ЈЕДАН ОД НАЈМОЋНИЈИХ ПОЛИТИЧАРА КИНЕ: У Србији као да сам посетио родбину

JEDAN OD NAJMOĆNIJIH POLITIČARA KINE: U Srbiji kao da sam posetio rodbinu

17 jula 2017

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Džang Deđijang ocenio je da je Srbija postigla zadivljujuće rezultate u razvoju i da Kina kao njen iskren prijatelj i pouzdan partner želi da postiže još bolje rezultate.

„Nas vezuje duga istorija prijateljstva i naši narodi neguju posebne emotivne veze. Osećam se kao da sam u poseti rodbini, moramo biti prijatelji u svim vremenskim okolnostima“, rekao je on u govoru poslanicima Narodne skupštine.

On je u ime Kine i u svoje ime zahvalio svim poslanicima Skupštine Srbije koji se zalažu za prijateljstvo s Kinom.

Predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa rekao je da je ovo njegova prva poseta Srbiji i da oseća „raznoliku istoriju“ te zemlje.

„Ovde se susreću i integrišu civilizacije Istoka i Zapada. U borbi za nezavisnost i održavanje suvereniteta, srpski narod je prevazišao brojne teškoće i napisao istoriju punu potresnih priča“, rekao je on.

Dodaje da se „prijatelji poznaju u nevolji“, da Srbija i Kina neguju prijateljstvo koje se, kako je ocenio, neprekidno produbljuje.

Na posebnu sednicu Skupštine došli su premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri i predstavnici diplomatskog kora.

Pojas i put se od ideje pretvara u realnost

Kineska inicijativa „Pojas i put“ pretvara se od ideje u realnost i Kina je spremna da u ceo projekat uključi i Srbiju, izjavio je danas predsednik Stalnog komiteta Svekineskog narodnog kongresa Kine Džang Deđiang.

„Inicijativa pojas i put je poreklom iz Kine, ali Kina je spremna da zajedno sa svima uključi i Srbiju, da zajedno podstiče nove rezultete u izgradnji Pojasa i put“, rekao je Džang obraćajući se na posebnoj sednici Skupštine Srbije, kojoj je prisustvovala i premijerka Ana Brnabić.

Navodeći da se iskreno nada da će Srbija što pre postati član evropske porodice, Džang je istakao da je Srbija prva zemlja u regionu koja je ostvarila strateško partnerstvo sa Kinom čime je, ističe, otvoreno novo istorijsko poglavlje.

On je pozvao na zajedničku izgradnju svetle budućnosti i strateškog partnerstva Kine i Srbije.

Džang je podsetio na zajedničku deklaraciju koju su predsednici Kine i Srbije, Si Đinping i Tomislava Nikolić potpisali 2013. ističući da su 2016. prilikom posete kineskog predsendika Srbiji bilateralni odnosi podignuti na nivo sveobuhvatnog strateškog partnerstva.

Naveo je i ovogodišnje posete Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića Kini, te da su oni u susretu sa kineskim predsednikom postigli važne konsenzuse o daljem produbljivanju tradiocionalnog prijateljstva i međusobnog strateškog poverenja.

Govoreći o dugogodišnjem tradicionalnom prijateljstvu dve zemlje, Džang je naveo da su politički odnosi Srbije i Kine na veoma viskom niovu, „Kineska strana će podržavati put koji je narod Srbije sam izabrao, kao i napore Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije“, rekao je Džang.

Kinesko-srpski industrijski park u Smederevu na 500 hektara 

Kinesko-srpski industrijski park gradiće se u Smederevu na oko 500 hektara, formiraćemo zajedničko preduzeće koje će se brinuti o ovom projektu, a od septembra radimo na papirologiji i očekujemo da će u 2018. početi da funkcioniše jedan deo parka, rekao je danas ministar privrede Goran Knežević.

On je to poručio nakon potpisivanja Memoranduma o razumevanju i razvoju kinesko-srpskog industrijskog parka sa predsednikom HBIS grupe Ju Jongom, primetivši da postoji iskreno prijateljstvo između srpskog i kineskog naroda, ali i da kontakti koji se vode između najviših predstavnika obe države vode ka najboljim ekonomskim odnosima u korist obe zemlje.

„Imamo odlična iskustva sa kineskim investitorima i želimo da to produbimo na mnogo višem nivou, poput Železare i ove industrijske zone koja će pomoći da kineski investitori sa kvalitetnijim projektima dođu u Srbiju“, rekao je Knežević.

Podsetio je da Srbija ima potpisane ugovore o izlasku na tržište od preko milijardu ljudi, te da će na ovaj način moći zajedno da se izlazi na treća tržišta i da se tako podignu ekonomski kapaciteti.

Zamenik predsednika stalnog Odbora Narodnog kongresa Hebej provincije, Fan Zhaobing rekao je da je ovim Memorandumom učvršćena saradnja sa Hestil grupom, ali je i produbljena saradnja preko industrijskog parka koji je sledeći korak ka većim uspesima i rezultatima.

„Nadam se da ćemo sarađivati uspešno i pozitivno, i da će prijateljstvo između naše dve zemlje koje ima istorijsku osnovu nastaviti da se razvija i u budućnosti“, naveo je Zhaobing.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *