Jedan od najboljih srpskih filmova prikazuje stvarno stanje na Kosovu, a snimio ga je Španac

Jedan od najboljih srpskih filmova prikazuje stvarno stanje na Kosovu, a snimio ga je Španac

25 juna 2013

Vojnov Dimitrije01Piše: Dimitrije Vojnov

Pre nekoliko sedmica, Srbiju je posetio španski reditelj Danijel Kalparsoro. Došao je kako bi održao nekoliko radnih sastanaka u vezi sa filmom o Pink Panterima, čuvenim lopovima sa naših prostora, kao i da promoviše svoj novitet „Vatrena trka“ koji dolazi u srpske bioskope. Razgovori sa njim ostavili su snažan utisak na mene, kao saradnika i kolegu. Svaki susret sa autorima iz drugih, naročito onih razvijenijih kinematografija, je zanimljiv zato što nam omogućuje da protumačimo poziciju svoje profesije i scene u širem smislu.

Kalparsoro je poreklom Baskijac, i aktivan je već dvadesetak godina na filmu i televiziji. Prepoznatljiv je po akcionim trilerima sa političkom dimenzijom i njegovi filmovi redovno spadaju među gledanije španske naslove u sezoni. Ipak, u većini slučajeva, sam vrh liste zauzimaju holivudski hitovi.

Za razliku od mnogih Srba, Kalparsoro je bio na Kosovu. Tamo je 2001. godine snimao film „Ratnici“, sa kojim je naša publika imala priliku da se upozna pre desetak godina na Palićkom festivalu. Reč je o filmu koji se ne bavi političkim pitanjima vezanim za sam kosovski konflikt, već tematizuje špansku umešanost u vojne sukobe u drugim zemljama, otud bi se moglo reći da je napravljen najpre za „internu političku upotrebu“, odnosno da kroz srpsko-albanski konflikt prikazuje unutrašnje kontradikcije španskog društva. U vreme kada se pojavio, delovao je uravnoteženije u prikazu kosovskog konflikta od svih drugih filmova koji su izlazili na tu temu, između ostalog zato što u njemu Albanci nisu bili nenaoružane žrtve, već pripadnici okrutne paravojne formacije. Španija danas ne priznaje Kosovo, ali u to vreme je još bila frišak učesnik NATO agresije, tako da je ova drugačija slika imala svoj odjek, a film je, po autorovim rečima, naišao na naročito loše reakcije među tada dosta snažnom „probošnjačkom“ strujom u evropskom filmu.

Combustion+Madrid+Photocall+LUR6q1vAHwNlMalo sam prelistao svoj dnevnik filmova u koji beležim sve što sam gledao i našao sam utiske o „Ratnicima“, među kojima sam izneđu ostalog zapazio: „Slično ‘Pusheru 3’, reč je o jednom od najboljih srpskih filmova koji, nažalost, nisu snimljeni u Srbiji.“

Tokom snimanja, Kalparsoro je imao priliku i da se uveri u stanje na terenu. Jedini Srbi koje je sreo tokom snimanja bili su oni zatvoreni iza manastirskih zidina, a noću je mogao da čuje bučne napade separatista na crkvene objekte i preostalo nealbansko stanovništvo.

U kasnijem radu, prošle godine, snimio je film „Invasor“, koji govori o pokušaju da se zataškaju španski ratni zločini tokom rata u Iraku, koji su izvršeni u sadejstvu sa američkim trupama. „Ratnici“ su bili moderan ratni film, na liniji „Južnjačke utehe“ Voltera Hila i „Pada crnog jastreba“ Ridlija Skota, a „Invasor“ je akcioni triler po uzoru na serijal „Bornov identitet“. Uprkos tome što se izražava u formama repertoarskog filma, Kalparsoro dobija i pomoć španske države. Evidentno je da su pojedine evropske države svesne kako se kulturni identitet čuva kroz gajenje svih formi. Mnoge kinematografije su odustale od određenih vrsta filma i prepustile da ih holivudski film potpuno preuzme. Španija, međutim, gaji sve, uključujući i trilere, horore i fantastiku, i njihovi reditelji često koriste baš ove žanrove kako bi problematizovali traume građanskog rata, frankizma ili intervencionizma.

Kod nas nema značajnije državne podrške za repertoarski film, ali se dosta često pomažu filmovi koji tematizuju problematične vojne i političke prakse naše države i naroda. Razlika između tih i Kalparsorovih filmova je u tome što politika koju on osuđuje nije samo politika njegove zemlje već i SAD, najmoćnije svetske sile.

(Novine Novosadske)

KOMENTARIJedan komentar

  1. teodora jovanic says:

    Gde se moze pogledati taj film "Ratnici"?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *