ЈЕДИНА ЗЕМЉА У ЕВРОПИ! Мађарска одбила да обучава украјинске војнике, а одбија и да снабдева Кијев оружјем

JEDINA ZEMLJA U EVROPI! Mađarska odbila da obučava ukrajinske vojnike, a odbija i da snabdeva Kijev oružjem

18 oktobra 2022

Mađarska je jedina zemlja Evropske unije koja nije podržala inicijativu o obuci ukrajinskih vojnika u Evropi i neće u tome učestvovati, izjavio je šef mađarske diplomatije Peter Sijarto.

„Danas je doneta odluka da Evropska unija počne misiju obuke, odnosno predstavnici zemalja Evropske unije će obučavati vojnike ukrajinske armije. Želeo bih da kažem da Mađarska nije glasala za tu inicijativu. Nećemo učestvovati u toj misiji“, rekao je Sijarto.On je objasnio da je Mađarska jedina zemlja EU koja je zauzela takav stav, jer ne podržava korake koji vode eskalaciji sukoba, nego se, naprotiv, zalaže za to da što pre počnu mirovni pregovori.

Diplomata je na kraju sednice ministara inostranih poslova Evropske unije u Luksemburgu izjavio da Mađarska nastavlja da insistira na odbijanju isporučivanja oružja Ukrajini, kako ne bi bila uvučena u sukob.

Sijarto je ranije objašnjavao da Budimpešta teži da obezbedi teritoriju Zakarpatja, na kojoj žive etnički Mađari, jer bi isporuke oružja preko te teritorije postale legitimna vojna meta.

Austrija podržava misiju, ali ne učestvuje

Sa svoje strane, austrijski ministar inostranih poslova Aleksander Šalenberg izjavio je novinarima da se Austrija neće pridružiti misiji EU za obuku ukrajinskih snaga.

„Podržavamo ovu misiju, ali trenutno ne planiramo da učestvujemo u njoj“, rekao je ministar.

On je dodao da je s njegove tačke gledišta takva aktivnost neophodna.

Prema rečima Šalenberga, pitanje o budućem učešću Austrije u ovoj misiji je i dalje otvoreno, „poslednjih meseci smo videli da se veoma mnogo toga menja, pomno ćemo motriti na to“.

Ministar je dodao da će Austrija nastaviti da Ukrajini isporučuje odbrambena sredstva, ali „ne smrtonosno, ubojito oružje“, jer je to „u suprotnosti sa stavom o neutralnosti“.

Prethodno su šefovi inostranih poslova EU konačno odobrili dodelu šeste tranše vojne pomoći Kijevu u visini od 500 miliona evra, kao i raspoređivanje misije za obuku ukrajinske vojske van teritorije Ukrajine.

Početkom marta, mađarski parlament doneo je dekret kojim se zabranjuje isporuka oružja Ukrajini sa teritorije Mađarske. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izrazio je nezadovoljstvo što je Mađarska protiv proširenja antiruskih sankcija na energetski sektor i ne podržava uvođenje zabrane zone letenja iznad Ukrajine, ne snabdeva Kijev oružjem i ne dozvoljava njegov tranzit preko mađarske teritorije. Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je da Budimpešta brani svoje nacionalne interese i drži se samo svoje strane.

KOMENTARI5 komentara

 1. Duca says:

  Pametan čovek gleda svoja posla. Patriota je to mu se ne može osporiti.

 2. da da says:

  Orban je zadobio poverenje 10 miliona Srba.Srbi mogu prepoznati poštenog čoveka,čim nije američki sluga i vazal i radi za svoju državu taj je naš čovek,možda je i on Srbin.Takvog čoveka u Srbiji na vlasti nema,sve sami kvislinzi i lopovi prvog ranga.

  • Veliki brat says:

   A gdje je tih 10 milijuna Srba? U Srbiji živi ukupno 7 milijuna građana, od čega nisu svi Srbi. U BiH živi jedva 900.000, a Crnoj Gori manje od 300.000. U Hrvatskoj nekih 120.000. Gdje je tih 10 milijuna Srba?

 3. 1980 says:

  Svaka cast! Nema se sta vise reci covjeku.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *