ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТСКИХ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА, НОАМ ЧОМСКИ: Америка губи на свим фронтовима! Свету је доста америчке тираније!

ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТСКИХ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА, НОАМ ЧОМСКИ: Америка губи на свим фронтовима! Свету је доста америчке тираније!

15 маја 2016

Chomsky 36Сједињене Државе се суочавају са изазовима на све стране и губе своје доминантне позиције на међународној арени – оценио је Ноам Чомски у есеју објављеном на сајту ТомДиспатцх.цом.

Светски познати амерички лингвиста, филозоф и историчар указао је да САД имају неколико разлога да буду забринуте поводом питања „ко влада светом“.

Притом је прво подсетио да је војна моћ од завршетка хладног рата играла кључну улогу у међународној политици Вашингтона. Па прецизирао да се то најбоље видело у Источној Азији – где се Ратна морнарица САД односи према Јужном Кинеском мору као према „унутрашњем језеру“, затим у Европи – где дејствује НАТО, и на Блиском Истоку.

У сваком од та три региона – наглашава Чомски –америчком „поретку безбедности“ упућен је изазов.

Чомски у том контексту подвлачи: фундаментално питање међународне политике је – да ли ће Вашингтон смоћи снаге и бити спреман да призна право других држава на сопствене зоне утицаја.

Он процењује да је могућ конфликт између Русије и НАТО поводом источне Европе и наводи да тај конфликт има предисторију.

После распада СССР, Запад се одлучио за ширење НАТО. Заправо, између два концепта из 90-их – ширења Европске уније (НАТО) и формирања Европе од Лисабона до Владивостока – изабрао је први (ширење ЕУ-НАТО). Јер, у концепту „Велике Европе“ је видео „велику Русију“, а њој је било намењено даље слабљење и деструкција.

Чомски посебно наглашава да је Владимир Путин намеру алијансе да усиса и Грузију и Украјину с разлогом доживео као претњу својој држави:

„То је исто као да су Мексико и Канада разматрали могућност да се прикључе Варшавком пакту. Треба ли наглашавати да би ЦИА такав покушај пресекла масимално сурово?!“

Чомски закључује да САД морају схватити „Путинову логику“. То је неопходно јер су се ради „буквално о преживљавању света“.

KOMENTARI3 коментара

  1. Pingback: JEDAN OD NAJVEĆIH SVETSKIH INTELEKTUALACA, NOAM ČOMSKI: Amerika gubi na svim frontovima! Svetu je dosta američke tiranije! | hamdočamo

  2. ivan Grozni says:

    Uz svako duzno postovanje upozorenja Comskog, neoliberali i jastrebovi americke politike su gluvi i bezosecajni. Babetina Olbrajt kaze "pet stotina hiljada iracke dece, koja su umrla zbog americke i "intervencije"nije velika cena koju je Irak platio. Neo-liberali neznaju nista drugo da ponude svetu izuzev BOMBI,KRVI,TRAGEDIJE,PATNJE. Milioni su podignuti sa svojih ognjista i baceni u uragan svetskog bezumlja, koje su nam, na zalost, priredili oni u koje smo verovali da su kula svetilja demokratije i slobode.Danas svet vise nema zastitnika. Ko bi hteo biti,nema snage,ko ima snage nema pameti. Mia kulpa,mia kulpa.

  3. olja Božija! says:

    Svet će se morati prestrojitui i odlučiti da li srljanje u četvrti svetski rat više odgovara bogatima ili siromasnima.Ni jedna zemlja na svetu ne sme ni pomisliti da pred takvim iskusenjima insistira na svojoj izuzetnosti i neprikosnovenom pravu da upravalja svgetskom politikom, ekonomijom i odredjivanjem ko su demokratske zemlje a koje nisu! Libija je najbolji dokaz koliko je sve to bila Farsa.Gadafi je ubijen zbog dugova zapada prema Libiji, Irak je bio smetnja Saudi Arabiji i njenim američkim petrol gigantima..RUSIJA JE VEČNI CILJ I STALNA KONAČNA META ZAPADNIH KAPITALISTA KOJI BI NJENIM UNIŠTENJEM OBEZBEDILI SEBI ULOGU SVEMOGUĆEG BOGA.Međutim, da Boga ima, dokazano je naglim usponom Kine i Rusije i totalne moralne a uskoro i materijalne katastrofe zapada. U konačnom obračunu Bog će odlučiti na čijoj je strani pravda ili će pružiti još jednu priliku da se grešnici pokaju!Pa neka bude Volja Božija!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u