ЈЕДАН ОД НАЈВЕЋИХ СВЕТСКИХ ИНТЕЛЕКТУАЛАЦА, НОАМ ЧОМСКИ: Америка губи на свим фронтовима! Свету је доста америчке тираније!

JEDAN OD NAJVEĆIH SVETSKIH INTELEKTUALACA, NOAM ČOMSKI: Amerika gubi na svim frontovima! Svetu je dosta američke tiranije!

15 maja 2016

Chomsky 36Sjedinjene Države se suočavaju sa izazovima na sve strane i gube svoje dominantne pozicije na međunarodnoj areni – ocenio je Noam Čomski u eseju objavljenom na sajtu TomDispatch.com.

Svetski poznati američki lingvista, filozof i istoričar ukazao je da SAD imaju nekoliko razloga da budu zabrinute povodom pitanja „ko vlada svetom“.

Pritom je prvo podsetio da je vojna moć od završetka hladnog rata igrala ključnu ulogu u međunarodnoj politici Vašingtona. Pa precizirao da se to najbolje videlo u Istočnoj Aziji – gde se Ratna mornarica SAD odnosi prema Južnom Kineskom moru kao prema „unutrašnjem jezeru“, zatim u Evropi – gde dejstvuje NATO, i na Bliskom Istoku.

U svakom od ta tri regiona – naglašava Čomski –američkom „poretku bezbednosti“ upućen je izazov.

Čomski u tom kontekstu podvlači: fundamentalno pitanje međunarodne politike je – da li će Vašington smoći snage i biti spreman da prizna pravo drugih država na sopstvene zone uticaja.

On procenjuje da je moguć konflikt između Rusije i NATO povodom istočne Evrope i navodi da taj konflikt ima predistoriju.

Posle raspada SSSR, Zapad se odlučio za širenje NATO. Zapravo, između dva koncepta iz 90-ih – širenja Evropske unije (NATO) i formiranja Evrope od Lisabona do Vladivostoka – izabrao je prvi (širenje EU-NATO). Jer, u konceptu „Velike Evrope“ je video „veliku Rusiju“, a njoj je bilo namenjeno dalje slabljenje i destrukcija.

Čomski posebno naglašava da je Vladimir Putin nameru alijanse da usisa i Gruziju i Ukrajinu s razlogom doživeo kao pretnju svojoj državi:

„To je isto kao da su Meksiko i Kanada razmatrali mogućnost da se priključe Varšavkom paktu. Treba li naglašavati da bi CIA takav pokušaj presekla masimalno surovo?!“

Čomski zaključuje da SAD moraju shvatiti „Putinovu logiku“. To je neophodno jer su se radi „bukvalno o preživljavanju sveta“.

KOMENTARI3 komentara

  1. Pingback: JEDAN OD NAJVEĆIH SVETSKIH INTELEKTUALACA, NOAM ČOMSKI: Amerika gubi na svim frontovima! Svetu je dosta američke tiranije! | hamdočamo

  2. ivan Grozni says:

    Uz svako duzno postovanje upozorenja Comskog, neoliberali i jastrebovi americke politike su gluvi i bezosecajni. Babetina Olbrajt kaze "pet stotina hiljada iracke dece, koja su umrla zbog americke i "intervencije"nije velika cena koju je Irak platio. Neo-liberali neznaju nista drugo da ponude svetu izuzev BOMBI,KRVI,TRAGEDIJE,PATNJE. Milioni su podignuti sa svojih ognjista i baceni u uragan svetskog bezumlja, koje su nam, na zalost, priredili oni u koje smo verovali da su kula svetilja demokratije i slobode.Danas svet vise nema zastitnika. Ko bi hteo biti,nema snage,ko ima snage nema pameti. Mia kulpa,mia kulpa.

  3. olja Božija! says:

    Svet će se morati prestrojitui i odlučiti da li srljanje u četvrti svetski rat više odgovara bogatima ili siromasnima.Ni jedna zemlja na svetu ne sme ni pomisliti da pred takvim iskusenjima insistira na svojoj izuzetnosti i neprikosnovenom pravu da upravalja svgetskom politikom, ekonomijom i odredjivanjem ko su demokratske zemlje a koje nisu! Libija je najbolji dokaz koliko je sve to bila Farsa.Gadafi je ubijen zbog dugova zapada prema Libiji, Irak je bio smetnja Saudi Arabiji i njenim američkim petrol gigantima..RUSIJA JE VEČNI CILJ I STALNA KONAČNA META ZAPADNIH KAPITALISTA KOJI BI NJENIM UNIŠTENJEM OBEZBEDILI SEBI ULOGU SVEMOGUĆEG BOGA.Međutim, da Boga ima, dokazano je naglim usponom Kine i Rusije i totalne moralne a uskoro i materijalne katastrofe zapada. U konačnom obračunu Bog će odlučiti na čijoj je strani pravda ili će pružiti još jednu priliku da se grešnici pokaju!Pa neka bude Volja Božija!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *