ЈАВНОСТ ПРВИ ПУТ ОВО ВИДИ – РУСИ ОТКРИЛИ губитке НАТО пакта током бомбардовања 1999. године

JAVNOST PRVI PUT OVO VIDI – RUSI OTKRILI gubitke NATO pakta tokom bombardovanja 1999. godine

4 novembra 2017

U tekstu pod naslovom “NATO krije sopstvene gubitke,” ruska agencija za političke vesti (APN) izvestila je 29. aprila da je NATO izgubio preko 400 vojnika i preko 60 aviona tokom svog 79-dnevnog rata protiv Srbije. Ove procene su navodno bazirane na ciframa ruske vlade, a na Zapadu su ih zataškavali mediji ljubimci Novog svetskog poretka.

Ovo su najviše cifre o NATO ljudskim žrtvama koje su se pojavile do sada u posleratnim post-mortemima. Mi im možemo verovati ili ih tretirati kao propagandu. Ali samo bi ih budale potpuno zanemarile i odlučile da veruju u fikciju NATO-vih “laži ” propagandista, uključujući tu i Bil Klintona, koji je objavio naciji prošlog juna da NATO nije pretrpeo nikakve gubitke u borbi.

Ovaj ruski članak je napisao iskusni vojni dopisnik Vladislav Šurjagin, koji je izveštavao i iz Čečenskog rata. Šurjagin elaborira jedan raniji izveštaj ruskog Ministarstva odbrane koji je prvi put objavljen u listu `Pregled stranih vojski` a onda ga je objavio ITAR-TASS, jedna od dve zvanične agencije ruske vlade.

Šurjagin primećuje da su NATO i Pentagon lagali bez stida i da i dalje to rade. On primećuje da mogu proći godine dok američka vlada prizna šta je stvarno izgubila u svom ratu sa Srbijom. On kaže, na primer, da je NATO čak lagao i u pogledu broja obavljenih borbenih letova, a kamoli u pogledu sopstvenih žrtvi. Umesto 35.000 letova koje NATO tvrdi da je obavio, ova alijansa je u stvari obavila samo oko 25.000, kaže on.

Urednici APN su se odrekli odgovornosti, navodeći da je Širjaginov tekst “lično viđenje autora” o ovoj temi. Ali Sirjagin je samo jedan od izvesnog broja izvora koji su se pojavili od kraja NATO-vog bombardovanja, a koji ukazuju na to da NATO možda krije značajne gubitke koje je pretrpeo tokom 79-dnevnog bombardovanja Srbije.

Pseudonim “Venik” je možda poznati termin za čitaoce sajtova `Truth in Media` i `Beograd.com` tokom rata. Venik je bio prvi koji je sistematski analizirao i izvestio o NATO gubicima u aprilu 1999. A ovaj izvor stalno ažurira tu informaciju od tada. Evo Venikovog poslednjeg doprinosa na temu o NATO gubicima:

“Prema članku od 25. marta 2000., koji je objavila novinska agencija ITAR-TASS, ruski GRU (Glavni obaveštajni direktorat) izvori izveštavaju da su tokom operacije “Savezničke snage” NATO-ve vazdušne snage pretrpele gubitke mnogo veće nego što je to NATO komanda zvanično priznala. Prema informacijama GRU, NATO je izgubio tri F-117A `stealth` bombardera i najmanje 40 drugih borbenih aviona i preko 1.000 krstarećih raketa.

Do sada su NATO zvaničnici priznali da su izgubili tri borbena aviona (27.marta USAF F-117A , 1.maja USMC AV-8B Harrier i 2.maja F-16CG-40-CF), dva desantna helikoptera (AH-64 Apače 26.aprila i još jedan Apač 5. maja), između 30 i 32 bespilotne izviđačke letelice – najmanje 16 američkih, 7 nemačkih i 5 francuskih UAV. Interesantno je da je NATO priznao sve gubitke bespilotnih izviđačkih letelica koje su pominjali jugoslovenski vojni zvaničnici – 30 – i možda čak još i više.

Zvanični NATO izveštaji i izjave koje su dali različiti NATO zvaničnici ukazuju na to da je oko 10 NATO aviona napravilo prinudna sletanja. Dva F-117A su pretrpela velika oštećenja (F-117A 86-0837 je oštećen 21.aprila tokom sletanja; a drugi F-117A je izgubio deo svog repa zbog obližnje eksplozije SA-3 SAM). Jedan RAF C-130K Hercules transportni avion se srušio 11.juna u Albaniji. Ovaj avion je isporučivao jednu britansku SAS jedinicu koja je pokušavala da pretekne ruske padobrance u bazi Slatina. Američki OH-58 borbeni izviđački helikopter srušio se 26.maja u Bosni…

U februaru je britanska štampa diskutovala o velikom nedostatku operativnih aviona koje je pretrpelo Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo. Ove vesti su se prvi put pojavile 23.januara 2000 – ‘Na stotine onesposobljenih mlaznjaka dovelo RAF u krizu’ – je članak objavljen u listu `London Observer`. Naročito je članak, baziran na sopstvenoj istrazi lista Observer, iscrtao sledeće probleme kod RAFa: “Dva od tri u floti Ujedinjenog Kraljevstva koju čini 186 Tornado bombardera je prizemljeno; manje od 40% drugih borbenih aviona, kao što su Harrier i Jaguar, je spremno da leti odmah;

Ministarstvo odbrane je potrošilo skoro 1 milijardu funti razvijajući lasrerski navođen sistem za bombardovanje koji ne radi kako treba;

Tu je i manjak od skoro 20% mlađih oficira pilota brzih mlaznjaka a RAF ima ozbiljan problem da zadrži obučene pilote.”

Prema pregledu agencije ITAR-TASS članka objavljenog u časopisu `Pregled stranih vojski` ruskog Ministarstva odbrane, jugoslovenska avijacija je sprečila korišcenje američkog desantnog helikoptera AH-64 Apače tokom Kosovskog sukoba. U članku “NATO gubici u ratu protiv Jugoslavije”, `Pregled stranih vojski” piše … največa senzacija je bio broj vojnika koje je NATO izgubio. Ne samo da su NATO piloti poginuli u Jugoslaviji, već su poginuli i vojnici za pretragu i spasavanje čiji je zadatak bio da pronađu oborene pilote. Jugoslovenska PVO je oborila ne manje od pet NATO helikoptera, koji (sami) su rezultirali u smrti oko 100 vojnika Alijanse.”

Prema ovom listu, razlog što Pentagon nije koristio helikoptere `Apače` na Kosovu “…nije imao ništa sa tehničkim problemima helikoptera ili nedovoljnom obukom njihove letačke posade, kako su često izjavljivali NATO zvaničnici. Jedini razlog je bio napad kojeg su 26.aprila 1999. izvršili jugoslovenski “Galeb” lovci na “Rinas” aerodrom koji se nalazi blizu albanskog glavnog grada Tirane, gde su Apači bili bazirani. Tog dana su unistene dve grupe ovih lakih helikoptera, a preko 10 helikoptera je oštećeno.”

Sličnu operaciju je izvela jugoslovenska AF 18.aprila na aerodromu u Tuzli, u Bosni, koji je korišćen kao aerodrom za prinudno sletanje NATO aviona. Kao rezultat ovog napada nekih 15 NATO aviona je uništeno na zemlji.
`Pregled stranih vojski` piše: “Uprkos činjenici da su američki avioni dominirali u NATO operacijama, oni nisu bili jedini avioni koje je oborila jugoslovenska PVO. Među uništenim avionima je i pet nemačkih “Tornada,” nekoliko britanskih “Harijera’” dva francuska “Miraža,” belgijski, holandski i kanadski avion. 7.juna je američko ratno vazduhoplovstvo izgubilo strateški bombarder B-52, dok je 20.maja oboren B-2A “Spirit”.”

Posmatrajući listu izveštaja očevidaca koju su sačinili vazduhoplovni entuzijasti u Jugoslaviji, možemo naći sledeći unos – (br. 381) 7. juni, između 012 and 040, zona između Slankamena i Inđije. Jedan veliki bombarder (najverovatnije B-52) je oboren. Avion je eksplodirao nakon direktnog pogotka rakete SAM. Posada je poginula.”

Koliko god da se čini neverovatnim na prvi pogled zapadnoj publici naviknutoj svojim “lazima “, gornje procene nisu daleko od istovremenih izveštaja grčkih medija.

Na primer, 7.aprila 1999. je atinski dnevni list `Athinaiki` (Atinjanin) rekao u jednom članku da je NATO već izgubio 88 vojnika. A to je bilo samo posle dve nedelje rata! Ako je NATO izgubio 88 vojnika u vreme kada je intenzitet borbe bio na nižem nivou nego kasnije tokom rata, onda su njegove ljudske žrtve tokom 11-nedeljnog konflikta mogle biti preko 1.000, ako se nastavila ista stopa gubitaka.

Koja god da je stvarna cifra, ona je sigurno veća od nule, što je cifra koju tvrde Klinton, NATO i Pentagon. Stabilna struja novih informacija koje se pojavljuju u ruskim medijima, koje se uglavnom baziraju na ruskim zvaničnim vojnim izvorima (koji su bili u poziciji da prate iz prve ruke bojna polja u vazduhu i na moru pre godinu dana – Rusija je imala dva broda u Jadranu tokom rata, koja su posmatrala rat putem elektronskog nadzora), služe da diskredituju takve smešne tvrdnje NATO-a i Klintonove administracije.

U stvari, ne bi nas iznenadilo da se ruska vlada ovde angažovala u igri političke ucene i balansiranja na ivici rata sa Klintonovom administracijom, pokušavajući da dobije neku prednost u pregovorima oko drugih, većih stavki, kao što su Raketni odbrambeni štit (vidi moju kolumnu “Opasno nuklearno zveckanje sabljama”). Sve ovo, naravno, u nadi da steknu neku prednost pre Klintonove posete Moskvi 4. juna.

Pošto i Moskva i Vašington znaju da kad bi Rusija objavila dokaze (snimke elektronskog praćenja, na primer) koji podržavaju njene tvrdnje o NATO gubicima, ovo bi imalo razorni efekat na javnost NATO/Novog svetskog poretka. Jer, ceo svet bi onda znao da je sićušna jugoslovenska vojska ispljuskala arogantnog i svemoćnog agresora, koristeći neko prilično zastarelo oružje, ali više nego nadoknađujući to lukavstvom i hrabrošću njenih oficira i vojnika.

Jedino pitanje koje ostaje otvoreno, međutim, je kako je Klintonova administracija uspela da spreči toliko puno ožalošćenih američkih i NATO familija da progovore o gubicima svojih voljenih? Ili, da pređemo na stvar, da li ih je podmitila (isplatila) ili zastrašila pretnjama ili nečim još gorim?

KOMENTARI37 komentara

 1. sergej says:

  Da ali niko ne govori o teškom oštećenju nosača avion TEODOR RUZVELT koi je proveo tri godine na popravci i kako su ga jedva spasilo da ne potone.Zbog toga su gađani svi civilni ciljevi pa sad mi prokomentarišite razliku između Vermahta i NATOa.ALI Kumanovskim sporazumom je potpisano da Srbi ne smeju govoriti o NATO gubitcima, neka samo progovore koliko su žena pilota izgubili i ko je lečen na VMA

 2. marko st says:

  Slava svim Srpskim junacima!!!

 3. marinko loncar says:

  milosevic je zaustavijo vojsku u sbiji da ne pucaju na nato pakt samo sto su na svoju ruku oficiri tukli to je sve ostalo miosevic ni mira markovic nisu dali da se americki piloti ubijaju

  • padre says:

   A ti to znaš, jer si bio Mirin sobar i Slobin posilni?

   • Dusica says:

    Milosevic je bio najozbiljniji politicar u Srbiji i branio je Kosovo za razliku od svih posle njega! I sta mu vi to zamerate kazite konkretno i argumentovano?

  • Djordje says:

   Bre covece kani se vise Milosevica jer se drzis zapadnih histerija da je Milosevic los i zao a zapad dobar i slao nam bombe. Aj sad cuti i ne izazivaj da ne postanem i ja filo zapadnjak. Hehehe.... bas si coban.

  • Zdravko says:

   Al lupaš !!!

 4. general says:

  Ovo je sama istina, sve gore napisano.

  • jasamjajeremija says:

   bili su slabog zdravlja sloba i mira. mislim, u glavu. a vi ste srpska braco i sestre nepismeni da to vapije do boga.

 5. mladen says:

  istina srpska vojska je srusila ali vecinu bespilotnih letelica ne aviona najvece gubitke nato su dali talibani u afganistanu preko 500 dronova su srusili u 13 godina al itja rat je trajo puno duze i traje od srpskog 78 dana

  • Srdjan says:

   Ma čak nisu bile ni bespilotne nego dečiji zmajevi... Ne jedi mnogo ono što se ne jede. Prdiš tu bezveze. Porediš Afganistan i talibane sa SRJ? Pa tamo nemaju šta da unište, tamo ljudi nisu civilizovani, već ceo život žive pod takvim okolnostima. Nemaju razvijenu privredu, niti im mogu naneti veće ljudske žrtve jer ne brane mostove svojim zivotima kao sto smo to mi radili. Muka mi je od takvih komentara.

   • jasamjajeremija says:

    Sasvim ste u pravu - kaze prdis a nece da kaze govna. A govna su srpska rec pa ti vidi. Stidi se svog naroda, a to je najogavnije narodno neprijateljstvo. Fuj!

 6. Amadeus says:

  Gluposti.

  • Dusica says:

   Za tebe je glupost sto zele Srbiju pretvoriti u genocidnu drzavu te da nas rasparcaju sto pre. Niko se ne bi usudio da se suprostavi NATO a Milosevic jeste, sto se ostali predsednici ulizuju NATO?

 7. doktrina soka says:

  Dovoljno je bilo videti, zarobljene i svezane za bandere nato pilote u RS.Kada je ono djubre Jovica Stanisic, odleteo tamo da spasava pilote koji su bacali bombe po Srbima 79 dana.Eno ga cvili u Hagu,biva pao u depresiju,pa ga pustili na lecenje.Naravno da Nato laze,kada se prave da su pobedili sto nisu vojnickom cizmom usli u Srbiju,makar im je Vuk Draskovic potpisao da mogu spartati po Srbiji,ali nemos, boje se.Kazu da u tom sporazumu mogu gaziti autom ljude po Srbiji i nece im se suditi.I oaj u kaficu iz SADe ambasade sto ga Srbi isprebijase odma je prebacen u SADe,furka bato, dobijali u vazduhu,gde nece na srpskoj zemlj.I u Svici je Rade Stancic iseko po licu engleskog Nato pilota koji se hvalio u kaficu da je bombardovao j*ne Srbe.Eto kako je Nato jak, sve jajare i lazovi.

 8. simo says:

  Srbi su najslavniji i najhrabriji narod na Svetu !!!

  • Mandragola says:

   Ajde prijatelju, ne preteruj. Tako kao ti, leteo je i F-117A... Dosta o tome, kako smo mi Srbi, nebeski i najhrabriji narod...

   • vindfaker says:

    mozda nisi upucen...

   • simo says:

    @"mandrago".. zacepite vise drugosrbijanci, dosta je blacenja i ponizavanja Srpskog naroda... raus...

    • zlatko says:

     Hahaha. Raus i šlus!

   • Dusica says:

    Ne samo najhrabriji vec i najstariji narod! Takvi demoralisani ljudi kaji postanu NATO simpatizeri!

 9. doktor says:

  Pažljivo sam pratio sve što je Venik izneo tokom ratnih dana 1999. Nažalost, on nije pouzdan izvor.Naglašavam: NAŽALOST. Britanski izvor (Air Forces Monthly) navodi cifru od 3 oborena F-117, prvi kod Budjanovca, drugi koji je bio teško oštećen i doleteo do Špangdalema, američke avio-baze u Nemačkoj, ali je tamo prisilno sleteo i bio otpisan (to Amerikanci ne priznaju kao borbeni, već operativni gubitak, što je vrlo podlo, ali uobičajeno još iz vremena vijetnamskog rata) i treći za koji se ne mogu setiti šta je tačno napisano (članak je objavljen pre 10-tak godina, ako ne grešim). Uz F-16 i bespilotne letelice, za koje u istom tekstu navode da su obarane na vrlo domišljat način, jer su naši helikopterom leteli uz njih i obarali ih vatrom iz mitraljeza, a uz to naravno i 'Strelama' i 'Iglama', najintrigantniji je podatak o zasigurno oborenom 'velikom' vazduhoplovu koji je pao u Spačvanske šume (ili prašumu, kako hoćete). Naši izvori navode da je to bio B-2, 'Spirit of Missouri'. Amerikanci naravno to poriču, ali su oni, kada je RTS prikazala oboreni F-117, prvo tvrdili da je snimak lažan, zatim da je tačan, ali je F-117 pao zbog kvara na motoru, da bi tek kasno popodne istog dana priznali da je oboren dejstvom naše PA odbrane. Za ono što je OČIGLEDNO, trebalo im je 12 sati da priznaju. Spačvanske šume su, nažalost, neprohodne, i pitanje je da li će ostaci B-2 ( obaranje potvrdjuju i naši radio-amateri koji su pratili te noći, kao i ostalih, razgovore NATO pilota na CB-ju)ikad biti pronadjeni. Nezvanični podaci govore o 36 pogodjenih NATO aviona, što ne znači da su svi bili oboreni. Naša PVO je pod izuzetno teškim okolnostima, protiv tehnološki i brojčano neuporedivo superiornijeg neprijatelja, odradila fantastičan posao.

  • zlatko says:

   Da, nije loše polaziti od toga da je svaki izveštač napravio neku grešku. Ipak, čini mi se da je naša vojska prilično tačno izveštavala šta se dešavalo. Ja lično nisam mnogo verovao vestima o oborenim NATO avionima. Smatrao sam da je to najvećim delom propaganda radi održavanja borbenog morala vojske i stanovništva. Ali se sad, posle skoro 20 godina, može reći da je nad našom zemljom oboreno mnogo više aviona nego što je bilo ko očekivao i da je učinak vojske bio više nego zadovoljavajući. Vojska po meni u tom delu Ju-krize nije snosila nikakvu odgovornost. Naprotiv, ona zaslužuje priznanja. Sva odgovornost je na političkom vrhu. Naravno, ne računajući NATO i njihov zlikovački naum da uništi Srbiju i njeno stanovništvo. Zato Zapad toliko kidiše na naše oficire. Oni su njihova najveća frustracija 20. veka, verovatno pored Somalije gde su izgleda prošli još gore.

   • D says:

    ZABRANJENO NAM JE DA OBJAVLJUJEMO GUBITKE NEPRIJATELJA OD STRANE NATO PRETNJOM DA CE UPOTREBITI NUKLEARNO ORUZJE !! PA VI ONDA ZAKLJUCITE SAMI ! OFICIR UCESNIK RATA !!1

 10. R.Srpska says:

  M.Vidojevic govori o 120 srusenih nato letelica,ali moguce da su tu ubrojane i ovde pomenute bespilotne.

 11. opet ja says:

  Činjenica je da su sa 700 aviona na početku tokom bombardovanja povećali broj aprata na 1200. Avioni ne stradaju samo od pogodaka već i od zamora podsistema. Takođe, ako i jedan šrapnel pogodi, taj avion obavezno ide na detaljnu proveru što traje danima. O tim silnim obaranjima nema dokaza. Jedino izdvajam događaj iz Spačvanskih šuma u Hrvatskoj kada je hrvatska vojska zatvorila ogroman prostor jer se nešto veliko tamo srušilo-B-1B, B-52 ili B-2.

 12. opet ja says:

  Zaboravih, Rinas je verovatno bio bombardovan jer je sledeće noći aerodrom Golubovci bio demoliran sa nekih 50 projektila. Klasična osveta.

 13. Očevidac says:

  Vojna policija je tražila u aprilu 1999. na štrandu u Novom Sadu pilote a video sam i kako je raketa ispaljena negde kod Dunava u Sremskim Karlovcima pogodila avion nad Fruškom gorom u maju.

 14. doktor says:

  @opetja says: nešto veliko tamo srušilo-B-1B, B-52 ili B-2. Tačno, baš kako ste napisali 'nešto veliko'. S obzirom da su B-52 dejstvovali samo nad Kosmetom,jer je procenjeno da je naša PVO previše opasna da bi B-52 mogli dejstvovati nad centralnom Srbijom ili Vojvodinom, oni ne dolaze u obzir. B-1B su isključeni (kao 'nešto veliko'), ali se ne mogu setiti iz kog razloga, te je ostao B-2. Što se Apača tiče, kako se priča, oni su dejstvovali oko Košara, ali je onaj koji je pao (kada su poginula oba člana posade) zapravo repnim rotorom zakačio krošnju drveta u očajničkom pokušaju da izbegne 'Maljutku' kojom su ga naši gađali. Napad na Tuzlu se verovatno nije dogodio, a što se napada na Rinas tiče,postoje različite verzije, ali je svakako nesporno da su Amerikanci kao 'odmazdu' gadjali Golubovac, dakle zaista ih je nešto vrlo zabolelo.

  • Nebojsa says:

   Posle napada na Tuzlanski aerodrom, gadjana je posta u Uzicu za osvetu. pogledaj malo po netu, ako si zaintresovan.

  • Vanja S. says:

   Pošto je prošlo više od 15 godina, a od '99. sam u penziji, dok vojska i država kojoj sam služio više ne postoje, pa više nema ni obveze čuvanja vojne tajne.... Dakle, 26.april 1999.g.: 21. aprila, sreda, obaveštajni podaci potvrđuju da je na a.Rinas (kod Tirane) baziran skvadron (4 wing-a po 6 letilica, ukupno 24) američkih borbenih helikoptera AH-64 Apache koji će biti upotrebljeni na Kosmetu protiv naših kopnenih snaga, posebno u rejonu karaule Košare. 23. na a.Golubovci ratni štab odlučuje da se izvede napad direktno na aerodrom i Apači unište na zemlji! 24.od preko 20 pilota-dobrovoljaca, k-dant određuje šestoricu za zadatak. 25. nedelja, 6 aviona (pola eskadrile) G-4 (super galeb), oprema se raketama, municijom, gorivom.... U ranu zoru u ponedeljak 26. poleću sa aerodroma i u brišućem letu iznad Skadarskog jezera, pa zatim dolinom Bojane izlaze na Jadransko more. Nastavljaju na par metara iznad mora (da bi izbegli radare) i onda sledeći tok reka Išmi, Đole i Terkuza i dalje u brišućem letu, izbijaju u reon a.Rinas. Iznenađenje jnj bilo potpuno (i neočekivano) i bukvalno su ih uhvatili na spavanju. Helikopteri na stajanci su bili laka meta, kao na poligonu. Tada je od 24 letilice uništeno 12 komada (dva vinga), 10 je oštećeno, a 2 su se nekim čudom "izvukla"! Jedan od njih je taj koji je pao u rejonu Košara. Eto... A evo i originala gornjeg teksta: https://www.truthinmedia.org/Bulletins2000/tim2000-5-1.html Ostajte s' Bogom, dogodine na kosmetu!

 15. doktor says:

  Amerikanci su bili izuzetno frustrirani kvalitetnom kamuflažom naših jedinica i materijalnih sredstava na Kosmetu, tako da su u nemoći počeli da dejstvuju po koordinatama na mapi, dakle 'danas se dejstvuje ubojnim sredstvima po kvadrantima A1 i B2, pa ako se uoče sekundarne eksplozije, znači da je nešto na zemlji pogođeno i onda se nanovo dejstvuje po tome'. To je, između ostalog, zasluga gen Lazarevića (naravno i svih potčinjenih mu oficira, podoficira i vojnika), zbog čega je iako nevin, osuđen u Hagu na zatvorsku kaznu. Naši vojnici su razmešteni na Rumiji sa 'Strelama' i zadatkom da dejstvuju po krstarećim raketama koje su dolazile uglavnom iz istog smera. Veza je (na terenu) održavana poljskim telefonima, kuririma, vozilima, helikopterima i lakim avionima, a ne mobilnim telefonima i radio uređajima, koje je Nato mogao presretati, prisluškivati i ometati, što je doprinelo besu neprijatelja. B-52 su dejstvovali 'tepih-bombardovanjem', kojim su bar jednom naneli velike gubitke 'svojoj pešadiji', odnosno Šiptarima i stranim plaćenicima.

 16. major Sasa says:

  Mislim da su cifre iz teksta nerealne, mada su se napadi na albansku bazu i bazu u Tuzli, stvarno dogodili i sigurno je da je u njima stradalo bar tridesetak aparata (helikoptera i aviona/unisteno ili osteceno za upotrebu). Osim F117, F16 i B2, ostalo su bespilotne letelice i krstarece rakete, ali mi svakako mozemo biti i vise nego ponosni na drzanje u ratu, jer smo u sukobu sa nekima od najmocnijih armija na svetu, u sukobu sa 19 zemalja, uspeli da sacuvamo veliku vecinu ljudstva i tehnike i pritom nanesemo njima gubitke i u tehnici i u ljudstvu. Ne treba smetnuti s uma da su sipci imali direktnu podrsku na terenu legije stranaca, sas i americkih specijalnih jedinica.

 17. experto says:

  Srbija je vrlo snazno uticala na promenu geopoliticke situacije u svetu, mozda ni Rusija i Kina to nisu uradile u toj meri tada.Pa jasno je da posle bombardovanja SRJ nista ne ide na ruku zapadnih osvajaca...

  • Morača says:

   Još tada sam rekao da su Srbi srušili g-lobalizam. bombardujući Srbiju, Zapad je dobio Putina na čelu Rusije.

 18. Ognjen says:

  Moram da kažem da smo ispsli glupi da smo izgubili rat i kosovo. Osnovna stvar je morala da bude usmerena na neutrlsisanje njihovih radara što bi nam omogućilo još bolju kamuflažu. Drugo morali smo mnogo odlučnije ofanzivno da delujemo jer je i to strategija odbrane. Ratovali smo sa nato od 1991 i ništa nismo naučili niti se pripremili na najgore. I sada nije problem kosovo i da sve predamo odmah će nam nametnuti drugi problem. Mi moramo da shvatimo da moramo da se borimo ali to nemožemo sa 6 ruskih migova. Moramo glavom pameću i kreativnošću. Razvojem futurističkih oruđa. Virtualnom i tehničkom inteligencijom.

 19. milorad says:

  nema pouzdanih informacija o broju oborenih aviona, to samo NATO ZNA TAČNO:)Ali imali su opasno neproporcionalne i dosta velike gubitke kada se uzme u obzir način(udri i beži, nije bilo MASIVNIH naleta, obilna upotreba robotizovanih raketa i dronova itd.) na koji su oni dejstvovali do kumanovskog sporazuma. Najvereovatnija cifra je izmedju 60-90 letelica svih tipova, ali taj broj komotno možete da pomnožite x3 i dobićete verovatni iznos oborenih i TRAJNO ONESPOSOBLJENIH LETELICA.Nisu džabe englezi kukali posle da im je 60%!!!! avijacije u čabru 2000 god.Sve u svemu nije mi jasno zašto ih je milošević uopšte pustio na kosovo, ali ako, zato je i završio u hagu, bar mi ne mora da istražujemo izdaju koja je počinjena ili od njega samoga ili od njegovog okruženja ili možda i zajedno.Svako ko kaže da je milošević srpski heroj , taj je budala preispoljna, jer milošević i njegova koketna politika sa zapadom nas je na kraju i dovela u situaciju da nas bombarduju. Ako je neko heroj to je sigurno general Mladić i još neki od visoko profesionalnih i časnih oficira bivše JNA ovo ostalo je sve goli izdajnik ili defetista, prosto ne znaš šta je gore.Kada se pogleda šta se sve desilo pravo je ČUDO da je i JNA i ondašnja vojska SR Jugoslavije tako dobro i efikasno funkcionislala , pored sve špijunaže i defeteizma koji je provejavao kroz redove tih armija, niži oficiri i obična raja su BESPREKORNO FUNKCIONISALI KAO DA SU CEO ŽIVOT SAMO TO RADILI.SRBI SU DOBRI VOJNICI TO JE SADA ČINJENICA BEZ MRLJE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *