog detalja, Butros Gali je nešto pitao Miloševića, a ja sam mu rekao: ‘Ja sam vođa delegacije, mene morate da pitate’. Tada se desilo ono čuveno kada sam mu rekao: ‘Ti sedi dole! Ima da sedneš kad ti ja kažem!’ Ja nisam nevaspitan čovek, a to je bilo skoro nevaspitano. Ali morao sam to da mu uradim, jer nije valjao. Nešto je moralo da se uradi s njim. U hotelu je krenuo na mene. Tada sam mu rekao da mora još danas da podnese ostavku. Dovoljno je što nas brukaš u Jugoslaviji, ali nas brukaš i u celom svetu. Bio sam ubeđen da je gotovo. Da je rat gotov. Ali, on je ubedio svoje da u skupštini glasaju protiv“, opisao je Panić taj dan.

Panić je kazao da Milošević nije bio jedini „ludak“ u Srbiji.

„To je bila gomila iracionalnih ljudi. Kao u ludnici. Nije samo Milošević bio lud, bili su ludi svi oko njega. Tragedija je bila u pogrešnim ljudima, koji su vodili politiku u svim zemljama bivše Jugoslavije, i vode je i dalje. I malo je političara koji su odudarali od toga. Ni petnaest godina nakon Miloševića, ništa se nije promenilo. Nije, jer je sistem loš. Možeš da promeniš ljude, ali i pošteni ljudi koji dođu u korumpirani sistem postaće korumpirani. Ja sam to govorio i pre 20 godina. Ali čak i poštenim ljudima to pasuje.“

Milan Panić će uskoro objaviti knjigu „Misija mira: Dejton je moja ideja“, sa detaljima njegovog političkog angažmana, kao i prepiskom sa američkim predsednikom Bilom Klintonom, čije je delove takođe preneo Nedeljnik u novom broju.

„Javio sam se predsedniku Klintonu i zamolio ga da me primi. Trebalo je da se vidimo na 15 minuta, a pričali smo čitav sat. Bilo je tu mnogo korespondencije, objašnjenja, o Srbima, Hrvatima, Muslimanima… Klinton je mislio da su ova trojica – Milošević, Tuđman i Izetbegović – klasični kriminalci. I govorio mi je: ‘Ja da sedim sa tri kriminalca, ne pada mi na pamet’. A ja sam mu rekao ‘Nou, nou, mister prezident, ima da uradite još goru stvar. Ima da stanete iza ta tri kriminalca, pa da im stavite ruke na ramena i zagrlite ih kad budu potpisivali’.“

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Kad kurva govori o poštenju tako Klinton i Panić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *