ЈЕДИНА ЗЕМЉА У ЕВРОПИ! Мађарска одбила да обучава украјинске војнике, а одбија и да снабдева Кијев оружјем

ЈЕДИНА ЗЕМЉА У ЕВРОПИ! Мађарска одбила да обучава украјинске војнике, а одбија и да снабдева Кијев оружјем

18 октобра 2022

Мађарска је једина земља Европске уније која није подржала иницијативу о обуци украјинских војника у Европи и неће у томе учествовати, изјавио је шеф мађарске дипломатије Петер Сијарто.

„Данас је донета одлука да Европска унија почне мисију обуке, односно представници земаља Европске уније ће обучавати војнике украјинске армије. Желео бих да кажем да Мађарска није гласала за ту иницијативу. Нећемо учествовати у тој мисији“, рекао је Сијарто.Он је објаснио да је Мађарска једина земља ЕУ која је заузела такав став, јер не подржава кораке који воде ескалацији сукоба, него се, напротив, залаже за то да што пре почну мировни преговори.

Дипломата је на крају седнице министара иностраних послова Европске уније у Луксембургу изјавио да Мађарска наставља да инсистира на одбијању испоручивања оружја Украјини, како не би била увучена у сукоб.

Сијарто је раније објашњавао да Будимпешта тежи да обезбеди територију Закарпатја, на којој живе етнички Мађари, јер би испоруке оружја преко те територије постале легитимна војна мета.

Аустрија подржава мисију, али не учествује

Са своје стране, аустријски министар иностраних послова Александер Шаленберг изјавио је новинарима да се Аустрија неће придружити мисији ЕУ за обуку украјинских снага.

„Подржавамо ову мисију, али тренутно не планирамо да учествујемо у њој“, рекао је министар.

Он је додао да је с његове тачке гледишта таква активност неопходна.

Према речима Шаленберга, питање о будућем учешћу Аустрије у овој мисији је и даље отворено, „последњих месеци смо видели да се веома много тога мења, помно ћемо мотрити на то“.

Министар је додао да ће Аустрија наставити да Украјини испоручује одбрамбена средства, али „не смртоносно, убојито оружје“, јер је то „у супротности са ставом о неутралности“.

Претходно су шефови иностраних послова ЕУ коначно одобрили доделу шесте транше војне помоћи Кијеву у висини од 500 милиона евра, као и распоређивање мисије за обуку украјинске војске ван територије Украјине.

Почетком марта, мађарски парламент донео је декрет којим се забрањује испорука оружја Украјини са територије Мађарске. Украјински председник Владимир Зеленски изразио је незадовољство што је Мађарска против проширења антируских санкција на енергетски сектор и не подржава увођење забране зоне летења изнад Украјине, не снабдева Кијев оружјем и не дозвољава његов транзит преко мађарске територије. Мађарски премијер Виктор Орбан изјавио је да Будимпешта брани своје националне интересе и држи се само своје стране.

KOMENTARI5 коментара

 1. Duca says:

  Pametan čovek gleda svoja posla. Patriota je to mu se ne može osporiti.

 2. da da says:

  Orban je zadobio poverenje 10 miliona Srba.Srbi mogu prepoznati poštenog čoveka,čim nije američki sluga i vazal i radi za svoju državu taj je naš čovek,možda je i on Srbin.Takvog čoveka u Srbiji na vlasti nema,sve sami kvislinzi i lopovi prvog ranga.

  • Veliki brat says:

   A gdje je tih 10 milijuna Srba? U Srbiji živi ukupno 7 milijuna građana, od čega nisu svi Srbi. U BiH živi jedva 900.000, a Crnoj Gori manje od 300.000. U Hrvatskoj nekih 120.000. Gdje je tih 10 milijuna Srba?

 3. 1980 says:

  Svaka cast! Nema se sta vise reci covjeku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u