Jedino je u Srbiji moguće da država finansira ljude koji rade na njenom razbijanju, kao što je slučaj profesora Stepanova

Jedino je u Srbiji moguće da država finansira ljude koji rade na njenom razbijanju, kao što je slučaj profesora Stepanova

10 juna 2013

19409_novi_sadOvih dana, iako ne baš naročito propraćena u centralnim srpskim medijima,Vojvođanska partija je nastavila sa sakupljanjem potpisa u vezi peticije “za donošenje novog Ustava Srbije i status Vojvodine kao republike u zajedničkoj državi Srbiji”. Iz krugova Vojvođanske partije kažu da je više od 6.000 građana (i građanki) Vojvodine i Srbije do sada potpisalo pomenutu peticiju.

Da bi njihova “republikanska” inicijativa dobila na težini, kao potpisnici peticije pominju se izvesni “vojvođanski intelektualci”: Ratimir Svirčević, Đorđe Subotić, prof. dr Miroslav Ilić, Živan Berisavljević, dr Radivoj Stepanov, prof. dr Janja Beč Nojman, prof. dr Ranko Končar, Slobodan Budakov, Dragomir Jankov, Branislava Kostić i Vladislav Radaković. Za mnoge ove “samosvesne” i “punoletne” Vojvođane (i Vojvođanke) velika većina srpskog javnog mnjenja nikada nije čula, ali to kod ovih ne sputava nadu kako će jednog dana baš oni na belom konju ujahati u pobednički špalir kroz širom otvorena “republikanska vrata”. Naravno, kad Vojvodina postane republika (najpre u okviru Srbije), ti ljudi će zauzeti ključna mesta u vojvođanskoj vlasti, a tek kada se Vojvodina odvoji od Srbije postaće neupitni gospodari (vojvode) nad “suverenom” Vojvodinom.

U stvari, Vojvođanska partija je samo jedan ogranak vojvođanskih separatističkih snaga, koje “zajednički” deluju sa Vojvođanskim klubom, Građanskom Vojvodinom – ali i sa Ligom socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka – na rastakanju države Srbije i formiranju nove državne tvorevine unutar srpskog teritorijalnog prostora na severu zemlje. Oni koji pažljivo prate kretanja na srpskoj političkoj sceni iznad Save i Dunava dobro znaju da je “republikanska” ideja u AP Vojvodini najpre nastala u glavama Nenada Čanka i njegovih ligaša (docnije i “ligašica”). To što se Nenad Čanak, kasnije, u više navrata “odricao” te republikanske zamisli, koja je u njegovoj glavi začeta još davne 1989. godine, nakon “kompjuterskog” separatističkog kursa Zapada na Brdu kod Kranja, samo je deo jedne providne taktike “da se Vlasi ne dosete”.

U svom najnovijem saopštenju Vojvođanska partija piše:

Zbog velikog interesovanja Vojvođanki i Vojvođana za ovu našu inicijativu pokrenuli smo, već je i u toku, kampanju obilazaka svih Vojvođanskih opština i uličnih akcija na kojima u neposrednom razgovoru sa građankama i građanima, rukovodstvo Vojvođanske partije traži podršku vojvođanske javnosti za peticiju i Republikansku deklaraciju VP.

Ma koliko ove najnovije aktivnosti Vojvođanske partije nekome izgledale sporedne i osuđene na neuspeh, srpska država će se ozbiljno prevariti ukoliko smesta ne preduzme određene mere kojima bi se ublažile tenzije na severu Srbije, uglavnom vezane za katastrofalnu ekonomsku situaciju. Naime, neraspoloženje prema “beogradskim” vlastima među običnim pukom u AP Vojvodini raste iz dana u dan. Ljudima je dosta sirotinje i besposlice; i to svoje siromaštvo biće spremni da menjaju za bilo kakvo, pa i najluđe obećanje, da će im se životni standard popraviti čim sa “svoje grbača skinu velikosrpsku kliku iz Beograda”.

I treba imati u vidu da na severu Srbije svi separatisti još nisu jasno deklarisali svoje pozicije. Mnogi od potencijalnih separatista i dalje sede pritajeno, ne samo unutar LSV, LDP-a ili Demokratske stranke (čiji se potpredsednik Pajtić “pre vremena” razotkrio), već i unutar SPS-a i Srpske napredne stranke. Kao u onoj latinskoj occasio furem facit (“prilika čini lopova”), tako i ovde, prilika čini separatistu. Čovek je egoista i kada mu se obeća neka velika korist, često će se polakomiti i uraditi čak i ono čemu se, koliko juče, žestoko suprotstavljao. To bi, svakako, dobro trebalo da imaju na umu oni koje je narod birao da vode (i čuvaju) državu Srbiju.

Pre dvadesetak dana u Skupštini Vojvodine (gde se separatisti u poslednje vreme legalno okupljaju) profesor novosadskog filozofskog fakulteta Radivoj Stepanov bio je krajnje jasan i otvoren:

Sadašnja Vojvodina ne može stati u mider autonomije. Sve što je ispod državnosti, za Vojvodinu je tesno i neodgovarajuće. Za državnost Vojvodine potreban je Ustav Vojvodine, koji nije početak secesije, već pouzdan signal spremnosti Srbije na duboke državne reforme, toliko duboke da samo one obećavaju njen opstanak.”

Profesor Stepanov je potom govorio o “istorijskim fazama” kroz koje je  Vojvodina do danas prošla. On tu bestidno laže da je Vojvodina bila region kao Dunavska banovina u Kraljevini Jugoslaviji. Poznato je da su u Dunavsku banovinu ulazili Srem, Banat, Bačka i Baranja (severno od Dunava) i južno, Braničevo i Šumadija.  Zapravo, Vojvodina tada uopšte nije postojala ni kao geografski niti kao teritorijalno-politički pojam. Ali, profesor Stepanov, kojeg država Srbija plaća iz svog budžeta, da bi istu tu državu podrivao, ne mari za istinu. On zna da narod slabo čita (ili nema vremena da čita) i da se može zamajavati prostačkim improvizacijama i naopakim tumačenjem istorijskih činjenica.

Na kraju takvog svog antidržavnog pamfleta Stepanov nije izdržao da ne kaže kako je “sada na redu period (vojvođanske) državnosti, a posle možda i secesije”. Dakle, prvo Stepanov kaže da “Vojvođani” i “Vojvođanke” ne streme ka tome da Vojvodinu odvoje od Srbije (“Ustav nije početak secesije”), da bi na kraju priznao, da bi njihov (vojvođanski) konačan cilj mogla biti secesija. U stvari, sve što počinje odrednicom (pridevom) “vojvođanski” neminovno je upereno protiv interesa države Srbije.

Vojvođanski separatisti traže državnost Vojvodine koja će biti definisana ustavom Vojvodine, slično onome kako je to bilo urađeno u Ustavu SFRJ iz 1974. godine. Takav ustav Vojvodine trebalo bi, po Stepanovu i njegovim istomišljenicima, da sadrži četiri ključna elementa državnosti: zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast; finansijsku samostalnost; “posedovni list” Vojvodine i, pride, “međunarodne garancije poštovanja Vojvodine i njenog konstitutivnog akta”. Dakle, vojvođanski separatisti traže za AP Vojvodinu isto ono što, zahvaljujući NATO razbojničkom savezu, danas ima šiptarska paradržava Kosovo, a to je – faktička nezavisnost od Srbije.

(L. Janićijević – Koreni.rs)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *