Jedemo voće koje uvozimo iz: Hrvatske, Albanije, Makedonije, Slovenije, Holandije…

Jedemo voće koje uvozimo iz: Hrvatske, Albanije, Makedonije, Slovenije, Holandije…

17 decembra 2013

voce-i-povrce-1993456243U protekla tri meseca kupovali smo povrće i voće koje je uglavnom dolazilo iz Makedonije, zatim iz Hrvatske, Turske, Slovenije, Grčke i Crne Gore. Uvoz će se, prema procenama, povećati od Nove godine zbog liberalizacije tržišta i manjka staklenika i plastenika u Srbiji.

Jedemo uvoznu papriku, brokoli, tikvice, beli i crni luk, paradajz i šargarepu. U protekla tri meseca u Srbiju je, prema podacima Uprave carina, uvezeno skoro 6.000 tona povrća. To nisu ogromne količine, ali se nameće pitanje zbog čega Srbija ima potrebu da uvozi paradajz, paprike ili tikvice u ovo doba godine po ceni od 80 do 160 dinara, a da se to povrće ne proizvodi u domaćim plastenicima.

Evica Mihaljević, direktorka Poslovne zajednice za voće i povrće, kaže da Srbija nema dovoljno plastenika i staklenika za proizvodnju povrća.

– U narednom periodu prioritet bi trebalo da bude podmirivanje bar domaćih potreba za povrćem, jer imamo ogromne potencijale – navodi Mihaljević.

Milan Prostran, agrarni ekonomista, kaže za “Blic” da dobar deo zemalja iz kojih Srbija uvozi poljoprivredne proizvode odobrava velike podsticaje proizvođačima, što im daje mogućnost da budu konkurentni i na našem tržištu.

– Zbog toga će povrtari posebno biti ugroženi od 1. januara, kada se liberalizuje tržište poljoprivrednih proizvoda, jer su izostale velike investicije u ovom sektoru prethodnih godina. Ista je situacija i sa voćem. Zato možemo očekivati veći uvoz i voća i povrća – navodi Prostran.

Prema podacima Uprave carina, u protekla tri meseca u Srbiju je uvezeno oko 48.000 tona voća.

Mihaljević navodi da najveće količine čine citrusi, a da je svega oko 5.000-6.000 tona jabuka koje se koriste za industriju.

– Uvezeno je nešto kontinentalnog voća, ali veoma malo, jer ova godina nije specifična po uvozu voćnih vrsta koje se proizvode u Srbiji zbog dobrog roda – navodi Evica Mihaljević.

Ona kaže da proizvodnja voća ide uzlaznom linijom za razliku od povrća. Kao primer navodi to što je u ovoj godini izvezeno oko 100.000 tona jabuka, ali i činjenicu da Srbija ostvaruje suficit u izvozu voća.

(Blic)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *