ЈЕДАН НАПРЕДЊАК НАПРАВИО ЖУРКУ јер ће постати премијер!

JEDAN NAPREDNJAK NAPRAVIO ŽURKU jer će postati premijer!

13 juna 2017

Predsedništvo Srpske napredne stranke, na kojem se prošle nedelje diskutovalo o novom premijeru, proteklo je bez trzavica, ali je tome iza kulisa prethodila svojevrsna igra prestola.

Bura u čaši vode, kako su je nazvali naši pojedini sagovornici, nastala je zbog insistiranja članova SNS da iz njihovih redova bude novi šef Vlade, ali i zbog aspiracija nekih visokih funkcionera da baš njima pripadne to mesto.

Zbog toga je i posle konsultacija sa listom SNS, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da su ga oni iznenadili stavom „da hoće da SNS da premijera“.

Deo SNS smatra da unutar stranke ima dovoljno onih koji su kvalitetni za tu poziciju, da su od samog početka uz partiju i imaju dosta rezultata iza sebe. Sve to, kako misle, ide im u prilog da dobiju šansu da se pokažu na važnim funkcijama. Dobar deo njih smatra da premijer ne treba da bude ekspert, a svakako ne neko ko je iz druge stranke jer se zna koja partija ima najviše podrške među biračima. Ipak, svi su svesni da je lider SNS taj koji donosi krajnju odluku. Ali posle tog ponedeljka svima je sve bilo jasno kad su čuli da je Vučić komentarisao da shvata ko koga zove.

Kako dodaje, pojedinim funkcionerima unutar stranke nije po volji što su samo izvesna imena istaknuta za poziciju premijera.

Ali malo je, recimo, poznato da je Vučić prošle godine formirajući Vladu, koja je sada u tehničkom mandatu, planirao Miloša Vučevića za ministarsku poziciju. Ipak, u poslednjem momentu je odustao i namenio mu fotelju gradonačelnika Srpske Atine. Zli jezici, ili dobro obavešteni ljudi, ovih dana prepričavaju da je Vučević vrlo bučnom žurkom već proslavio mesto premijera, kao i da su mu došli viđeniji ljudi, među kojima i nekadašnji socijalista Radoman Božović.

Podsetimo, prošle nedelje završene su konsultacije predsednika Vučića sa političkim strankama o novom mandataru Vlade. Nakon toga održano je Predsedništvo SNS, a posle sastanka koji je trajao dva sata, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković saopštila da će stranka podržati svaku odluku koju šef države bude doneo. Najavila je i da će Srbija novog premijera dobiti pre inauguracije, koja je najavljena za 23. jun.

Za kandidate za premijera, barem u javnosti, slove ministarka državne uprave Ana Brnabić, lider SPS i šef diplomatije Ivica Dačić, ali i Miloš Vučević. Donedavno je u igri bio i ministar policije Nebojša Stefanović, ali je on to demantovao, a sve su glasnije najave da bi u njegove ruke Vučić mogao da ostavi stranku kada bude odlučio da se povuče s mesta lidera stranke.

Posle Predsedništva SNS saopšteno je da predstoji i produbljivanja odnosa sa SPS.

Deo toga bi moglo da bude uvođenje ministarstva ekologije i da socijalistima pripadne to mesto.

Među socijalistima koji bi mogli da uđu u Vladu pominju se Žarko Obradović, Branko Ružić i Predrag Marković.

Vučić: Dačiću, ne znaš ekonomiju

SNS i SPS su se, sastali pre dve nedelje i razgovarali o budućim planovima. Time je neformalno otpočeo razgovor o njihovoj saradnji, ali i o izgledu Vlade.

Razgovor je u jednom momentu bio vrlo nezgodan za Dačića jer je Vučić rekao da ne može da bude premijer jer ne zna ekonomiju.

(BLIC)

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    "Dačić ne zna ekonomiju" u prevodu znači ili "Dačić nedovoljno krade" (što je malo verovatno) ili "Dačić previše zadržava za sebe".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *