ЈЕДАН ОД НАЈВАЖНИЈИХ МОМЕНАТА ЗА ЦЕО СВЕТ У ОВОЈ ГОДИНИ: Конгрес Комунистичке партије Кине

JEDAN OD NAJVAŽNIJIH MOMENATA ZA CEO SVET U OVOJ GODINI: Kongres Komunističke partije Kine

22 oktobra 2017

U Kini je proteklih dana održan 19. po redu kongres vladajuće Komunističke partije. Njen predsednik i šef države, Si Đinping, imao je tom prilikom istorijski govor u kojem je oslikao dalji kurs koji će najmnogoljudnija zemlja sveta zauzeti u unutrašnjoj i spoljnoj politici.

Poruke koje je kineski predsednik izneo u svom tročasovnom obraćanju okupljenim delegatima i naciji čine taj govor istorijskim jer nagoveštavaju da nam tek predstoje krupne promene u međunarodnoj areni.

Pogledajmo šta je to ključno u govoru kineskog predsednika:

1.) Si Đinping je naglasio da se Kina zalaže za „novi model globalnog društvenog razvoja koji se zasniva na principima međunarodne harmonije, ravnopravnosti država i mirne koegzistencije različitih nacija i etničkih zajednica„. Drugim rečima, kineski predsednik istakao je multipolarni svetski poredak ne samo kao budućnost međunarodne politike već i kao najbolji garant globalne bezbednosti.

2.) Si Đinping je istakao da je njegova država zahvaljujući specifičnom društveno – ekonomskom modelu koji on naziva „socijalizam sa kineskim karakteristikama“ uspela da svoje privredne i ljudske potencijale iskoristi za jačanje svog međunarodnog uticaja i afirmaciju pozicije velike svetske sile. „Nastavićemo sa ovakvim tempom rada i već 2049. godine naša država će biti najveća i najznačajnija svetska privreda„, naglasio je Si Đinping.

3.) Kineski predsednik je rekao da Peking ne želi i neće da kopira tuđe političke sisteme već hoće da gradi i jača svoje sopstvene. „Kina neće zatvarati svoja vrata pred ostatkom sveta već će sa njim sarađivati sve dok je to u njenom nacionalnom interesu„, poručio je Si Đinping. Ovim je jasno odbačeno bilo kakvo podređivanje diktatu zapadnog neoliberalnog modela društveno-političkog i ekonomskog uređenja.

Si Đinping je takođe obećao da će Kina postati „zemlja inovacija“ fokusirana na vazdušno-kosmičke tehnologije, sajber prostor i transport čime je jasno stavio do znanja da njegova država više neće tolerisati američku dominaciju u toj sferi već će biti aktivni suparnik Vašingtona i na tom polju.

4.) Kineski predsednik posebno je pozvao svetske lidere na poštovanje principa teritorijalnog integriteta članica UN-a i najavio da će Peking dodatno osnažiti svoju borbu protiv međunarodnog terorizma i svih oblika separatizma na globalnom nivou.

5.) Kineski predsednik najavio je izgradnju „svetski sposobne vojske“ i mogućnost da Peking u doglednoj budućnosti oformi vojni savez sa Moskvom. Ovo je izuzetno važna poruka jer nam zapravo oslikava stepen bliskosti dveju država ne samo na ekonomskom već i na bezbednosnom polju. Stvaranje zajedničkih vojnih struktura iziskuje postojanje zajedničkih interesa i svesti o neophodnosti vođenja zajedničke odbrambene politike. Ovom porukom Si Đinping potvrdio je više nego odlične lične odnose sa Vladimirom Putinom i međudržavne sa Ruskom Federacijom.

Si Đinping je time pokazao da postoji odlična kooperacija dveju zemalja u okviru Šanghajske organizacije za saradnju i više nego jasna perspektiva jačanja strateške saradnje pa čak i podizanja te saradnje na viši institucionalni nivo u godinama koje su pred nama.

„Nećemo tolerisati nikome, koristeći bilo koja sredstva, u bilo koje vreme da pokuša da odvoji i jedan jedini inč kineske teritorije!“, naglasio je Si Đinping, time šaljući jasnu poruku ne samo autonomaškim tendencijama u Tajvanu i Hong Kongu već i šire, svakome ko na bilo koji način pokuša da podriva njene interese i u ostalim delovima sveta. Demonstracija ovako odlučnog stava ukazuje na to da Peking neće skrštenih ruku gledati kako mu proameričke strukture u Centralnoj Aziji, Južnokineskom moru, na Bliskom istoku i Balkanu podrivaju suverena prava i osptruišu izgradnju kapitalnog globalnog ekonomskog, energetskog i finansijskoj projekta – Novog puta svile.

Kina je odlučna da suzbije i svaki dalji pokušaj destabilizacije prilika na Korejskom poluostrvu jer je svesna da je odlučna demonstracija spremnosti da se očuva mir ključni preduslov za uspešno učvršćivanje njenih geostrateških pozicija. Ako ovu poruku povežemo sa gore navedenom izjavom o izgradnji „svetski sposobne vojske“ zaključak se nameće sam po sebi – Kina je, ako to bude potrebno, spremna i vojno da dejstvuje kako bi zaštitila svoje vitalne interese.

Poruke Si Đinpinga su poruke koje priliče pravim državnicima. One su vesnik nove ere kineske politike kako na unutrašnjem planu tako i u međunarodnoj zajednici. U središtu te politike je „nacionalni interes“ kao njena strateška odrednica, kao polazna tačka i cilj svakog poteza državne vlasti.

Si Đinping nam između redova jasno poručuje da je 21. vek vek suverenističke politike i vek obnove koncepta nezavisne nacionalne države. Vek koji mora da označi kraj imperijalističkih avantura Sjedinjenih Američkih Država i obustavu njihove politike intervencionizma. Vek koji će otvoriti vrata novom formatu međunarodne saradnje u kojem će svaka nacija imati koristi od ekonomske i bezbednosne međuzavisnosti i gde za američku politiku jednostrano nametane globalizacije neće biti mesta. Vek pada veštačkih nadnacionalnih i naddržavnih struktura i vek afirmacije onih međunarodnih organizacija koje svoje delovanje zasnivaju na uvažavanju ravnopravnosti i suverene jednakosti država; država koje će ponovo postati osnovne ćelije novog međunarodnog poretka, poretka slobodnih zemalja.

Poruke Si Đinpinga su signal da ulazimo u eru daljeg upadanja moći Zapada i da se nalazimo na pragu novog, višepolarnog svetskog poretka. U toku je aktivno uspostavljanje multipolarnog sistema međunarodnih odnosa. Korak po korak odlazi u prošlost koncept svetskog poretka zasnovanog na principu dominacije „jedne supersile i jednog vojnog bloka„.

U takvim okolnostima Srbija se nalazi pred sudbonosnom odlukom. Ona stoji na (geopolitičkom) raskršću. Pred njom se nalaze dva puta. Prvi, evroatlantistički, kojim se do sada kretala, koji je popločan stalnim pritiscima i ucenama, a koji vodi u konačni gubitak državnosti.

I drugi, suverenistički, koji se jasno iscrtava pred našom državom je put oporavka. Put povratka državnim i nacionalnim interesima, povratka autentičnoj nacionalnoj ideji i prekid sa politikom uzmicanja i povlačenja.

Poruke iz Pekinga označavaju da se na horizontu nazire novo doba, doba u kojem će i Srbija imati više manevarskog prostora za proaktivno delovanje, za postizanje strateške autonomije u međunarodnoj areni. Ona će nam omogućiti da krenemo u obnovu svog suvereniteta, reintegraciju otetih teritorija i povratak pod svoju jurisdikciju jezgra srpske državotvornosti – Kosova i Metohije.

Od nacionalnog značaja je da Beograd na pravi način shvati suštinu Si Đinpingovih poruka i da prepozna njihovu geopolitičku dimenziju. Nećemo preterati ako kažemo da je iz sveukupnog konteksta govora kineskog predsednika moguće prepoznati jasne signale, upućene savezničkoj i prijateljskoj Srbiji – „Kina će vas braniti i zastupati svuda gde izrazite vaše legitimne interese“. Pored ekonomije, bankarstva, saobraćaja i energetike i borba za očuvanje teritorijalne celovitosti na međunarodnom nivou je jedna od ključnih oblasti u kojoj Srbija može da računa na snažnu podršku Pekinga.

Istorija nas uči da je u međunarodnim odnosima korisno imati održive alternative i da je svaka jednosmerna politika nesmotren i neodgovoran izbor. Srbija će svoju samostalnost i nezavisnost najbolje sačuvati ukoliko bude imala jasnu i suštinsku, a ne samo deklarativnu multivektorsku spoljnopolitičku strategiju. Istorija nas takođe uči da je prijateljstvo jedna od najpoštovanijih vrednosti u kineskoj civilizaciji i da Kinezi svoje prijatelje ne izdaju već im iskreno pomažu. A Si Đinping je već više puta istakao da su Srbija i Kina „dve države koje gaje iskreno i duboko prijateljstvo“.

Mr Danijel Igrec

Izvor: Vidovdan.org

KOMENTARI3 komentara

  1. teoretičar says:

    Ne znam, ali znam da Srbi od skora većinom organski mrze komuniste.

  2. Ja says:

    Ovo je nešto što nam ulijeva novu nadu da će svijet i naši prostori krenuti putem preporoda za kakav nismo znali. Definitivno zapadni destruktivni uticaj možemo odbaciti i naći sebe u interesima velike i moćne KINE i RUSIJE. Tačno je da se to još ne vidi i da se još bojimo onih koji su nam nanjeli zlo ali su oni prošlost. Hvala za ovaj optimistički članak.

  3. goran says:

    Dolazi vreme nove supersile pred kojom ce svi klecati. Evropa ce biti fabrika, a Kinezi vlasnici.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *