„Јаз“ срушио баријере

„Jaz“ srušio barijere

28 maja 2017

EVROPSKA nagrada za književnost uručena je u utorak Darku Tuševljakoviću za roman „Jaz“ („Arhipelag“) u Briselu, u reprezentativnom zdanju „Koncert Nobl“.

Ovo prestižno priznanje autoru je na svečanoj ceremoniji predao Tibor Navračić, evropski komesar za obrazovanje, omladinu, sport i kulturu. Svečanom uručenju ovogodišnje Evropske nagrade za književnost prisustvovali su najviši predstavnici Evropskog parlamenta i predstavnici malteškog predsedavanja EU.

– Posebno mi je drago što nagrada otvara put knjizi izvan jezičkih i nacionalnih barijera, pošto smatram da je „Jaz“ roman koji će umeti da korespondira sa čitaocima iz drugih podneblja, drugih tradicija i geopolitičkih situacija – istakao je dobitnik Darko Tuševljaković. – Neki će se prepoznati u onome čime se u romanu bavim, nekima će možda kontekst biti neobičan i stran, ali svejedno bih rekao da je suština priče dovoljno univerzalna za sve.

Tuševljakovićev „Jaz“ je društveni roman o Srbiji devedesetih godina i početkom novog veka, govori o mladoj generaciji razapetoj između odlaska i opstanka u vlastitoj zemlji i starijima obuzetim nostalgijom.

POVELJA

NAGRADA se sastoji iz povelje i novčanog iznosa od 5.000 evra, a uručuje se od 2009. godine. Dodeljuju je Federacija evropskih knjižara, Evropski savet pisaca i Federacije evropskih izdavača, uz podršku Evropske komisije za kulturu. Raniji dobitnici iz Srbije su Jelena Lengold i Uglješa Šajtinac.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *