Једете колико хоћете, а линија вам је и даље витка

Jedete koliko hoćete, a linija vam je i dalje vitka

2 maja 2017

Ključna stvar za uspešno mršavljenje nije samo zbir kalorija, već i doba dana u kojem se one unose u organizam. Ako se budete pridržavali ove dijete, lako možete smršati i više nikad ne povratiti kilograme.

Doručak je najvažniji obrok u toku dana jer obezbeđuje potrebnu energiju za ostatak dana, pa predvodnica dijete „Velikog doručka“ Danijela Jakubovic se doslovno zalaže za realizaciju izreke „Doručkuj kao kralj, ručaj kao princ, a večeraj kao siromah“.

U svojoj knjizi „Dijeta velikog doručka“ ona tvrdi da će doručak od 600 do 850 kalorija pre 9 sati ujutro delovati kao saveznik metabolizma i drastično podstaknuti mršavljenje, uravnotežiti hormone i sagoreti masne naslage.

– Obilan doručak zapaliće metabolizam, ali je ključna stvar da doručak bude bogat proteinima i vlaknima. Pridržavate li se svih pravila dijete, za 30 dana možete smršati i do deset kilograma, a istovremeno jesti sladoled, picu i namirnice koje druge dijete ne dopuštaju – kaže Jakuboviceva.

Kod strože verzije dijete „Velikog doručka“, za doručak se unosi oko 600 kalorija, a za ručak i večeru do 300 kalorija, mada postoje i manje ograničavajuće verzije dijete.

– Važno je doručkovati 15 minuta nakon ustajanja. Čak i oni koji ne osećaju glad ujutro nakon dve nedelje će se prilagoditi i buditi gladni – ističe Jakuboviceva.

Šta se sme jesti

Svaki dan bi trebalo početi obilnim doručkom i odvajanjem barem pola sata za uživanje u njemu. Primer doručka kog autorka ističe sastoji se od omleta s 3 belanca, 50 grama sira, 50 grama šunke, povrća, pola mafina sa sirom, žitnih pahuljica sa 200 ml mleka, smutija od jagode i čokoladnog kolača.

Iz dana u dan jedan doručak bi se trebalo da sastoji od sedam porcija proteina među kojima su dve porcije mlečnih proizvoda, dve porcije ugljenih hidrata, dve porcije masnoća i jedna porcija slatkog deserta.

Ručak se sastoji od tri porcije proteina, tri porcije niskokaloričnog povrća, dve porcije povrća sa skrobom i jedna porcija voća. Večera se sastoji od tri porcije proteina, dve porcije povrća sa skrobom i dve porcije voća.

KOMENTARIJedan komentar

  1. kuka says:

    Izneću par "jeretičkih" zapažanja. U svim dijetama preporučuje se smanjenje unosa soli. Lepo je to teoretski, jer se u prva dva dana skine 1-2 kg telesne težine, tj. vode. Ali tu postoje dva problema. Ako uzimaš manje soli, onda nisi žedan, pa preporučenu količinu vode piješ na silu, a neki posle toga dobiju proliv. Drugi još važniji problem je to što kad smanjiš unos soli, užasno je teško kontrolisati apetit. Pretpostavljam da je to zbog toga što je so elektrolit, što će reći da je vitalno važna za pravilno funkcionisanje organizma. Kad organizam detektuje njen nedostatak, mozak šalje hitnu poruku da se mora jesti, odmah, bez odlaganja. Zato bih preporučio svima koji hoće da smršaju da POVEĆAJU, a ne smanje unos soli. Moguće je da će posle toga organizam radi nekog samo njemu znanog urvnoteženja tražiti nešto slatko, ali ta vrsta gladi se može utoliti kriškom jabuke ili jednom jagodom. Tako ćete lakše sprovoditi dijetu za koju ste se opredelili i istovremeno unositi dovoljnu količinu vode. Višak soli koji se eventualno nakupi tokom dijete lako ćete izbaciti kasnije u roku od jednog ili dva dana odgovarajućim režimom ishrane i kretanja tj. znojenja. Probajte. Ovo je iskustvo iz prakse. Osim toga, i gluten je neprijatelj dijeta za mršavljenje, jer otežava topljenje masti i podstiče apetit.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *