Један од првих примера мржње према Србима од стране Хрвата, датира још из средине 18. века

Jedan od prvih primera mržnje prema Srbima od strane Hrvata, datira još iz sredine 18. veka

19 aprila 2015

c0801mnm3046 657Godine 1741., proturila su svetovna i duhovna gospoda na ugarskom Saboru zakonski članak, kojim je pravoslavna vera zabranjena na području Hrvatske. Carica Ugarske, Marija Terezija, nije ga mogla priznati, jer su joj Srbi trebali, kad je morala voditi borbu na život i smrt sa Pruskom.

Posle svršetka i drugog, takozvanog sedmogodišnjeg rata, hrvatska gospoda obnavlja svoje napade na Srbe. 1674. godine sastao se ugarski sabor u Požunu.

U Hrvatskoj se izvršio izbor hrvatskih delegata za taj Sabor po županijama. Tim delegatima su županijske plemićke skupštine davale uputstva za rad. Evo, ukratko, uputstva Virovitičke županije:

1. Ne dopušta se slobodno vršenje obreda pravoslavcima, jevrejima, luteranima i kalvinima.

2. Ne dopušta im se podizanje škola.

3. Ne dopušta im se zidati crkve.

4. Pravoslavnom mitropolitu, vladikama i sveštenstvu ima se oduzeti „pravo zaštite“, pa ih treba predavati svetovnim sudovima „kao i drugo smeće (fukaru)“.

5. Pravoslavno sveštenstvo ima se podvlastiti županijskim i spahijskim vlastima.

6. Srpski pravoslavni manastiri ne smeju nikoga primiti za iskušenika bez dozvole županijske i spahijske vlasti.

7. Sva imanja pravoslavnih manastira se oduzimaju.

8. Pravoslavni kaluđeri ne mogu prositi milostinje.

9. Omrtvine iza pravoslavnih koji umiru bez dece i testamenta, ne idu pravoslavnoj crkvi, već spahijama hrvatskim.

10. Da se sve zemlje i druga imanja oduzmu od mitropolita i dadu rimokatoličkom sveštenstvu.

11. Da se ukinu srpske privilegije i srpska Dvorska Deputacija, koja zastupa srpske interese kod Dvora.

Mitropolit Pavle Nenadović, dozna za ovo i brzo se uputi u Beč. Carica Marija Terezija čuje od mitropolita za ovo i odmah naredi da se predlozi slavonskih županija ne uzimaju u pretres.

Sabor ne posluša, već iznese zahteve za suzbijanje pravoslavlja. Sabor je čak tražio da pravoslavni Srbi svetkuju rimokatoličke praznike i klecaju kad rimokatolički sveštenik pronosi pričešće bolesniku.

Sabor je tražio da se pravoslavnim Srbima ne daju plemićke titule i imanja, za zasluge, učinjene caru i državi.

Carica Marija Terezija odbija sve ovo, po savetu plemenitog ministra Bartenštajna, prijatelja i zaštitnika srpskog naroda.

Eto, tako je hrvatski vladajući red „privijao na svoje bratske grudi“ kako danas deklamuju hrvatski nacionalistički fariseji, srpski narod, koji je došao u Hrvatsku seobama. Zahvaljujući samo svojoj hrabrosti, usled koje je bio neophodno potreban Austriji, on se oteo, da u bratskom stisku na grudi ne izdahne.

A isti ovaj duh netrpeljivosti verske, posle razdoblja ilirstva i jugoslovenstva, izrazio se u genocidnim strčevićanstvu i užasima ustaške vladavine.

(Odlomak iz knjige Adama Pribićevića, „Naseljavanje Srba po Hrvatskoj i Dalmaciji“, priredio Intermagazin.rs)

KOMENTARI11 komentara

 1. Istina says:

  Glupost, naseljavanje Srba po krvatskoj I dalmaciji. Srbi tamo zive hiljadama godina I nisu se doseljavali. Prava iastina je, albanci I krovati poticu od istog plemena negdje izmedju Irana I Karpata slicno kazahstancima, albanci su se doselili preko Sicilije a krovati preko Poljske. Srbi su krovatima dozvolili da se nasele izmedju rijeka Krke I Zrmanje, da bi se kasnije sirili uz pomoc Vratikana. Albance su Turci naselili na srbske zemlje na juznom jadranu I odatle su poceli da se sire kao korov. Zar nema slicnosti izmedju siptara I krovata? Koga zanima prava istorija ovo nije problem naci u mnogim knjigama. Sorabi, ne dajte svoju istoriju.

 2. Dupla Istina says:

  Ovome gore treba dodati da su albanjci vrsili najzvjerskije zlocine nad Srbima za racun Turaka a krovati za racun Vratikana. Zar oni uistinu nisu braca?

 3. Nedo says:

  Srbi braco podmazujmo prangije i spremajmo se za odsudnu bitku.

 4. dr.Danilo says:

  koji ste vi cirkusanti, naravno sve preko tastature i na daljinu.

 5. Nebojsa says:

  Istina nemas pojma o istoriji! Albanci su doseljeni oko 1055 kao najamnici Venecije da bi ratovali protiv Vizantije. Kad se rat zavrsio ostal su i dobili imanja u okolini Draca. Kasnije su se lagano sirili. Cak u Dusanovom zakoniku ima jedan clan koji se odnosi na Arbanase i njihovo sirinje. Pod Turcima su krenuli da islamizuju Srbe i da ih Albanizuju.

 6. jeremija says:

  1741-ve godine , a u sklopu države ugarske - kakav status imaju oni koji se izjašnjavaju kao hrvati.Ko mi argumentovano odgovori na ovo pitanje može se nadati bogatoj nagradi.

 7. Za Srbiju says:

  @Istina. Bravo za komentar! Nemam šta da dodam.

 8. Ankica says:

  Istina@ svaka cast ! Srbi su se u Dalmaciju doseljavali istovremeno kada i Hrvati i nije moglo biti drugacije posto su Hrvati Srpsko pleme ( Hrbati - Gorstaci) , a koji su se sa vremenom pretvorili u ono sta vec danas jesu. Jer kako objasniti da govorimo istim jezikom, imamo isti pravopis, ista imena i prezimena ako nismo isti narod? Uostalom i genetika je jasno pokazala da mi svi nosimo identican genom - pa kako bi onda mogli biti nesto drugo?

 9. Pingback: Jedan od prvih primera mržnje prema Srbima od strane Hrvata, datira još iz sredine 18. veka | Jadovno 1941.

 10. Denis Cafr says:

  to je srpska povijest ,a postoji i prava za normalan ostatak svijeta :)

 11. Nenad says:

  Pa naravno, uostalom istorija, ili povjest je uvek bila najpogodnije tle za manipulacije. Tako i ovo. Jedan te isti narod, koji nazalost bese podeljen kukavnim raskolom, pa jedni ostadose verni pravoj Crkvi, a drugi odose za egomanijakom Focijem. Posle je naravno svako koristio to za svoje ciljeve, i zavadjao kao je hteo i kako je stigao. Dodajmo tome imperijalne snove Focijevaca, i eto recepta za katastrofu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *